Sindromul clădirilor bolnave: fără senzori calitate aer, există un risc ascuns de apariție a acestui sindrom

BUCURESTI - 20 martie 2023

Comunicat tip General in Sanatate

Simptomul clădiriilor bolnave se poate agrava dacă o persoană petrece mult timp într-o astfel de incintă iar în lipsa unor sisteme MESP* sau a unui monitor/senzor calitate aer, sisteme capabile să monitorizeze și să trateze calitatea aerului, acest sindrom provoacă, treptat, reducerea productivității și a nivelul de calitate a vieții

Sindromul cladirilor bolnave

Sindromul cladirilor bolnave

 Potrivit OMS, simptomele cauzate de clădiriile bolnave se pot agrava dacă o persoană petrece mult timp într-o asemenea clădire și, dimpotrivă, pot dispărea imediat ce persoana părăsește clădirea respectivă. 

OMS

Tuturor ne este cunoscut sentimentul când, după o zi lucrătoare, o călătorie sau după o plimbare lungă, ne întoarcem acasă, ne relaxăm și, pentru câteva ore, uităm de lumea exterioară. Totuși, după un anumit timp oricum nu ne simțim odihniți, ne cuprinde o stare stranie de anxietate, sau chiar mai mult - începem să suferim de dureri de cap, oboseală, greață, iritarea nasului și/sau a gâtului. Însă neavând un monitor/senzor calitate aer pentru a înțelege ce provoacă aceste simptome, nu realizăm ce ni se întâmplă.

Caracteristicile unei "clădiri bolnave"

Sindromul clădirii bolnave este foarte răspândit și afectează de obicei birouri, case, grădinițe și școli. Potrivit cercetărilor OMS, clădirile în care se manifestă sindromul au următoarele caracteristici:

- au aparate de aer condiționat;

- nu beneficiază de ionizatoare de aer sau filtre MESP* de purifcare a aerului 

- sistemul de ventilație nu funcționează bine;

- au mobilier mult, tapițat sau nu, și covoare, mochete, parchet sau linoleum;

- curățenia nu se face atât de bine des cum ar trebui, mai degrabă rar și prost;

- umiditate neechilibrată (fie foarte scăzută, fie foarte ridicată);

- există mult praf în aer, sau alți poluanți chimici cum ar fi compușii volatili organici (VOC) sau formladehidă, poluatori emanați în casele noastre de către vopseaua de pe pereți, sau chiar mobilă.

Cum reducem impactul sindromului clădirii bolnave?

Sindromul clădirilor bolnave: Simptome

De fapt, acest lucru ni se poate întâmpla oriunde nu doar acasă. Este așa-numitul “Sindrom al clădirilor bolnave”. Acest termen a fost adoptat de către Organizația Mondială a Sănătății în 1982. Potrivit OMS, simptomele cauzate de clădiriile bolnave, acolo unde nu exista senzori calitate aer , ori ionizatoare de aer sau siteme MESP, se pot agrava dacă o persoană petrece mult timp într-o asemenea clădire și, dimpotrivă, pot dispărea imediat ce persoana părăsește clădirea respectivă. Acest sindrom provoacă, treptat, reducerea productivității și a nivelul calitații vieții. Cele mai frecvente simptome ale acestui sindrom sunt:

- iritarea ochilor (mâncărime, roșeață, dificultăți la purtarea lentilelor de contact);

- iritarea nasului (dificultăți respiratorii, nas înfundat, sângerare);

- gât uscat sau dureros (iritații ale căilor respiratorii superioare, dificultăți la înghițire);

- piele uscată sau iritată

- simptome mai puțin specifice, cum ar fi cefalee, iritabilitate, concentrație scăzută.

Precum putem observa, majoritatea caracteristicilor pe care le manifestă clădirile bolnave sunt strâns legate de calitatea aerului. Astfel, sindromul clădirii bolnave ar putea fi rezolvat în primul rând prin identificarea factorilor poluatori  prin eliminarea sursei de poluare a aerului din încăpere și prin purificarea regulată a aerului. În cazul în care sursa problemei poate fi identificată și eliminată în condiții de siguranță, este recomandat să fie făcută cât mai curând posibil. Dacă aceasta nu poate fi eliminată (vopseaua de pe pereți, mobila, instalația de aer condiționat, etc.....), este recomandată instalarea de  dispozitive pentru purificare a aerului din încăpere. Astfel de dispozitive/instalații contribuie la îmbunătățirea calității aerului și la prevenirea poluării repetate.

Cele mai potrivite în acestă direcție, sunt considerate a fi purificatoarele de aer cu tehnologie de ionizare negativă a aerului. În acest sens, datorită procesului de ionizare a aerului fără eliminare de ozon, purificatoarele de aer Teqoya sunt capabile să lupte foarte eficient cu sindromul clădirilor bolnave. Ionizatoarele Teqoya nu doar purifică aerul, ci și îl “încarcă” cu ioni negativi. Ionii negativi aduc o serie de beneficii pentru sănătate și nivelul calității a vieții, în special în cazul “clădirilor bolnave”. Conexiunea dintre calitatea aerului și calitatea vieții este simplă - cu cât respiri mai bine , cu atât trăiești mai bine ! Aici poți vedea produsele Teqoya, care te ajută să stabilești conexiunea respectivă și să-ți îmbunătățești stilul de viață!

Dacă pe de altă parte cladirea beneficiază de sistem centralizat de ventilație, există soluții (tehnologie MESP*) menite să trateze aerul și să îl ducă la parametrii doriți, și au fost deja implementate cu succes în Romania. 

Despre Nanovator Solutions SRL

NANOVATOR
ESTE DEDICAT FURNIZĂRII DE SOLUȚII INOVATOARE DE CEA MAI ÎNALTĂ CALITATE, PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA CALITATII AERULUI.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/nanovator-solutions-srl/sindromul-cladirilor-bolnave-fara-senzori-calitate-aer-exista-un-risc-ascuns-de-aparitie-a-acestui-sindrom