CINEPOLITICA: proiectii de documentare si lungmetraje pe teme politice - 14-17 mai, Cinema Muzeul Taranului
BUCURESTI - 13 mai 2025
Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Politic
Seria CINEPOLITICA revine la Bucuresti, in perioada 14-17 mai, la Cinema Muzeul Taranului, cu sapte proiectii de documentare si lungmetraje de fictiune, majoritatea in premiera nationala. Selectia de anul acesta cuprinde filme multipremiate pe teme politice si sociale de actualitate, thrillere captivante si documentare recente, precum si o apreciata productie autohtona.

poster Cinepolitica 2025
Programul proiectiilor si biletele sunt disponibile in reteaua Eventbook.
Seria CINEPOLITICA debuteaza miercuri, 14 mai, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Taranului, cu proiectia in premiera nationala a documentarului MR. NOBODY AGAINST PUTIN (r: David Borenstein / Danemarca, Cehia / 2025), castigator al World Cinema Documentary Special Jury Award – Sundance Film Festival 2025. Pe masura ce Rusia lanseaza invazia pe scara larga in Ucraina, scolile primare din regiunile indepartate ale Rusiei sunt transformate in scene de recrutare pentru razboi. Confruntat cu dilema etica de a lucra intr-un sistem definit de propaganda si violenta, un profesor curajos se infiltreaza sub acoperire pentru a filma ce se intampla cu adevarat in propria scoala.
Joi, 15 mai, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Taranului, seria CINEPOLITICA continua cu documentarul ANTIDOTE (r: James Jones / Marea Britanie, SUA, Olanda / 2025), in premiera nationala. Ce pret platesti cand ajungi pe „lista neagra” a lui Vladimir Putin? Raspunsul, in acest documentar construit in jurul a trei persoane aflate in prima linie a luptei impotriva represiunii si violentei: un avertizor de integritate din interiorul „programului de otravire” al Rusiei, care incearca sa fuga din tara; un activist politic de frunte, otravit de doua ori si acum acuzat de tradare; si un barbat care conduce eforturile de a dezvalui reteaua criminala a lui Putin si, in consecinta, este fortat sa se ascunda. Film selectionat si castigator la Tribeca, CHP:DOX si Haga.
Tot in programul zilei de joi, 15 mai, de la ora 21:00, la Cinema Muzeul Taranului, un thriller politic de neratat: PUTEREA (r: Mátyás Prikler / Slovacia, Ungaria, Cehia / 2024), selectionat la Rotterdam International Film Festival. Un tanar este ucis de un glonte ratacit in timpul unei escapade de vanatoare la care participa mai multi politicieni influenti. In investigatie vor fi implicati un avocat, un ministru idealist, familia indurerata a victimei, un ziarist independent si un politist badaran. Toti vor ori sa ajute la aflarea adevarului, ori sa-l ascunda cu orice pret.
Seria CINEPOLITICA continua vineri, 16 mai, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Taranului, cu documentarul BEDROCK (r: Kinga Michalska / Canada / 2025), in premiera nationala. Intr-o calatorie linistita prin Polonia de astazi, acest documentar observational surprinde realitatile traite de oamenii ale caror case se afla pe situri ale Holocaustului, purtand publicul prin peisaje in care urmele violentei sunt tesute subtil in structura vietii de zi cu zi. Film selectionat la Berlinale 2025.
Tot in programul zilei de vineri, 16 mai, de la ora 21:00, la Cinema Muzeul Taranului, thriller-ul EDGE OF NIGHT (r: Türker Süer / Germania, Turcia / 2025), in premiera nationala, spune povestea lui Sinan, un tanar locotenent in armata turca, pus in fata sarcinii de a-l preda pe fratele sau Kenan unei instante militare. Impovarati de moartea tragica a tatalui lor, cei doi frati pornesc intr-o calatorie printr-o tara marcata de tulburari politice. Cand Statul cere loialitate absoluta, fratii trebuie sa decida daca sunt pregatiti sa infrunte sacrificiile cerute de datoria si constiinta lor. Film selectionat in festivalurile de la Venezia, Salonic Haifa, Singapore, Valladolid.
Seria CINEPOLITICA se incheie sambata, 17 mai, de la ora 18:00, cu productia autohtona CLASAT (r: Horia Cucuta, George ve Gänæaard / 2024), un fake documentary desemnat Cel mai bun film romanesc la TIFF 2024. Cand o corporatie incearca sa musamalizeze incendiul in care un angajat a murit, un jurnalist independent incepe o investigatie. Aceasta va dezvalui un mediu toxic de lucru si povestea unui angajat ce devenise o problema pentru corporatie dupa o conversie religioasa. Realizat in regim independent, Clasat este un film care porneste dintr-o realitate documentata, tot mai ingrijoratoare, in care dezvoltarea tehnologica accelereaza intr-un ritm mult mai rapid decat capacitatea noastra colectiva de a o intelege, reglementa sau controla etic.
De la ora 20:15, in premiera nationala, lungmetrajul de fictiune THE EDITORIAL OFFICE (2024), in regia lui Roman Bondarchuk, urmareste povestea tanarului si naivului biolog Yura, ce duce o viata linistita si provinciala, lucrand la Muzeul de Istorie Naturala. In cautarea marmotei, o creatura considerata disparuta in stepa din sudul Ucrainei, tanarul devine martorul unui incendiu provocat intentionat. Cand incearca sa atraga atentia publicului asupra acestei nedreptati, ajunge, pe neasteptate, pe un portal local de stiri senzationaliste si este atras tot mai adanc in incurcaturile absurde ale unei retele pe care nimeni nu pare sa vrea cu adevarat s-o dezlege. Al doilea lungmetraj, mult asteptat, al lui Roman Bondarchuk este o satira politica si mediatica jucausa, cu accente de science-fiction: ridicola, bizara, autoironica si subversiva, fara a-si pierde totodata dragostea si increderea in personajele sale. Filmul a fost realizat chiar inainte de invazia rusa si finalizat in mijlocul razboiului, fara a face referiri directe la acesta, dar ramanand profund actual. O marturie vie pentru Herson – periferie salbatica, teatru central de razboi si regiune natala a lui Bondarchuk. Film selectionat la Berlinale si Sarajevo Film Festival.
Biletele la proiectiile din cadrul CINEPOLITICA 2025 sunt disponibile online pe Eventbook.ro (https://eventbook.ro/festival/cinepolitica), in reteaua partenerilor Eventbook, precum si la casa de bilete a cinematografului, la pretul de 25 de lei (pret intreg), 15 lei (pret redus pentru pensionari) si 7 lei (pret redus pentru elevi si studenti). Biletele la pret redus sunt disponibile doar la casa de bilete a cinematografului.
Ajuns la a XIII-a editie, Festivalul International de Film Cinepolitica este organizat de Asociatia Cultura si Imagine si patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC) si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte). Sustinut de: Centrul National al Cinematografiei (CNC), Ministerul Culturii, DACIN SARA, UCIN, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti, Goethe Institut Bucuresti si Cinema Muzeul Taranului.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Carturesti, Zile si Nopti, MovieNews.ro, FILM MENU, CineFan, Cinemagia, DIN FILME, CineGhid, AaRC – All About Romanian Cinema, AIVI Media Hub si IQads.
-
Oana Popa
-
Pentru telefon si e-mail click aici
- ONEDAY COMMUNICATION
-
Pagina contact: Contact ONEDAY COMMUNICATION SRL