Salvati Bucurestiul - Miting de protest

BUCURESTI - 9 august 2006

Comunicat tip General in ONG

Prin proiectele Primăriei Bucureşti, suntem amenintaţi cu pierderea simbolurilor patrimoniului cultural si a parcurilor capitalei, mutilarea identităţii culturale, istorice si arhitectonice.

'Grupul Civic Bucureşti' *Alianţa Civică * Civic Media * Asociaţia 21 Decembrie * Asociatia Femeilor din Romania * Alte asociatii profesionale si ONG-uri * Studenţi de la diverse facultăţi din Bucureşti *

Organizează AL TREILEA MITING DE PROTEST

JOI 10 AUGUST – în Piaţa Universităţii – în jurul fântânii de la Facultatea de Arhitectură

Tema : Salvarea, conservarea si punerea in valoare a tuturor cladirilor si pietelor istorice si parcurilor din Bucureşti, precum se intimpla in toate capitalele europene !

Prin proiectele Primăriei Bucureşti, suntem amenintaţi cu pierderea simbolurilor patrimoniului cultural si a parcurilor capitalei, mutilarea identităţii culturale, istorice si arhitectonice.
Primaria ii reprezinta pe cetateni şi trebuie sa asculte doleantele lor. Proiectele de interes public trebuie prezentate din timp prin toate canalele de informare, dezbatute cu cetatenii vizati, astfel incat decizia sa tina seama de acordul acestora !

Proiectele Primăriei Bucureşti ce privesc Catedrala Sfântul Iosif şi Piaţa Revoluţiei ameninţă identitatea culturală, istorică şi memorială a unui oraş continuu agresat, atât sub dictatura lui Ceauşescu, cât şi în democraţia postdecembristă.

Prin proiectele de desfiinţare a Pieţei Revoluţiei, pentru a face loc construcţiilor unor clădiri de utilitate comercială, primarul general Adriean Videanu dovedeşte “vocaţia” celui care, până în Decembrie 1989, a transformat Bucureştiul într-un oraş al bisericilor şi clădirilor de patrimoniu demolate cu buldozerele.

Politicienii sunt sensibili la acţiuni care pot duce la pierderea credibilităţii lor, cu consecinţe în plan electoral. Ei trebuie să ştie că există o dezaprobare a cetăţenilor pentru hotărârile şi acţiunile Primarului General şi CGMB.

Mitingul este forma optimă de a atrage atenţia asupra faptului că Primarul General şi membrii CGMB trebuie să ţină cont de opinia cetăţenilor, să vină în întâmpinarea intereselor acestora, şi nu să acţioneze împotriva lor. Totodată, ei trebuie să nu uite că au fost aleşi pentru a administra oraşul si nu l-au primit în proprietate odată cu buletinele de vot !

Societatea civilă solicită amplasarea centrelor de business în afara centrului istoric, urmând exemplul tuturor metropolelor europene! Ne împotrivim intervenţiilor urbanistice care nu ţin seama de valorile culturale, istorice şi memoriale ale Capitalei României noastre. A noastră pentru că ne-am născut în ea, pentru că trăim în ea, şi pentru că dorim să reprezinte şi în viitor cultura şi virtuţile unei ţări ajunsă, în sfârşit, în locul ce i se cuvine între naţiunile europene


VENIŢI JOI 10 AUGUST, ORELE 17, ÎN PIAŢA UNIVERSITĂŢII,
DACĂ ACESTE IDEI VĂ REPREZINTĂ !

www.romaniamea.ro, CP 15 OP 4 Bucuresti


Cerem :
1.oprirea IMEDIATA a santierului blocului de 13 nivele din Piata Revolutiei si blocului de 19 nivele de langa Catedrala Sf Iosif
2.Oprirea constructiei unui MALL langa Biserica Kretzulescu
3.Protejarea clădirilor şi siturilor istorice ale oraşului de dezvoltarea orientată spre interese de grup, strict comerciale – in special PROTEJAREA SI PUNEREA IN VALOARE A PIETEI REVOLUTIEI – prin amenajarea de spatii pentru evenimente culturale si pentru promenada pentru bucuresteni si turisti romani si straini, ca in toate capitalele Europei
4.prezentarea de catre Primarie in dezbateri publice televizate cu reprezentantii societatii civile protestatare, asociatiilor profesionale si civice specifice interesate, ai jurnalistilor si altor personalitati culturale interesate, in vederea obtinerii prealabile a acordului de a se construi orice fel de obiectiv (bloc / monument / mall etc) in locuri de interes national (piete istorice, centrul orasului, parcuri)
5.Protectia parcurilor si spatiilor verzi (inclusiv Parcul Herastrau si Izvor)

-In Piata Revolutiei nu trebuie mutata si astupata nici o piatra pe unde au calcat si au murit romanii in dec. 1989
-Acele locuri trebuie sa ramina loc de reflectie, respect si recunostinta deopotriva pentru romani si straini si sa “vorbeasca” viitorului despre evenimentul care a scos definitiv Romania din prapastia comunista
-Piata nu trebuie ingropat in blocuri de interes comercial, ci trebuie pusa in valoare ca PIATA de interes NATIONAL, cu care romanii sa se poata mindri in fata oricarui turist strain care asteapta sa vada istorie, cultura, locuri de promenada si evenimente artistice si culturale, precum in toate capitalele Europei
-Ne bucuram ca nu a fost ales Bucurestiul, ci Sibiul, drept CAPITALA A EUROPEI in 2007, pentru ca Primarul ales al Capitalei nu vede “absolut nici o valoare” in aceasta piata istorica si culturala si se dovedeste ca nici in parcurile Bucurestiului, unde se incep retrocedari si constructii, PENTU CA am fi fost de risul Europei si al lumii intregi cu punerea in lumina a unui oras condamnat la aglomerare, poluare accentuata zilnic cu noi constructii in centrul orasului, lipsa indeplinirii prioritatilor strict necesare cetatenilor si urbei in favoarea unor actiuni gen re-re-re-asfaltare costisitoare si perfect inutila etc !
-Primarul Bucurestiului a declarat la ultima noastra intalnire cu 20 oameni ca “nu-l intereseaza ce scrie presa”si ca “are mandat de 4 ani pe care doreste sa si-l indeplineasca si NU-L INTERESEAZA CE ZIC CETATENII, CI DOAR SPECIALISTII” !!!
-Culmea e ca are de partea dinsului DOAR CITIVA SPECIALISTI – marea lor majoritate nefiind de acord cu aceste proiecte – exprimandu-si PUBLIC ACEST PUNCT DE VEDERE ! (vedeti mai jos)
-Noi credem ca si societatea civila are sau ar trebui sa aiba un cuvint de spus, CHIAR SI IN ROMANIA …

Despre new media Agency

http://yahoogroups.com/group/Bucuresti
Mariana Duma
PR Grupul Civic Bucuresti

CP 15, OP 4, Bucuresti
0729 931 744

marianad13@yahoo.com