Initiativa de monitorizare bioacustica la hilac in Romania - Actiunea BMR 2021

Tulcea - 1 aprilie 2021

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

Sacalul auriu nu este un vector de transmisie al virusului pestei porcine africane. In perioada 30 martie - 5 aprilie Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu impreuna cu Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice (ACDB) Vrancea desfasoara o actiune pilot de studiu la specia de hilac pe terenuri de vanatoare si arii naturale de la Dudestii Vechi, Gura Dobrogei, Padurea Letea si grindurile maritime ale Deltei Dunarii

In urma cu trei ani de zile gripa porcina africana a inceput sa produca pagube in gospodariile cetatenilor si a zootehnistilor crescatori de porci domestici. Mistretul a fost si el afectat de catre acest virus african. Vectorul principal de transmisie este omul care intra in contact cu secretiile sau carnea de porc sau mistretii care consuma direct carnea de porc bolnav neincinerat sau neingropat. Virusul nu se transmite la om, la alte mamifere si nici la sacal auriu asa cum cred vanatorii.

In urma campaniei publice referitoare la cotele de recolta excesive pentru specia de sacal auriu, aprobate inca din anul 2018, ONG Crispus si ACDB  cu sprijinul Asociaţiei de vânătoare „Luvcijskotu Drustvu" Dudeştii Vechi, jud. Timis si al Administratiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" au demarat o actiune de evaluare a densitatii actuale in anumite arii naturale din tara.

Primele rezultate au aratat o densitate de 1,6 grupuri teritoriale / 10km2 pe fondul de vanatoare de la Ceghlevici (22-33 de hilaci).

In data de 1 aprilie 2021, echipa formata din ecologii Ovidiu Banea si Cosmin Țâru incepe in arii specifice de pe grindurile maritime Letea si Caraorman o monitorizare si evaluare de densitate la specia de hilac folosind pentru prima data in Delta Dunarii o tehnica speciala dubla, de stimulare bioacoustica si detectare video folosind 10 capcane de detectie cu infrarosu si senzori de temperatura.

Tehnica a mai fost folosita pe Lunca Siretului Inferior de catre ecologul Cosmin Țâru in perioada octombrie 2019 aprilie 2020.

Actiunea "BMR 2021" din delta este sprijinita de catre Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" si domnul guvernator Ion Munteanu.

Despre ORGANIZATIA CRISPUS

Organizatia neguvernamentala de tineret Crispus a fost fondata pe 4 ianuarie 1999 de 24 de tineri cu interese diverse in cultura, educatie, informare, ecologie, sport, turism si activitati sociale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ongt-crispus/initiativa-de-monitorizare-bioacustica-la-hilac-in-romania-actiunea-bmr-2021