Proiectul de accesibilizare a patrimoniului Muzeului “Grigore Antipa” pentru nevăzători, continuă!

BUCURESTI - 30 iulie 2012

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Pentru al doilea an, proiectul Simte Arta - Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi în două muzee din Bucureşti, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi realizat de către Asociaţia pentru Dezvoltare Urbana în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naturală “Grigore Antipa” şi Muzeul Tăranului Român a îmbunătăţit mult sistemul de informare a persoanelor cu dizabilităţi la aceste muzee.

La Muzeul “Antipa”, din SUA, zilele acestea au ajuns replici fidele ale craniilor şi urmelor diferitelor animale, destinate cunoşterii informaţiilor despre speciile expuse în muzeu persoanelor nevăzătoare care vor vizita Muzeul Antipa. Replicile vor fi integrate în expoziţia permanentă a Muzeului, astfel încât nevăzătorii le vor putea palpa si vor putea citi explicaţiile scrise în Braille. Rolul acestora este acela de înlocui eperienţa de vizitare vizuală a unei persoane fără deficienţe de vedere cu una tactiă, singura modalitate de informare a nevăzătorilor.

Puteti urmari acest moment la urmatorul link – imagini HD pentru presa: http://www.youtube.com/watch?v=Dk1DbHzYVGs sau puteţi descărca imaginile la http://wtrns.fr/s_4gSma42D5UgCo

Proiectul Simte Arta - Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi în două muzee din Bucureşti a început în mai 2012 şi a realizat până acum la Muzeul Antipa:

-          1 atelier de creativitate la Muzeul Antipa, pictură şi sculptură, beneficiari fiind copiii de la ASCHF-R.

-          1 vizita la Muzeul Antipa, beneficiari au fost elevii de la Centrul Şcolar “Elena Doamna” Focşani.

-          1 vizita la Muzeul Antipa, beneficiari au fost adulţii  înscrişi în Asociaţia Naţională a Surzilor din România (ANSR).

-          Îmbunătăţirea colecţiei muzeale cu exponate adaptate persoanelor cu dizabilităţi.

Vizitatoriilor li s-a asigurat ghidaj de specialitate, s-au folosit şi interpreţi mimico-gestuali, pe traseul expoziţiei s-au regăsit bazoreliefuri precum şi informaţii despre expoziţie scrise în Braille, precum şi facilităţi adaptate nevoilor specifice ale grupului ţintă.

Proiectul şi-a propus să promoveze şi să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi în instituţiile de cultură din Bucureşti, prin creşterea vizibilităţii nevoilor acestora şi dezvoltarea infrastructurii muzeale specifice.

Proiect este realizat de Asociatia pentru Dezvoltare Urbana, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural National.

Parteneri:

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”

Muzeul Naţional al Tăranului Român

Asociaţia Naţionala a Surzilor din România (ANSR) filiala Bucureşti

Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR)

Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Dizabilităţi din România (ASCHF-R)

Asociaţia Vira

Asociaţia Zâmbet şi Suflet

Asociaţia Pro Educaţie, Cultură şi Tehnologie

Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Elena Doamna Focşani

Centru Şcolar nr. 3 Bucureşti

Echipa Simte Arta pentru Muzeul Antipa

Dan Patzelt – presedinte ADU, asistent manager

Anda Becut –manager de proiect

Ioana Ceobanu –asistent manager

Andreea Racles – coordonator vizite

Bianca Balsan – coordonator vizite

Bogdan Palici – operator filmare

Runa Zaharia-Irimescu - PR manager, voluntar ADU

Diana Alexandra Ion - coordonator evenimente Muzeul Antipa

Maria Bezede - coordonator evenimente Muzeul Antipa

dan.patzelt@procivic.ro

Tel: 0722.594.485

www.antipa.ro

Despre Muzeul Antipa

Muzeul Naţional de Istorie Naturală ``Grigore Antipa`` este o veche instituţie culturala, de educaţie şi cercetare ştiinţifică. In ultima vreme muzeul se remarcă prin dinamism, organizând manifestări inedite, interactive, pentru vizitatori de toate vârstele.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-istorie-naturala/proiectul-de-accesibilizare-a-patrimoniului-muzeului-grigore-antipa-pentru-nevztori-continu