Lemnul locuit. Casa contemporana din lemn. Vernisaj expozitie

BUCURESTI - 10 februarie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Muzeul Ţăranului Român, în colaborare cu Centrul Cultural Ceh şi Institutul de arhitectură “Ion Mincu” organizează, în perioada 20 februarie – 19 martie 2006, expoziţia temporară de arhitectură tradiţională cehă “LEMNUL LOCUIT. Casa contemporană din lemn”
Vernisajul va avea loc, luni 20 februarie , orele 18:00,


Expozitia, este prima dintr-o serie de actiuni dedicate arhitecturii de Centrul ceh pentru anul 2006, în scopul promovării atat a arhitecturii cehe în România, dar si al formării unui network între arhitecţi, galerişti, universitari şi reviste de specialitate.
Proiectul “LEMNUL LOCUIT. Casa contemporană din lemn” cuprinde, pe lângă expoziţie şi două sesiuni de discuţii despre folosirea lemnului în arhitectura contemporană, şi anume:
•folosirea lemnului in arhitectura contemporana-prezentarea proiectelor din Cehia / panel, 21 februarie, orele 18.00 la Centrul Ceh;
•Locuirea extremă / panel, 10 martie, orele 17.00 la Muzeul Ţăranului Român.
Expoziţia Casă Contemporană Cehă din Lemn prezintă o selecţie de case particulare şi construcţii mici pentru locuit sau recreere, realizate în decursul ultimilor ani (1998-2005).
Lemnul, ca material de bază pentru construcţie, este numitorul comun al acestei expoziţii, folosit ca alternativă de construcţie în arhiitectura contemporană.
Expoziţia integrează şi proiectul iniţiat în 2001 de Fundaţia Habitat şi Artă din România, Tradiţie şi Postmodernitate, proiect dezvoltat cu sprijin financiar de la programul Cultura 2000, în parteneriat cu instituţii româneşti, europene şi americane.
Fiecare casă prezintă modul specific prin care autorul ei propune rezolvarea nevoilor concrete, fiecare grup sau artist are un stil architectonic bine definit şi personal. Casele alese se numără printer creaţiile de vârf ale arhitecturii contemporane şi autoroo lor sunt arhitecţi de renume, despre care se publică intens în revistele de specialitate din Cehia şi din străinătate.
Scopul expoziţiei este de a informa publicul larg cu privire la posibilităţile existente în problema locuinţelor, de a prezenta alternative de construcţie , încă puţin exploatate sau chiar uitate. Este vorba de un model ecologic de locuinţă, mai apropiat de natură , care păstrează acelaşi standard de calitate, însă ale carui costuri pot fi mai reduse.

Despre Muzeul Taranului Roman

Muzeul Taranului Român se înscrie în familia europeana a Muzeelor de Arte si Traditii Populare. Este un muzeu national, patronat de Ministerul Culturii. Posesorul unor colectii de obiecte deosebit de bogate, adapostit într-o cladire-monument istoric, în stil neo-românesc, practica o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit în anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA - European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungeste si în publicatiile muzeului, în actiunile de tip Muzeul Misionar, Scoala Satului, sau în evenimente ca vernisaje, concerte, conferinte.
Relaţii la tel: 317.96.61, persoana de contact : Jean Blejean
mtr@digicom.ro