Revoluţia tehnologică este pe cale să ocolească România

BUCURESTI - 14 august 2007

Comunicat tip General in IT&C

În perspectiva alegerilor este necesară o dezbatere publică privind viitorul Educaţiei în România şi planurile concrete care trebuie adoptate în acest sens. Lipsa unei voinţe politice pune sub semnul întrebării viitorul a milioane de copii din România care au şansa unei educaţii la standardele europene

Bucureşti, august 2007 - Parlamentul României trebuie să reia în discuţie proiectul 'un laptop pentru fiecare copil şi fiecare cadru didactic' (OLPC), care s-a împotmolit din cauza unor neînţelegeri nefericite, pentru ca România să nu piardă şansa de a deveni o ţară cu o 'economie bazată pe cunoaştere', aşa cum afirmă autorităţile statului la toate nivelurile.

Revoluţia tehnologică şi procesul de globalizare, care au transformat România în locaţie strategică pentru investitorii din industria IT&C, ne-ar putea arăta şi reversul nefericit al medaliei, atâta timp în România nu vrea să ridice Educaţia la un nivel superior pentru generaţiile următoare. Deocamdată tendiţa resimţită de industria autohtonă arată că de pe băncile şcolii ies tot mai puţini specialişti - raportat la cererea din piaţă, iar absolvenţii sunt din ce în ce mai slab pregătiţi.

Singura şansă pentru proiecte precum 'Economia bazată pe cunoaştere', pentru viitorul educaţiei în România şi pentru viitorul nostru ca industrie IT&C puternică îl reprezintă aderarea la proiectul american 'One laptop per child' (OLPC), care şi-a propus să schimbe fundamental modul în care se face educaţia, cu accent pe viitorul acestora.

În societatea de mâine vom depinde din ce în ce mai mult de calculatoare în diferite domenii ale vieţii noaste. Un adult care nu ştie să folosească un calculator în România de azi, are în mod evident un dezavantaj pe piaţa de muncă. În viitor nu va mai avea posibilitatea să acceseze un loc de muncă.

Proiectul iniţiat de binecuscutul Institut pentru Tehnologie din Masachusetts (MIT - Massachusetts Institute of Technology), respectiv de profesorul Nicholas Negroponte, a fost copiat şi răscopiat în cele mai mici detalii, dar rămâne singurul care aduce un laptop simplu, pentru copii, destinat educaţiei, care să suplinească lipsa de cărţi, de personal bine pregătit şi care să readucă copiilor interesul pentru educaţie.

One Laptop per Child, tradus la noi 'un laptop pentru fiecare copil şi fiecare cadru didactic' a fot iniţial aprobat atât de Guvern, cât şi de Parlament, mai ales la nivel declarativ, iar respingerea lui s-a datorat unor cauze de circumstanţă. Tocmai de aceea, proiectul trebuie repus în discuţie, iar între timp trebuie pornit pilotul care va demonstra utilitatea acestor laptopuri pentru sistemul educaţional.

OLPC a ajuns la a şasea versiune, XO, care diferă esenţial de 'laptopul cu manivelă' de care a râs toată lumea. Este acum un laptop robust şi puternic, regândit de la zero pentru a răspunde nevoilor copiilor, rezistent şi fiabil, ieftin şi uşor de folosit.



Pentru orice alte detalii, vă rugăm să ne contactaţi.

Despre Online Business Services

Asociaţia pentru un Soft Liber este un ONG înfiinţat recent, care se ocupă între alte proiecte de promovarea One Laptop Per Child în Romania. Fundaţia duce o campanie intensă de convingere a autorităţilor şi a opiniei publice că proiectul OLPC nu este o fantasmă, ci un proiect fezabil.
Diana Cionoiu
Asociaţia pentru un Soft Liber
www.olpc.ro
Telefon: 0726.088.939
E-Mail: diana@null.ro
diana@null.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/online-business-services/revolutia-tehnologica-este-pe-cale-sa-ocoleasca-romania