Noapte cu stele căzătoare la Observatorul Astronomic

BUCURESTI - 16 noiembrie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, va fi deschis toata noaptea de sâmbată spre duminică, 18-19 noiembrie, pentru a permite iubitorilor de astronomie să vadă stele cazatoare

În noaptea de 18-19 noiembrie, între orele 3 şi 6, iubitorii de fenomene astronomice pot avea o şansă să vadă ceva spectaculos.

În acea dimineaţă se va produce maximul unui curent de meteori, numit Leonide. Cei ce vor privi cerul, fără un instrument astronomic, pot vedea între 50 si 100 de meteori (stele căzătoare) pe oră.

Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce trece pe lângă Soare odată la 33 de ani. În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei in 1998.
În acest an Pământul va trece prin regiunea pe unde a trecut cometa în 1932. Ultima oară când Pământul a trecut pe acolo, în 1966, s-a produs o izbucnire a curentului, observându-se între 2000 şi 3000 de meteori pe oră.
Fenomenele astronomice se urmaresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din oraşe vor vedea 20-30 de meteori pe oră.

Urmărind bolta cerească veţi vedea stelele şi Calea Lactee. Uneori o dâră luminoasă, ce va dura mai puţin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime părea că una din stelele de pe cer a cazut, de aici venind numele de 'stea căzătoare'. Desigur că stelele nu au cum sa cadă. Aţi observat o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, ce a intrat în atmosfera Pamantului şi, la frecarea cu aerul, a luat foc. Predicţiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră.

Observatorul astronomic vă aşteaptă între orele 21 şi 6 sa observaţi acest fenomen. Pe lângă stelele căzătoare, se vor putea observa seara planetele Uranus şi Neptun, iar dupa ora 1 planeta Saturn precum şi stele, roiuri stelare şi galaxii.

Se pot viziona filme cu tematică astronomică cu eclipsa de Soare din 1999, cu Luna şi cu meteori.


Despre Observatorul Astronomic

Observatorul Astronomic 'Amiral Vasile Urseanu' este singurul observator deschis publicului din capitala
Sonka Adrian
3102563/2129644
dialog@astro-urseanu.ro