Important eveniment cultural organizat cu ocazia aniversării a 1900 de ani de la transformarea Daciei în provincie romană

BUCURESTI - 5 octombrie 2006

Comunicat tip General in IT&C

Muzeul Naţional de Istorie a Românie organizează în perioada 13 – 14 octombrie 2006, un şir de manifestări care aduc în faţa publicului larg, un eveniment important al istorie noastre naţionale – 1900 de ani de la crearea provinciei romane Dacia - , geneza formării poporului român, singurul popor latin din jumătatea răsăriteană a continentului, eveniment care se constituie într-un sugestiv arc peste timp, în anul în care se hotărăşte destinul european al României moderne.

Reunite sub genericul “DACIA AVGVSTI PROVINCIA. Crearea provinciei” manifestările vor include vernisarea unei expoziţii, organizată în colaborare cu muzee prestigioase din Roma –- Musei Capitolini şi Sistema Museale dei fori imperiali. Ufficio dei fori imperiali, ambele aparţinând Comune di Roma- Sovraintendenza ai beni culturali) şi cu sprijinul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti, prilej de bună colaborare între capitala latinităţii şi capitala romanităţii orientale. Vernisajul expoziţiei va fi precedat de o paradă militară stradală şi mai multe demonstraţii de luptă realizate de către soldaţii Legiunii XV Apollinarias din Savaria (astăzi Szombathely în Ungaria). Tot în aceste zile se va desfăşura un simpozion naţional, în cadrul unui proiect finanţat împreună cu Administraţia Fondului Cultural Naţional şi se vor organiza o serie de lansări de carte (Alburnus Maior III, Cercetări arheologice 13/2006).
Din expoziţie vor face parte piese de o valoare excepţională, cum ar fi portretele colosale ale împăraţilor Domitian, Traian, Hadrian şi Gallienus (Musei Capitolini) sau fragmente din reliefuri şi statui descoperite în cursul cercetărilor arheologice recente din Basilica Ulpia din Forul lui Traian de la Roma (Sistema Museale dei fori imperiali. Ufficio dei fori imperiali).
Un rol important în expoziţie îl va avea şi macheta forului lui Traian de la Roma, în care este amplasată şi faimoasa Columnă Traiană. Macheta a fost realizată în perioada interbelică de către Italo Gismondi, ulterior ea ajungând în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României. Acest exponat deosebit a fost restaurat special cu ocazia acestui eveniment cultural.
Un alt punct de atracţie al acestei expoziţiei este desigur prezentarea unor piese reprezentative ilustrându-se astfel meşteşugul aparte al orfevrăriei dacice.
Diversele subiecte ştiinţifice legate de cucerirea şi stăpânirea romană în Dacia vor fi dezbătute de-a lungul a două zile, în cadrul simpozionului organizat cu această ocazie, reuniune la care vor lua parte reputaţi specialişti în domeniul istoriei şi civilizaţiei romane.
Astfel Muzeul Naţional de Istorie a României îşi deschide porţile pentru a vă înfăţişa o pagină importantă din istoria naţională într-o manieră modernă şi atractivă, vernisajul expoziţiei fiind precedat şi de o premieră în peisajul cultural al capitalei – o paradă militară a Legiunii XV Apollinaris din antica Savaria. Sperăm că ne veţi onora cu prezenţa dvs.

Muzeului Naţional de Istorie a României

Despre MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Expoziţia va fi deschisă în perioada 13 octombrie 2006 - 15 ianuarie 2007.
DEPARTAMENTUL DE RELAŢII CU PUBLICUL
tel./fax 021 - 311 33 56, int. 1008 ; e-mail: edpr@mnir.ro, pagină web dedicată: http://www.mnir.ro/dap/index.html

pr@mnir.ro/direct@mnir.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-istorie-a-romaniei/important-eveniment-cultural-organizat-cu-ocazia-aniversarii-a-1900-de-ani-de-la-transformarea-daciei-in-provincie-romana