Catapeteasma din Bohari. Vernisaj la MTR. 21 noiembrie 2006

BUCURESTI - 16 noiembrie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

De ziua Intrarii în Biserica a Maicii Domnului, 21 noiembrie, in sala Icoane I a Muzeului Taranului Roman, se deschide expozitia temporara Catapeteasma din Bohari (la ora 15.00).
Vernisajul este urmat de prezentarea calendarului album 2007 Heruvimi, Serafimi, Arhangheli.

Catapeteasma din Bohari. Vernisaj la MTR. 21 noiembrie 2006

Achizitia secolului... Sugerarea parcursului sensibil prin care un obiect fragil este readus la lumina... Revelarea bucuriei redescoperirii culorii... Prezentarea vigorii inocentei manifestarilor populare ale credintei...

De ziua Intrarii în Biserica a Maicii Domnului, 21 noiembrie, in sala Icoane I a Muzeului Taranului Roman, se deschide expozitia temporara Catapeteasma din Bohari (la ora 15.00). Vernisajul este urmat de prezentarea calendarului album 2007 Heruvimi, Serafimi, Arhangheli.

Biserica din Bohari (comuna Malureni, judetul Arges).
1641 - Este construita Biserica sub domnia Voievodului Matei Basarab si e ctitorita de jupanului Mitrea, Marele Sifar de Targoviste. Pisania bisericii, scrisa în romaneste, ofera datele necesare privind anul constructiei si numele ctitorilor: „Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Prea svantului Duh Adevarat. Ridicatu-s-au si s-au facut aceasta Sfanta Beseareca pre numele prea cinstitei si luminatei nascatoare lui Isus Hristos (Adormirea Precisti), în zilele marelui si luminatului nostru Io Mathei Basarab voievod I g(o)spojde Elena. Si s-au trudit la aceasta Sfanta Besereca jupan Mitrea Marele Sifar denpreuna cu jupaneasa lui Sora si cu fiisau Ion spat(arul), veleat 7150, Meseta Sept, 15 Dni”. Biserica ridicata de Mitrea Sufariu, probabil opera unor mesteri locali, este construita în forma de nava, din caramida si var negru, pictata în fresca la interior. Din punct de vedere arhitectural, se inscrie tipicului arhitectural de secol XVII.
1942 - Biserica este declarata monument istoric.
1995 – Catapeteasma este achizitionata de muzeu, dupa ce fusese descoperita de Horia Bernea, intrucat enoriasii din Bohari isi doreau o catapeteasma noua.
2006 – catapeteasma este infatisata publicului la Muzeul Taranului Roman.

Proiectul se desfasoara in doua etape:
-prezentarea catapetesmei in contextul salii Icoane I ca o sinteza a creatiei iconarilor tarani,
-prezentarea operatiunilor de conservare si restaurare desfasurate de specialistii muzeului in cadrul expozitiei Restaurarea bucuriei – Bucuria restaurarii, la inceputul anului 2007.

Despre Muzeul Taranului Roman

Puteţi afla cîte ceva despre ţăranul român şi lumea lui venind la Muzeul Ţăranului Român – Muzeu Naţional de Arte şi Tradiţii. Cu o istorie de aproape un secol, clădirea de cărămidă roşie de pe Şoseaua Kiseleff, nr.3, adăposteşte peste 90 000 de obiecte ţărăneşti: icoane, troiţe, cruci, ceramică, ţesături, costume, podoabe... O parte din aceste obiecte sunt prezentate în expoziţii cu pronunţat caracter antropologic. Re-descoperim o lume uitată, îi arătăm frumuseţea, simplitatea, puterea....într-o formulă muzeografică modernă şi originală pentru care, în 1996, Muzeul Ţăranului a primit premiul “Muzeul European al Anului”.
2006 marchează un veac de singularitate. Va fi un prilej de sărbătoare şi de bucurie pentru MŢR ca şi pentru vizitatorii sau prietenii lui. În acest sens vă adresăm invitaţia de a participa la toate acţiunile care se vor desfăşura anul acesta la muzeu.

Marketing Cultural/Relatii Publice
Muzeul Taranului Roman
Kiseleff nr. 3
Tel: 317 96 60
Fax: 312 98 75
mtr@digicom.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-taranului-roman/catapeteasma-din-bohari-vernisaj-la-mtr-21-noiembrie-2006