Muzeul National de Istorie a Romaniei prezinta: 'Medalii si insemne masonice. Istorie si simbol'

BUCURESTI - 6 decembrie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Vineri, 8 decembrie a.c., ora 13, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, Calea Victoriei nr.12, Hol Central, va avea loc vernisajul expozitiei 'Medalii si insemne masonice. Istorie si simbol'. Vernisajul va fi precedat de o conferinta de presa, la ora 11, in cadrul careia colectivul de specialisti (cercetatori si muzeografi) vor oferi informatii privind acest subiect. Evenimentul este organizat de Muzeul National de Istorie a Romaniei, in parteneriat cu Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei Romane, Muzeul National de Istorie al Transilvaniei, Marele Orient al Romaniei si Muzeul National Filatelic, sub patronajul Ministerului Culturii si Cultelor din Romania.

'De ce o expoziţie de medalii şi însemne masonice ? În primul rând pentru că ele există. Apoi pentru că au suscitat, din totdeauna şi suscită încă interesul viu al medaliştilor, istoricilor sau al colecţionarilor de medalii rare. Pentru că ele reflectă activitatea misterioasă a unei organizaţii vechi de 300 de ani – după documente, sau de peste 5000 de ani – după tradiţie. Pentru că, Masoneria este un fenomen social şi psihologic, care a apărut atunci când, în istorie, mentalul colectiv avea nevoie de el. Pentru că, acest fenomen care “s-a copt” filtrând filosofii si curente oculte, ezoterism, ştiinţe, mitologie şi ritualistică, găsindu-şi apoi un “trup” organizatoric în confreriile constructorilor medievali, a ţinut treaz interesul oamenilor, încă de la apariţia lui. De-a lungul istoriei s-a bucurat de admiraţia şi aprobarea unora sau de hula si condamnarea altora. Si, mai ales, pentru că, în ciuda evenimentelor şi catastrofelor care au fost capabile să şteargă din istorie orânduiri, imperii, clase sociale, organizaţii, monumente sau ideologii, Masoneria continuă să existe.', spune doamna Cătălina Opaschi, specialist în sigilografie-heraldică, unul dintre organizatorii expoziţiei.

Demersul organizatorilor expoziţiei de faţă a fost acela de a aduce Masoneria ca martoră a evenimentelor istoriei românilor. Medaliile prezentate care, din păcate, “acoperă” în mod inegal marile evenimente ale istoriei moderne naţionale, vă vor da, poate, răspunsul la toate aceste întrebări. Pentru a înlesni înţelegerea unor simboluri gravate pe medalii, în încercarea de a evoca universal specific Masoneriei, în expoziie sunt prezente elemente de décor masonic, unelte masonice, bijuterii masonice, atribute masonice, diplome de ridicare în grad, tablouri şi reproduceri. Căci, dacă există un răspuns al istoriei la întrebările noastre privind Masoneria, el nu se poate afla decât în urmele şi mărturiile ei palpabile şi nu în bucăţelele de adevăr dezvăluite…cu discreţie.

Despre MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Expoziţia va fi deschisă în perioada 8 decembrie 2006 - 31 martie 2007, de marţi până duminică, între orele 9 – 17; intrarea este liberă în ultima vineri a fiecărei luni. Parteneri media: România Liberă,
Historia, 7 SERI, Descoperă România şi Onlinegallery.

Pentru detalii sau pentru confirmarea prezenţei Dvs. la eveniment, vă rugăm să contactaţi Departamentul Relaţii Publice, tel. 3158207/interior 1008, e-mail: pr@mnir.ro.
pr@mnir.ro/direct@mnir.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-istorie-a-romaniei/muzeul-national-de-istorie-a-romaniei-prezinta-medalii-si-insemne-masonice-istorie-si-simbol