Coalitia proINTELECT continua eforturile de educatie si lupta impotriva furtului de proprietate intelectuala

Iasi - 6 iulie 2004

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Agentia Oameni si Companii a lansat, la Iasi, in luna aprilie a acestui an, un program national de educare si lupta impotriva furtului de proprietate intelectuala. Programul a continuat spectaculos, in lunile mai si iunie fiind lansate alte doua Comitete locale de initiativa: la Cluj-Napoca si Timisoara.

Coalitia proINTELECT continua eforturile de educatie si lupta impotriva furtului de proprietate intelectuala

Primul Comitet local de initiativa a aparut la Iasi, pe 13 aprilie 2004, prin reunirea unui grup de personalitati locale (oameni de afaceri, cadre universitare, membri ai administratiei locale, reprezentanti ai mass-mediei locale, ai politiei si procuraturii). Iasul a fost urmat de Cluj-Napoca, unde Comitetul local al Coalitiei proINTELECT a fost lansat pe 30 mai 2004. Urmatorul punct de sprijin al Coalitiei va fi la Timisoara, unde pe 30 iunie 2004 personalitati ale orasului de pe Bega se vor reuni intr-un nou Comitet local: Coalitia proINTELECT Timisoara.

SCOPURILE Coalitiei proINTELECT au ramas aceleasi:
1. promovarea avantajelor care pot fi obtinute prin inlaturarea riscurilor rezultate din utilizarea fara licenta a programelor, filmelor, muzicii sau a materialelor din domeniul pregatirii profesionale.
2. informarea asupra riscurilor pirateriei si a gravitatii fenomenului de furt din domeniul proprietatii intelectuale din Romania;
3. educarea comunitatii de afaceri pentru a intelege drepturile si obligatiile pe care le au in urma respectarii legislatiei din domeniul proprietatii intelectuale din Romania;
4. asigurarea unei aplicari eficiente a legislatiei existente in domeniul proprietatii intelectuale si perfectionarea in timp a acesteia, prin revizuirea si completarea cadrului legislativ

Pentru indeplinirea acestor obiective, membrii Coalitiei proINTELECT au organizat dezbateri, seminarii si prezentari in diferite medii. Au discutat cu inventatorii prezenti la Salonul International INVENTICA 2004 despre problemele pe care le intalnesc in protejarea creatiilor lor, au prezentat oamenilor de afaceri si specialistilor din diverse domenii reuniti in cadrul Cluburilor Rotary detalii legate de drepturile si obligatiile care le revin in urma respectarii drepturilor de proprietate intelectuala si industriala.

La Cluj Napoca chestorul Teodor Pop Puscas, comandantul IJP Cluj, Adrian Marian, purtator de cuvant al aceleiasi institutii, alaturi de membri ai Comitetului local Cluj au discutat datele oficiale comunicate de Inspectoratul Judetean de Politie, potrivit carora judetul Cluj se situeaza pe unul din locurile "fruntase" in ceea ce priveste instrumentarea de dosare penale pentru cazuri de incalcare a Legii drepturilor de autor. Au fost dezbatute si comentate plusuri si minusuri ale procedurilor de aparare a proprietatii intelectuale.

Continua si publicarea Buletinului proINTELECT. Publicatie cu periodicitate lunara, Buletinul proINTELECT, aflat deja la cel de-al doilea numar, aduna studii de caz din domeniul drepturilor de proprietate intelectuala, date statistice, legislatie, materiale informative privind facilitatile oferite pentru protectia drepturilor de proprietate intelectuala, modalitatile de protejare ale creatiei intelectuale, informatii privind pedepsele la care va expuneti daca incalcati drepturile de proprietate intelectuala si industriala.

Programul national de lupta si educare este sustinut, incepand cu 1 iulie 2004, de site-ul www.prointelect.ro, care se doreste o platforma nationala de informatii si legislatie in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala si industriala.

Perfectionarea sistemului de proprietate intelectuala si industriala, prin revizuirea si completarea cadrului legislativ existent astfel incat acesta sa permita protejarea eficienta a drepturilor de proprietate este una din conditiile necesare functionarii normale a pietei interne si a societatii romanesti in general iar membrii Coalitiei vor continua sa militeze pentru ea.

Pana la schimbarile de legislatie este insa important sa stim ca:
- furtul de proprietate intelectuala este o infractiune la fel de grava ca si furtul de bunuri, iar cei care continua sa pirateze se expun unor pedepse grave;
- utilizarea de software licentiat, cumpararea de casete video si audio originale, respectarea dreptului la proprietate intelectuala aduc siguranta si beneficii;
- rata pirateriei este unul din elementele care dau masura maturitatii societatii romanesti.

Prezentarea evolutiei de pana acum a programului a avut loc in cadrul unei Conferinte de presa, desfasurata miercuri 30.06.2004, in Sala Musique, Hotel Unirea. La Conferinta au participat Adrian Iurcan - Presedintele comitetului local al Coalitiei proINTELECT si Constantin Adascalitei – Viceprimar al Municipiului Iasi, membru al Coalitiei proINTELECT.

“Motorul principal al intregii actiuni de astazi si, in general, motorul Coalitiei proINTELECT este faptul ca ne pasa. Ne pasa de subiecte care trebuie rezolvate pentru ca societatea pe care o construim astazi si pe care o vom lasa copiilor nostri sa fie mai sanatoasa. Ceea ce incercam sa facem aici impreuna cu dumneavoastra reprezinta un prim pas in a ne pasa de ceea ce se va intampla cu generatiile viitoare, pentru ca efectul activitatii noastre din Coalitie va avea rezultate evident, atat in prezent, cat mai ales in viitor.
Eu cred ca lucrul cel mai important pe care il putem face este sa constientizam aceasta problema. Evolutia societatii noastre se va realiza numai prin constientizare, sperand, ca pentru generatiile viitoare sa putem face ceva pentru insanatosirea societatii in general” a declarat Adrian Iurcan, Presedintele Comitetului local al Coalitiei proINTELECT.

Despre Oameni si Companii

Oameni si Companii este o agentie de relatii publice si comunicare specializata in proiectare, management si administrare de programe de comunicare si relationare.
Mari Semcu
Consultant Relatii Publice si Comunicare
secretariat@prointelect.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/oameni-si-companii/coalitia-prointelect-continua-eforturile-de-educatie-si-lupta-impotriva-furtului-de-proprietate-intelectuala