Tratarea infertilității masculine, o prioritate la Clinica Fertilia!

BUCURESTI - 4 decembrie 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate

Live site

Dr Ruxandra Dumitrescu de la Clinica Fertilia, medic primar în obstetrică-ginecologie, recunoscută atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional pentru supraspecializarea în tratamentul infertilității cuplului, face noi precizări despre identificarea unor soluții pentru familiile care nu pot avea copii. Există o probabilitate foarte mare ca motivul infertilității să fie unul masculin.

.

.

La nivel mondial, peste 48 de milioane de cupluri suferă de infertilitate. Conform statisticilor medicale oficiale, la nivel global, 48,5 milioane de cupluri care au contact sexual neprotejat suferă de infertilitate, iar aceasta reprezintă un procent de aproximativ 15% din totalul populației. Infertilitatea masculină afectează 20-30% din aceste cazuri. Totuși, acest procent nu reprezintă cu acuratețe situația reală nivel global, pentru că există mari discrepanțe la nivelul diferitelor regiuni geografice.  

Cele mai afectate zone de infertilitate masculină sunt in Europa Centrală și de Est (8-12%) și în Australia (8-9%). În America de Nord, se estimează un procent de 4,5-6%, în Africa de Nord și de Vest 4.24-6.35%, în timp ce în Asia Centrală și de Est se găsește procentajul cel mai mic de infertilitate: 2.05-3.07%.

"Răspândirea infertilității este însă oarecum dificil de estimat, mai ales a celei masculine", ne-a declarat dr. Ruxandra Dumitrescu, Clinica Fertilia, ginecolog supraspecializat în probleme de fertilitate.

"În primul rând, statistica se poate realiza doar cu ajutorul cuplurilor care se prezintă la medic pentru o problemă de infertilitate, și numai atunci se poate constata cauza acestei afecțiuni.

Apoi, infertilitatea masculină nu este la fel de bine raportată precum cea feminină, mai ales in țările de tip patriarhal în care societatea nu recunoaște că bărbatul este cel care ar putea avea o problemă de fertilitate și de obicei sunt "învinuite" femeile. Pe de altă parte, infertilitatea masculină nu a fost considerată o boală, de aceea s-a evitat multă vreme să se alcătuiască o statistică. Studiile clinice efectuate la nivel demografic relevă că în unele țări se monitorizează infertilitatea pe parcursul unui an, iar în altele se urmărește evoluția pe perioade mai lungi, de câțiva ani", spune dr. Ruxandra Dumitrescu.

 În ce constă infertilitatea masculină

 Infertilitatea masculină este o modificare a concentrației spermei, a motilității și a morfologiei spermatozoizilor, în cel puțin 1-2 probe analizate, colectate la un interval de 1-4 săptămâni.

Bărbații care au parametrii spermogramei analizate sub valorile normale recomandate de WHO (Organizația Mondială a Sănătății) sunt considerați ca având o problemă de fertilitate. Cel mai des identificate probleme sunt: oligospermia (concentrația scazută de spermă), astenospermia (motilitate scăzută a spermatozoizilor), teratospermia (morfologie anormală a spermatozoizilor).

Analiza spermogramei rămâne cea mai precisă metodă de diagnostic, cu o acuratețe de 89.6%, ce poate diagnostica 9 din 10 bărbați cu o problemă generală de infertilitate.

Dr. Ruxandra Dumitrescu: "Este necesar un consult andrologic pentru bărbații infertili în cadrul unei clinici specializate. Stadiul fertilității masculine se poate diagnostica și evalua complet doar cu ajutorul unei echipe complexe formată din medici și biologi, echipă care realizează investigațiile și stabilește diagnosticul. Deseori însă, pacienții primesc un rezultat al spermogramei pe care nu pot să-l interpreteze, ei nefiind informați așadar despre variantele de tratament pe care le-ar putea urma. Pacienților trebuie să li se pună la dispoziție, la finalul investigațiilor, un plan de tratament, recomandat de o echipă medicală cu care cuplul intră într-o legătură permanentă, comunică live și de la care se pot solicita mereu amănunte."

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/mv-branding/tratarea-infertilitatii-masculine-o-prioritate-la-clinica-fertilia