Guvernul României a aprobat o cotă de exterminare de 86,6% la specia de hilac, o specie de interes comunitar

BUCURESTI - 6 mai 2021

Comunicat tip General in Politic

Fără niciun studiu de dinamică și de apreciere a efectivelor reale la specia de șacal auriu sau hilac, Guvernul României aprobă cote de exterminare de peste 80 % încă din anul 2018. În ciuda acestui fapt, efectivele estimate s-au dublat ajungând anul acesta să depășească 19.000 de exemplare.

Foto: Alexandra Ion

Foto: Alexandra Ion

Deși în ultimele două sezoane de vânătoare, 2019-2020 și 2020-2021, s-au extras din natură, prin împușcare, un număr de 19.396 de hilaci, populația estimată la această specie a crescut de la 12.874 pentru anul 2018 la 19.356, numărul actual, conform datelor publicate la data de 27 aprilie 2021 pe pagina de internet a Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor.

Pentru sezonul de vânătoare care va începe la data de 15 mai 2021, ministrul mediului a aprobat o cotă de recoltă de 16.765 de indivizi (86,6% din totalul efectivelor estimate), ceea ce reprezintă 104 % cota referitor la efectivele propuse de către asociațiile de vânătoare (16.075). Cu alte cuvinte, ministerul adoptă o politică de încurajare a vânătorilor pentru a duce la îndeplinire cotele maxime impuse. 

Mai precis, în județul Arad unde nu sunt propuse cote de recoltă de către gestionar, ministerul aprobă un număr de 439 de indivizi. Printre aociațiile care trebuie să îndeplinească cote mai mari decât cele propuse sunt BMT Hunting (0 cota propusă / 50 aprobată), AV Crisius Socodor (0 propusă / 20 aprobată), AV Crișana (0 propusă / 20 aprobată), AVPS Arad (0 cota propusă / 136 aprobată), DS Arad (0 propusă / 118 aprobată).

În județul Călărași, AVPS Natural Hunting propune o cotă de 100 de indivizi, iar ministerul aprobă o cotă de 140 de indivizi, iar AC Dacia primește cotă de 65 de indivizi chiar dacă nu propune vânătoare la șacal. Alte asociații cu cote aprobate mai mari decât cele propuse sunt AV Valea Bercului, Satu Mare cu 20 de indivizi, cotă aprobată la o cotă propusă de 0 indivizi, AJVPS Satu Mare (cotă propusă 0 / cotă aprobată 50 de indivizi) și AVPS Brad Forest Teleorman cu cotă propusă de 30 indivizi, iar cea aprobată de 50 de indivizi.

Departamentul de ecologie al ONG Crispus Sibiu a efectuat studii de densitate locală la specia de hilac sau șacal auriu pe terenuri de vânătoare din județele Alba, Timiș, Giurgiu, Călărași, Tulcea și Constanța încă din anul 2010. Studiile preliminare au arătat o creștere a efectivelor acolo unde există presiune prin vânătoare, iar în Delta Dunării se estimează că specia a ajuns la capacitatea de suport a habitatului între anii 2015-2018 ajungând la o populație actuală de 1800-3500 de indivizi.

Hilacul sau șacalul auriu este o specie din categoria IUCN NT Near Threatened sau "aproape de amenințare" (EMA 2007, nivel EU 25) sau LC "preocupare minoră" (nivel Europa geografică), catalogată ca și fiind o specie de interes comunitar, conform OUG 57/2007, regăsindu-se în Anexa Va a Directivei Habitate alături de capra neagră.

Pentru aceste specii de interes comunitar, conform articolului 11 din Directiva Habitate, monitorizarea statutului de conservare constituie obligație de stat. Datele trebuie colectate atât înauntru dar și în afara siturilor Natira 2000 pentru a aprecia statutul de conservare al speciei. Rezultatele provenite în urma acestor monitorizări se înaintează Comisiei Europene tot la 6 ani, conform Articolului 17.

în articolul 14 se menționează că măsurile de management se pot implementa numai după studii de monitorizare și rapoarte științifice care ar fi trebuit să fie înaintate Comisiei.

Pentru extragerea șacalului prin vânătoare, sunt interzise o serie de tehnici de care se regăsesc în anexa VI a Directivei Habitate. Printre acestea sunt vânatul cu momeli sau la cadavre de alte animale, vânatul cu lunetă sau cu chemătoare și vânatul folosind vehicule motorizate.

Despre ORGANIZATIA CRISPUS

Organizatia neguvernamentala de tineret Crispus a fost fondata pe 4 ianuarie 1999 de 24 de tineri cu interese diverse in cultura, educatie, informare, ecologie, sport, turism si activitati sociale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ongt-crispus/guvernul-romaniei-a-aprobat-o-cota-de-exterminare-de-86-6-la-specia-de-hilac-o-specie-de-interes-comunitar