OFICIUL NATIONAL DE MEDIERE - CU NOI ECONOMISESTI TIMP SI BANI!
BUCURESTI - 11 octombrie 2010
Comunicat tip General in Social
Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor, potrivit Legii 370/2009 pentru modificarea si completarea Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator
Potrivit dispozitiilor din Legea 192/2006 modificata prin Legea 370/2009, se poate recurge la mediere:
- in orice litigiu de natura civila;
- in orice litigiu de natura comerciala;
- in litigiile de familie: neintelegerile dintre soti privind continuarea casatoriei, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor, precum si orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii, respectiv in legatura cu divortul si cererile accesorii acestuia;
- in litigiile avand ca obiect conflictele din domeniul protectiei consumatorilor: in cazul in care consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unor produse sau servicii defectuoase, a nerespectarii clauzelor contractuale ori a garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si agentii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute de legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor;
- in materia conflictelor de drepturi in domeniul litigiilor de munca;
- in materie penala: numai in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca raspunderea penala este inlaturata prin retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor.
Pentru a veni in sprijinul cetatenilor si al institutiilor statului a fost infiintat la nivel national,, Oficiul National de Mediereā
Oficiul National de Mediere Litigii Penale, Civile si Comerciale ( ONM ) s-a constituit cu Acordul Secretariatului General al Guvernului Romaniei nr.20 / 8817/ D.N.A./ 17.06.2010 si Avizul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti nr.86633 / 25.06.22010,sub forma unei persoane juridice romane de drept privat, fara scop patrimonial, neguvernamentala si apolitica, independenta, in temeiul dreptului de libera asociere prevazut de art. 9 si 37 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu prevederile O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile ulterioare, a Decretului nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice si art. 24 din L 192/2006 privind organizarea si exercitarea profesiei de mediator, modificata si completata prin L 370/2009.
Scopul ONM, il constituie promovarea si dezvoltarea medierii ca solutie alternativa de solutionare a confictelor, apararea drepturilor si promovarea intereselor profesionale, economice, sociale, stiintifice si culturale ale mediatorilor autorizati din Romania, potrivit legislatiei privind medierea, statutului si directivelor europene privind activitatea de mediere.
Oficiul National de Mediere Litigii Penale, Civile si Comerciale, conform Statutului aprobat prin Hotarare judecatoreasca si a Organigramei aprobate de catre Consiliul Director, va deschide Oficii Judetene de Medierea Litigiilor Penale, Civile si Comerciale la nivelul tuturor judetelor tarii si municipiului Bucuresti, conduse de cate un Director numit de catre Consiliul Director, iar in cadrul ONM functioneaza deja, cu sediul in Bucuresti, Centrul European Pentru Medierea Litigiilor Transfrontaliere ( CEMLT ), infiintat prin Hotararea nr.3 din 24.08.2010 a C.D. care are drept scop, promovarea si medierea litigiilor transfrontaliere in materie civila si comerciala.
Conform statutului, aprobat prin Hotarare judecatoreasca, membrii ONM, sunt mediatorii autorizati de catre Consiliul de mediere, avand exclusivitatea medieri litigiilor penale , civile si comerciale, precum si controlul activitatii de mediere pe aceste trei domenii.
ONM este independent in relatia cu, Consiliul de mediere si cu institutiile statului
OMN constituie conform statutului, corpul unic al mediatorilor specializati in Drept Penal, Civil si Comercial.
Pentru a afla cand, cum si pentru ce puteti apela la serviciile mediatorilor, membrii ai Oficiului National de Mediere si al Centrului European pentru Medierea Litigiilor Transfrontaliere, in cazul in care aveti de rezolvat un litigiu si nu stiti cum sa depasiti momentul, nu ezitati sa accesati pagina de web a oficiului.
Suntem in Romania, acum si in viitor, pentru tine!
Despre OFICIUL NATIONAL DE MEDIERE, CIF 27272058
Comunicatul se adreseaza tuturor canalelor media
Oficiul National de Mediere
BucurestiI - Bd-ul Chisinau nr.8 bl. M2,sc.C,parter, ap. 81 sector 2
- tel / fax: (+4) 021-6281218
- mobil: (+4) 0744750036 / (+4) 0725670160 / (+4) 0745515542
office@oficiulnationaldemediere.ro