'Zbor în trecut' - Expoziţie inedită de fotografie aeriană la Muzeul Naţional de Istorie a României (4 OCTOMBRIE – 18 NOIEMBRIE 2007)

BUCURESTI - 28 septembrie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Din 4 octombrie până în 18 noiembrie 2007 bucureştenii vor putea admira, în Muzeului Naţional de Istorie a României o expoziţie de fotografie inedită.

Joi, 4 octombrie, orele 16.00, la sediul MNIR din Calea Victoriei nr.12, va avea loc conferinţa de presă prilejuită de vernisajul expoziţiei cu titlul 'Zbor în trecut'. Deschiderea oficială va avea loc la orele 17.00, în prezenţa oficialităţilor din Ministerul Culturii şi Cultelor.

'Zbor în trecut' - Expoziţie inedită de fotografie aeriană la Muzeul Naţional de Istorie a României (4 OCTOMBRIE – 18 NOIEMBRIE  2007)

Expoziţia lui Georg Gerster cuprinde în total 251 de fotografii ale unor situri antice, reprezintă prima expoziţie pe plan mondial care aduce o privire globală prin intermediul fotografiilor arheologice din avion.

Opera fascinantă a lui Gerster este împărţită în douăsprăzece secţiuni tematice cuprinzând în total 78 de situri din patrimoniul cultural mondial şi întinzându-se, din punct de vedere geografic şi temporal, de la vestigiile preistorice din Stonhenge în Anglia, de la celebrul turn Babel din Irak, Palmira din Siria, Oraşul caravanelor, desenele monumentale enigmatice de la Nazca din Peru până la zidul chinezesc şi la mormintele scitice din Federaţia Rusă. La această expoziţie se adaugă 74 de fotografii ale spaţiului cultural românesc.

Elveţianul Georg Gerster, născut în Winterthur, este unul din cei mai cunoscuţi şi apreciaţi autori de fotografii din avion din întreaga lume. Începând din anii 60, acest fotograf distins cu numeroase premii, a documentat situri arheologice de pe cinci continente şi a realizat imagini de o frumuseţe greu de descris care fascinează nu doar datorită perfecţiunii tehnice şi a calităţii estetice, ci reprezintă şi din punct de vedere ştiinţific o sursă de informaţii. Gerster a fost singurul fotograf care a reuşit cea ce părea aproape imposibil, şi anume să obţină imagini ale unor monumente antice din peste cincizeci de ţări din Africa, Asia, America şi Europa. Deorece unele dintre fotografiile sale au fost făcute în ţări care astăzi nu mai permit deloc sau doar cu mare dificultate survolarea teritoriilor lor, cum este de exemplu cazul Irakului, Siriei sau Israelului şi Palestinei, ele reprezintă o serie de mărturii inestimabile. Câteva din aceste fotografii sunt unice deorece înfăţişează construcţii pierdute pentru totdeauna, fie că au fost inundate de lacuri de acumulare, distruse de război, acoperite de nisip sau pentru că – aşa cum s-a întâmplat cu Abu Simbel din Egipt – nu mai există astăzi în forma iniţială.

Cele 74 de fotografii care alcătuiesc secţiunea „Priviri asupra trecutului României” oferă o imagine asupra celor mai importante monumente culturale de pe teritoriul actual al României. Selecţia s-a orientat după acele monumente care ocupă astăzi un loc cheie în evoluţia artei, fiind considerate reprezentative în regiunile locuite de români, printre care 16 fac parte din patrimoniul cultural mondial. Nicăieri nu este atât de evidentă varietatea şi bogăţia de forme ale vestigiilor antichităţii ca în fotografiile lui Georg Gerster, iar opoziţiile pe care le realizează sunt extrem de provocatoare. Expoziţia alătură de pilda Acropolele din Atena, un monument sacral din Mexic şi ziguratul (turnul templului) din Ur în Irak, reuşiind să arate astfel modul în care oamenii antichităţii au dezvoltat pentru necisităţi similare tehnici diverse şi au ajuns la soluţii arhitectonice din cele mai diferite.

Expoziţia este cuprinsă într-un catalog de colecţie, editat în limba germană şi engleză, având ca autor al textelor pe Martin Rill, cercetător ştiinţific la Muzeul Central al Şvabilor Dunăreni din Ulm/Dunărea, Germania. Autorul a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyay Sibiu, a activat ca muzeograf până în 1989 la Muzeul Bruckenthal din Sibiu, iar în perioada 1989 – 1996 a fost coordonator al Programului de Inventariere a Monumentelor, în colaborare cu Direcţia Monumente Istorice.

Expoziţia a mai putut fi admirată la British Museum din Londra şi anul acesta în Capitala Culturală Europeană, iar în perioada 4 octombrie – 18 noiembrie poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10.00 – 18.00, la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Despre MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

PARTENERI MEDIA: Photo Magazine, Foto-Magazin.ro, Şapte Seri, Comunicate de Presă.ro, Rompres, Historia, Onlinegallery.ro.

Pentru detalii privind evenimentul, vă rugăm să contactaţi Departamentul Educaţie Muzeală-Relaţii Publice, tel. 3158207 (int.1008), fax 3113356, e-mail: pr@mnir.ro.


direct@mnir.ro/pr@mnir.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-istorie-a-romaniei/zbor-in-trecut-expozitie-inedita-de-fotografie-aeriana-la-muzeul-national-de-istorie-a-romaniei-4-octombrie-18-noiembrie-2007