Eclipsa Totala de Luna

Locul desfasurarii: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

Organizator: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

Ultima eclipsă totală de Luna, vizibilă până în 2011, se va produce în noaptea de 20 spre 21 februarie. Chiar dacă nu va putea fi observată în totalitate din ţara noastră, Luna apunând eclipsată, fenomenul va fi foarte spectaculos.

Fenomenul va începe la ora 2:34 (21 feb) când Luna va începe să intre în penumbra Pământului. În primele 10-15 minute nu se va vedea nimic deosebit dar la un moment dat se va vedea cum partea din stânga a discului lunar este mai palidă. Luna începe să intre în umbră începând cu ora 3:42, de când, în fiecare minut, discul acesteia va deveni mai roşiatic. În următoarele 78 de minute, umbra Pământului va acoperi discul lunar.

La ora 5:00, Luna se află în totalitate în umbra Pământului, acest moment numindu-se totalitate. Momentul maxim al eclipsei se produce la ora 5:25.

Chiar în momentul când Luna va începe să iasă din umbra Pământului, aceasta va apune, eclipsa terminându-se pentru România.
Fazele următore ale eclipsei pot fi urmărite din vestul Europei, America de sud şi nord.
În total eclipsa durează 5 ore, 42 minute şi 18 secunde, dintre care totalitatea 50 minute 59 secunde.

La începutul eclipsei Luna se va afla în direcţia sud-vest, la 47 grade altitudine deasupra orizontului. În momentul fazei maxime, Luna va fi în direcţia vest, la 18 grade deasupra orizontului.

Pentru a observa aceasta eclipsă nu aveţi nevoie de instrument astronomic, folosirea unui binoclu sau a unui instrument astronomic nefiind necesara, eclipsa fiind vizibilă cu ochiul liber.
Fenomenul va putea fi observat din toată ţara, doar în cazul în care cerul este senin.

Chiar dacă eclipsa se produce în timpul săptămâni, la ore "nepotrivite", este bine să o observaţi. Următoarea eclipsă totală de Luna vizibila din România se va produce pe 15 iunie 2011.


Adrian Sonka
021 2129644

Despre OBSERVATORUL ASTRONOMIC

Conferinţele fac parte din campania „Navigăm printre stele”, iniţiată şi organizată de Clubul Rotary Bucureşti Continental sub patronajul UNESCO, pentru repoziţionarea Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Campania are următoarele obiective : crearea şi întreţinerea unui interes public ridicat pentru renovarea clădirii Observatorului şi obţinerea de fonduri în primă fază pentru expertizarea tehnică a clădirii necesară iniţierii lucrărilor de restaurare.

Participare: Intrare libera