Triplu vernisaj la MTR - Maramuresul

BUCURESTI - 14 iunie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

La Muzeul Ţăranului Român are loc pe 16 iunie un triplu vernisaj al Maramuresului

Triplu vernisaj la MTR - Maramuresul

Ce stiti despre Uniunea Europeana ?.... Dar despre Maramures ?

Maramures, plai cu flori…., Fratii Petreus, cetera, zongora, lemn, mult lemn, horinca, biodiversitate, www.sapanta.ro, Stefan Hrusca, colinde, Iza, pensiuni, agroturism, ecoturism....
Despre Maramures toti stim cite ceva. De la departare, din carti, din poze, de la televizor, din pliante, de la savanti, de la bunici, de pe Internet… Stim multe din auzite/povestite. Stim cite ceva si din citite. Din cele recent vazute si simtite, va pot povesti 4 MTR-isti care s-au dus in Maramures. Au colindat, au cercetat, au inregistrat si-au fotografiat. La fata locului. Acum vin si povestesc. Fiecare cu Maramuresul lui.


Simona Hobincu:
“...Un om din sat ne zice ca nu le fura nimeni pe femeile ramase singure. Gazda noastra ne da insa asigurari ca se fura totusi, chiar si aici, in cinstitul Maramures: se fura la tuica, unde licoarea proasta este colorata cu zahar si chimicale «sa dea bine la turisti», care o cumpara la pret dublu. Sau se fura la slana, colorata si ea chimic, in acelasi scop. Sau se fura la kitsch-uri cu Dracula sau cu delfini argintii si inimioare, vandute la Sapanta la pret de cateva ori mai mare decat in magazinele ordinare din Sighet.”


Adi Petrachescu :
“Cand am mers cu scoala, am vazut oameni mari si tapeni, cai mari, culori tari.
Cand am mers cu ai mei, in liceu, am vazut biserici vechi si sarbatori enorme.
Cand am fost cu MTR, am vazut o parte din lucrurile pe care le stiam si in plus case noi, culori pe care nu le stiam, sarbatori mici, oameni in varsta si coconi frumosi.
Cand o sa mearga Catinca o sa va spuna, cu siguranta, ce a vazut ea.”

La Muzeul Ţăranului Român are loc pe 16 iunie un triplu vernisaj al Maramuresului

Adunarea se face la patru treizeci dupa-amiaza in curtea interioară a MTR cu discursuri de deschidere a celor trei expozitii:
Maramuresul in oglinda timpului (Muzeul Taranului Roman, sala Foaier),
Maramures – ţinutul biodiversităţii (Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”),
Flori de mina (Muzeul National de Geologie),
Apoi, cu un bilet, cumparat de la oricare muzeu, vedeti cele trei expuneri. Langă bilet veti primi si un cartonas. La fiecare expozitie vizitata, o stampila adaugata. Biletul si cartonasul costă numai 4,5 RON.
La ora sase treizeci seara, ne adunam „Fata in fata”. Tot la MTR. Taraful Fratii Sicuta din Botiza. Socacita Iulia cu placintele. Horinca şi voie buna.

Expozitiile sunt deschise in perioada 16 iunie – 31 iulie.

Despre Muzeul Taranului Roman

Puteţi afla cîte ceva despre ţăranul român şi lumea lui venind la Muzeul Ţăranului Român – Muzeu Naţional de Arte şi Tradiţii. Cu o istorie de aproape un secol, clădirea de cărămidă roşie de pe Şoseaua Kiseleff, nr.3, adăposteşte peste 90 000 de obiecte ţărăneşti: icoane, troiţe, cruci, ceramică, ţesături, costume, podoabe... O parte din aceste obiecte sunt prezentate în expoziţii cu pronunţat caracter antropologic. Re-descoperim o lume uitată, îi arătăm frumuseţea, simplitatea, puterea....într-o formulă muzeografică modernă şi originală pentru care, în 1996, Muzeul Ţăranului a primit premiul “Muzeul European al Anului”.
2006 marchează un veac de singularitate. Va fi un prilej de sărbătoare şi de bucurie pentru MŢR ca şi pentru vizitatorii sau prietenii lui. În acest sens vă adresăm invitaţia de a participa la toate acţiunile care se vor desfăşura anul acesta la muzeu.

Marketing Cultural/Relatii Publice
Muzeul Taranului Roman
317.96.68
mtr@digicom.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-taranului-roman/triplu-vernisaj-la-mtr-maramuresul