Noi valori intrate în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României - Achiziţii, donaţii şi descoperiri arheologice recente

BUCURESTI - 4 februarie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Miercuri, 6 februarie, orele 13.00, la Muzeul Naţional de Istorie a României se va deschide expoziţia Noi valori intrate în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României - Achiziţii, donaţii şi descoperiri arheologice 2007.

Achiziţii
În cursul anului 2007 au fost achiziţionate de către MNIR, un număr de 1000 piese. Dintre piesele achiziţionate, se detaşează două săbii de bronz de o deosebită valoare artistică şi istorică pentru spaţiul carpatic, datând de la sfârşitul epocii bronzului şi începutul primei epoci a fierului, sec. XII – X î.H. Referitor la piesele arheologice, menţionăm şi achiziţionarea unui topor din bronz, datând din epoca Hallstatt, piesă rară în zona de vest a Munteniei, precum şi un suport ceramic aparţinând culturii Cucuteni. Datând din epoca romană, menţionăm achiziţionarea a 3 inele de buclă din aur, precum şi două fibule de bronz; s-au mai achiziţionat un număr de 316 monede antice, monede bizantine din secolele VI – XI, decoraţii valoroase ca „Ordinul Coroana României” în grad de mare ofiţer (însemn şi placă), precum şi distincţii şi medalii din anii 1969 – 1989. Din secolul al XX-lea, reţin atenţia mai multe fotografii redându-l în diferite perioade ale vieţii pe mareşalul Alexandru Averescu. Extrem de valoroase sunt două scrisori semnate de generalul Nicolae Rădescu şi adresate lui Petre Papacostea (fostul secretar al lui Al. Averescu), datate 7 martie 1945 şi 31.XII.1945. Interesante pentru documentare dar şi pentru valorificare expoziţională, sunt o serie de lucrări privind trecutul istoric al Basarabiei: Dicţionarul statistic al Basarabiei, tipărit în anul 1923, Istoria bisericii din Basarabia în veacul al XIX-lea, tipărită în anul 1931 şi altele. Merită să menţionăm şi achiziţionarea unui costum popular de femeie, din zona etnografică a Gorjului, datând de la începutul veacului al XX-lea, apoi o puşcă de fabricaţie rusească, model 1868, care a fost şi în dotarea unităţilor militare române participante la Războiul pentru cucerirea independenţei de stat a României (1877 – 1878).

Dintre piesele achiziţionate prin cumpărare de la consignaţia, menţionăm: o icoană pe sticlă reprezentându-l pe Sf. Nicolae, executată la jumătate sec. al XIX-lea, de pictorul Petre Tămaş; triptic – altar de campanie din bronz; icoană pictată pe lemn, datând din sec. al XIX-lea; două documente emise în timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu şi un document din timpul lui Alexandru Ipsilanti; plachetă din bronz, de dimensiuni mai mari, realizată de sculptorul D. Paciurea, oferită regelui Carol I în anul 1894, de către Şcoala de Arte şi Meserii din Bucureşti; reţine atenţia prin raritatea sa o casă de marcat încasări, marca RIV, datând din perioada interbelică; au mai fost achiziţionate şi alte obiecte – fructiere din argint, carafe din cristal, medalii, ceasuri de buzunar de la sfârşitul sec. XIX etc.

Patrimoniul departamentului Cabinetul Numismatic şi Tezaurul istoric a crescut de asemenea prin achiziţionarea unui număr de 636 monede, medalii şi ponduri, dar şi prin donaţia unui număr de 23 de piese cu caracter numismatic şi a 170 de monede provenite din cercetările arheologice întreprinse de specialiştii Muzeului Naţional. Între monedele recent achiziţionate menţionăm două piese excepţional de rare de 100 lire italiene de aur emise în anii 1920, sau a monedei de aur de 20 de lei, prima emisiune a Monetăriei Naţionale din 1870. De asemenea au fost achiziţionate mai multe monede de bronz turnate, produse în secolele X-XI de ateliere provinciale amplasate pe teritoriul Dobrogei.

În cadrul achiziţiilor efectuate în anul 2007 colecţia s-a îmbogăţit şi cu serii importante de monede greceşti emise de atelierele din oraşele vest-pontice Histria, Callatis şi Tomis, precum şi cu monede bizantine şi emisiuni locale ale senioriilor dobrogene din secolele XIII-XIV. Colecţia de monede moderne europene şi extra-europene a sporit de asemenea prin achiziţionarea unui lot de 100 monede de aur din secolele XVIII-XX. Trebuie să amintim de asemenea achiziţionare unor bijuterii de aur romane şi a unora de argint din secolul al XIV-lea.
Tot anul trecut, colecţia s-a îmbogăţit şi cu piesele achiziţionate de la Popovici Alexandrina – decoraţii româneşti, străine, obiecte interesante provenind din Franţa, unde familia acesteia a urmat studii sau a îndeplinit funcţii diplomatice pentru statul român.

Donaţii
În anul 2007 au intrat în patrimoniul muzeului nostru un număr de 70 de piese, care au fost donate. Printre cele mai valoroase se numără: 2 medalii masonice (Medalie Franţa, Bicentenarul Marelui Orient al Franţei, 1773, păstrată în cutie pluş şi Medalie comemorativă România – 10 ani de la redeşteptarea Ligii Humanitas, Marele Orient al României, din obedienţa Marelui Orient al Franţei, 2001, păstrată în cutie de pluş) şi un ac masonic, din metal comun, aurit. Dintre piesele donate, mai amintim 4 amfore greceşti – Thasos, datând din secolele IV – III î.H., apoi diferite piese numismatice româneşti şi străine din anii 1943 – 1994 etc.
Descoperiri arheologice

În campaniile arheologice din 2007, s-au făcut descoperiri inedite – unelte lucrate din silex, os, corn şi cupru, statuete antropomorfe şi zoomorfe lucrate din lut şi os, fragmente de vas pictate cu aur, podoabe de Spondylus - obiecte expuse pentru prima dată publicului.

Colecţia de obiecte datează din perioada Neoliticului, Epoca Romană şi Evul Mediu, acoperind o perioadă cuprinsă între 6.000 î.Hr. şi secolele XIV-XVIII, fiind descoperite pe şantierele arheologice din ţară precum Măgura, jud. Teleorman, Sultana-Malu Roşu, jud. Călăraşi, Borduşani-Popină, jud. Ialomiţa, Ostrov (Durostorum) şi Istria (Histria), jud. Constanţa, Veţel (Micia), jud. Hunedoara, Nufăru, jud. Tulcea, Giurgeni (Oraşul de Floci), jud. Ialomiţa, Roşia Montană-Alburnus Maior, jud. Alba.

Despre MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Expoziţia este deschisă de miercuri până duminică între orele 9 – 17, până la data de 28 februarie a.c.
Pentru detalii, vă rugăm să contactaţi Departamentul Relaţii Publice la tel. 021/3158208/ interior 1008 sau 1015, fax 021/3113356 sau e-mail: pr@mnir.ro, edpr@mnir.ro; adresă web www.mnir.ro.
pr@mnir.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-istorie-a-romaniei/noi-valori-intrate-in-patrimoniul-muzeului-national-de-istorie-a-romaniei-achizitii-donatii-si-descoperiri-arheologice-recente