Însemnele Premiului Nobel aparținând doctorului George Emil Palade, vor intra în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României

BUCURESTI - 7 mai 2018

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Media / Publicitate, Stiinta / Cercetare

Muzeul Național de Istorie a României are onoarea de a primi, în cadrul
unei ceremonii, diploma și medalia de acordare a Premiului Nobel cu care a
fost distins profesorul doctor George Emil Palade în 1974.

Însemnele Premiului Nobel* *vor intra în patrimoniul muzeului și vor fi expuse în Sala Tezaurului Istoric, în cadrul unui eveniment care va avea loc marți, 8 mai 2018, începând cu ora 11**:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12, în prezența **domnului Profesor **Philip Palade - fiul doctorului George Emil Palade** -, și a domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, manager al Muzeului Național de Istorie a României. Ceremonia va fi precedată de o conferință de presă în cadrul căreia vor fi prezentate cele două obiecte.*

Evenimentul are loc într-o zi specială pentru Muzeul Național de Istorie a României, pe 8 mai când se împlinesc 46 de ani de la inaugurare.

Omul de știință George Emil Palade s-a născut în Iaşi, la 19 noiembrie 1912. În 1930 devine student al Facultății de Medicină a Universității din București. În 1940 a obținut titlul de doctor în medicină. Între anii 1942 – 1945 a servit în Corpul Medical al Armatei Române. În 1946 devine cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. În 1961 este ales membru al Academiei de Știinte a SUA. A fost cercetător la Universitatea Yale și Universitatea din San Diego.

Primeşte Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1974, împreună cuAlbert Claude și Christian de Duve „pentru descoperiri privind organizarea funcțională a celulei ce au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”.

Este ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975. În 1986, primește de la preşedintele SUA, Ronald Reagan, Medalia Națională pentru Știință. În 1989 este ales membru de onoare al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe. În 2007 este decorat Ordinul național „Steaua României” în grad de Colan.

Despre MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Organizarea in parteneriat, la sediul altor muzee nationale din Capitala sau din tara, a unor expozitii sau evenimente culturale de anvergura, reprezinta o latura a activitatii Muzeului National de Istorie a Romaniei, data fiind situatia sa actuala (muzeul trece printr-un amplu proces de consolidare a cladirii si reorganizare a expozitiei de baza si a circuitului de vizitare, de mai bine de trei ani). Cu toate acestea, specialistii pregatesc pentru luna iunie o expozitie temporara despre perioada neagra a comunismului, avand in vedere succesul de care s-a bucurat expozitia din februarie despre dictatura ceausista, care a adunat peste noua mii de vizitatori intr-o luna.