Comunicat

BUCURESTI - 26 martie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Reorganizarea Muzeului Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”

Vineri, 28 martie 2008, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” va prezenta, în premieră naţională, conceptul proiectului de reorganizare şi modernizare a expunerii permanente şi a spaţiilor destinate activităţilor publice, în cadrul lucrărilor ediţiei anuale a Conferinţei Naţionale a Specialiştilor din Domeniul Protejării Patrimoniului Cultural Naţional, organizată de către Ministerul Culturii şi Cultelor în perioada 27 - 28 martie 2008 la Sinaia. Acest concept a fost realizat în colaborare cu ARTEX Services – firmă specializată în servicii de amenajare şi reamenajare muzeistică. Intenţionăm ca, începând cu acest an, în care Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din Bucureşti aniversează 100 de ani de la deschiderea în sediul actual, să punem în practică acest proiect.

Reorganizarea şi mai ales modernizarea expoziţiei permanente are ca obiective: transformarea vizitatorilor din „trecători pasivi” în participanţi la căutarea, trierea şi evaluarea informaţiilor asociate pieselor de patrimoniu (informare computerizată), valorificarea exponatelor prin etalarea lor în cadre scenografice particularizate, prin care vor fi prezentate publicului, fără obişnuitele „texte de muzeu”, date despre biologia, ecologia şi evoluţia speciilor. Nu în ultimul rând, vom adapta oferta noastră de vizitare la cerinţele din ce în ce mai crescute ale vizitatorului modern, a cărui nevoie de cunoaştere se împleteşte cu dorinţa de petrecere agreabilă a timpului liber, muzeul declarându-şi încă din 2003 intenţia de a deveni, prin programele sale interactive şi interdisciplinare, o locaţie de educaţie, cultură şi divertisment cultural.

Primele săli ale Muzeului din Soseaua Kiseleff s-au deschis oficial la 24 mai 1908 în prezenţa Regelui Carol I şi a familiei regale, cu participarea multor personalităţi ştiinţifice, culturale şi politice de atunci. Astfel, pentru prima dată în lume şi cu semnătura de inventator a lui Grigore Antipa, Muzeul din Bucureşti expunea dioramele biogeografice - vitrine tridimensionale închise printr-un geam, în care speciile erau prezentate pe categorii de habitate, în posturi naturale, şi proiectate pe un fundal pictat, adoptate ulterior ca mod de expunere de către toate muzeele europene şi chiar de către cele din America.

In acest an, noi, cei de la Antipa, ne propunem să reinventăm Muzeul la 100 de ani, iar pe toţi cei care ne vor vizita, îi aşteptăm să redescopere muzeul care nu se uită uşor, „păşind” în sălbăticia plină de culoare şi sunete a naturii, „trăind” în ere geologice demult trecute sau „fiind martorii” apariţiei şi evoluţiei vieţii pe planeta Pământ, într-un spectacol inedit care se va numi simplu: Muzeul Antipa – expunerea permanentă.


Detaliii şi informaţii suplimentare: Ioana MATACHE, director General Adjunct

Despre Muzeul Antipa

Muzeul Naţional de Istorie Naturală ''Grigore Antipa' este o veche instituţie culturala, de educaţie şi cercetare ştiinţifică. In ultima vreme muzeul se remarcă prin dinamism, organizând manifestări inedite, interactive, pentru vizitatori de toate vârstele.
Detaliii şi informaţii suplimentare: Ioana MATACHE, director General Adjunct

florentinap@antipa.ro