Workshop dedicat valorificarii patrimoniului paleontologic al Romaniei la Muzeul National de Geologie

BUCURESTI - 10 septembrie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Muzeul National de Geologie gazduieste in data de 12 septembrie 2007 workshopul “ Valorificarea patrimoniului paleontologic al Romaniei. Constituirea unei retele de competenta franco-romana”, organizat sub patronajul Ambasadei Republicii Franta in Romania si in colaborare cu Muzeul de Istorie Naturala din Paris.
Workshopul este dedicat patrimoniului geologic si face parte dintr-o serie de manifestari cu tematica: “ Atelierele stiintifice franco-romane”.

Workshopul isi propune sa atraga atentia asupra zacamintelor fosilifere de interes international, responsabile de conservarea vietii vechi pe teritoriul Romaniei si la nivel planetar. Zacamintele de fosile din zona Deva, avand varsta miocena, prezinta cochilii fosile cu motive colorate, asemanatoare cu cele ale Lutetianului De Grignon din Franta. Geologii si paleontologii romani de la Muzeul National de Geologie, Universitatea din Bucuresti si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca sunt constienti de necesitatea unor actiuni de punere in valoare stiintifica a acestui patrimoniu paleontologic, precum si de valorificarea lui pentru societate. Avand in vedere experienta in acest domeniu a Muzeului National de Istorie Naturala din Paris, s-a considerat oportuna creearea unei retele de competenta, in cadrul unui proiect avand ca scop punerea in valoare a patrimoniul fosilifer. Proiectul se va derula pe 2 ani, fiind finantat de Muzeul de Istorie Naturala din Paris si partial de Ambasada Frantei la Bucuresti. Calendarul pentru acest an cuprinde si o reuniune de lucru sub forma unui workshop, in cadrul caruia vor fi discutate probleme privind starea siturilor din zona Deva si propuneri pentru punerea lor in valoare, modalitati de valorificare a patrimoniului paleontologic international, colectiile de paleontologie ale Universitatii din Cluj, geoparcurile si identitate locala, modalitatile de difuzare a cunostintelor prin Muzeul National de Geologie.
In cadrul wokshopului vor avea loc urmatoarele prezentari:
J.P. Saint Martin (Muzeul de Istorie Naturala din Paris): “Contextul si miza punerii in valoare a siturilor paleontologice miocene din regiune Deva. Starea siturilor. Raport asupra cercetarilor de teren.”
D. Merle(Muzeul de Istorie Naturala din Paris): “Protejarea si punerea in valoare stiintifica a unui patrimoniu paleontologic international; exemplul Lutetianului de Grignon (Franta).”
B. Caze(Muzeul de Istorie Naturala din Paris): “Siturile cu moluste si interesul prezentat de motivele colorate ale cochiilor fosile, exemplu Lutetianul de Grignon (Franta) si al Miocenului din România.”
A. Andrăşanu (Universitatea din Bucuresti): “Geoparcurile si identitatea locala”
S. Saint Martin (Muzeul de Istorie Naturala din Paris): “Mediatia stiintifica si domeniul asociativ.”
A. Seghedi ( Muzeul National de Geologie):” Muzeul de Geologie si difuzarea cunostintelor.”
Popa, M., Filipescu S., Bucur, I.(Universitatea din Bucuresti; Universitatea din Cluj):” Colectiile Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, conservatoare ale biodiversitatii siturilor paleontologice.”
M. Farine (reprezentantul Ambasadei Frantei la Bucuresti): “Interesul Ambasadei Frantei pentru proiect.”

Evenimentul va avea loc la Sala de Conferinte a muzeului, incepand cu ora 10.00 A.M.
Intrarea este libera.

Despre Muzeul National de Geologie

Muzeul National de Geologie adaposteste principalele colectii geologice din Romania, adunate timp de peste 100 de ani, incepand cu anul 1880, incluzand esantioane de mare valoare preluate succesiv din colectiile Biroului geologic si ale Institutului Geologic. Colectarea, conservarea si studierea esantioanelor a demarat o data cu infiintarea, in 1906, a Institutului Geologic al Romaniei.
Persoana de contact: Dna. Antoneta Seghedi, Director Muzeul National de Geologie;
Tel: 021/2128952.
antoneta@ageod.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-geologie/workshop-dedicat-valorificarii-patrimoniului-paleontologic-al-romaniei-la-muzeul-national-de-geologie