Presiuni pentru vanatoarea sacalilor in Delta Dunarii. Danubius 2021, stagiul de vara

Tulcea - 24 august 2021

Comunicat tip General in ONG

In timp ce pe fondurile cinegetice nationale reprezentantii Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) au aprobat o cotă de extragere din natura a 16.765 de hilaci (86,6% din totalul efectivelor estimate), in Delta Dunarii, noua administratie propune o analiza precisa a tuturor factorilor ecologici ce au dus la cresterea densitatii la aceasta specie. Autoritatile locale, in special Consiliul Judetean Tulcea au cerut vanatoarea la sacal auriu in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii printr-o scrisoare deschisa adresata domnului ministru Barna Tanczos.

Hilac, Foto: Alexandra Ion

Hilac, Foto: Alexandra Ion

Deși în ultimele două sezoane de vânătoare, 2019-2020 și 2020-2021, s-au extras din natură, prin împușcare, un număr de 19.396 de hilaci, populația estimată la această specie a crescut de la 12.874 pentru anul 2018 la 19.356, numărul actual, conform datelor publicate la data de 27 aprilie 2021 pe pagina de internet a Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor.

Conisilul Judetean Tulcea a cerut domnului ministru Barna Tanczos acelasi mod de abordare si reintroducerea vanatorii pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii chiar daca aici nu este fond cinegetic. La data de 20 iulie 2021, intr-o scrisoare deschisa preluata de mass-media locala si nationala, inregistrata cu numarul 11.583 si publicata pe pagina retelei de socializare a CJ Tulcea, se explica "situatia critica a comunitatilor din Delta Dunarii, situatie creata de prezenta si atacurile sacalilor asupra gospodariilor". In scrisoarea CJ Tulcea catre domnul ministru Tanczos se aminteste de "cresterea exponentiala" a efectivelor de sacal din Tulcea si de pagubele insemnate in activitatile economice, in special turism (?). S-au cerut ministrului Barna Tanczos: "masuri legale pentru a asigura locuitorilor si turistilor siguranta si confortul necesare unui trai si sejur decent".

La initiativa doamnei Guvernator ARBDD, doamna Atena-Adriana Groza la data de 24 august o echipa formata din ecolog-biolog Ovidiu Banea, responsabil sectia de ecologie ONG Crispus Sibiu si Dr Ing Attila Farkas, reprezentantul Programului de Studiu Silvicultura Sfantu Gheorghe, Facultatea de Stiinte Tehnice si Umaniste, Universitatea Sapientia va prezenta un raport tehnic alcatuit in baza unui parteneriat Crispus Sibiu, ACDB Vrancea si ARBDD. In cadrul intalnirii se va prezenta si o initiativa de cercetare continua a speciei cu monitorizare permanenta a comportamentului de miscare si de hranire cu ajutorul colarelor cu GPS, camere video cu senzori de miscare si analiza de continut gastric pentru 200 de specimene.

Dupa intalnirea de la ARBDD reprezentantul Crispus si Sapientia se vor deplasa pe grindurile maritime ale deltei si vor masura densitatea speciei de sacal auriu in statiile de monitorizare instalate in anul 2010 in cadrul actiunii "Danubius 2021". In zona de studiu se vor instala 4 camere video cu senzori de miscare pentru evaluarea ocuparii vizuinilor de vulpe si sacal identificate in luna aprilie 2021 in cadrul actiunii "BMR 2021".

Despre ORGANIZATIA CRISPUS

Organizatia neguvernamentala de tineret Crispus a fost fondata pe 4 ianuarie 1999 de 24 de tineri cu interese diverse in cultura, educatie, informare, ecologie, sport, turism si activitati sociale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ongt-crispus/presiuni-pentru-vanatoarea-sacalilor-in-delta-dunarii-danubius-2021-stagiul-de-vara