De ce factori trebuie să țineți cont înainte de montarea panourilor solare?

BUCURESTI - 25 iunie 2019

Comunicat tip General in Tehnologie

Discuția despre panourile solare nu este nouă, însă din moment ce pe piață sunt disponibile într-o gamă variată de modele de la diferiți producători, devine tot mai dificil de analizat cât de avantajoasă este de fapt montarea acestora și cel mai important, dacă merită sau nu investiția în cele din urmă.

Clima Center - Panouri Solare

Clima Center - Panouri Solare

Așadar, la ce aspecte ar trebui să fiți atenți înainte de a lua decizia de a monta panouri solare?

1. Compatibilitatea cu acoperișul imobilului

Înainte de a alege panourile solare potrivite nevoilor căminului dumneavoastră, va trebui să analizați o serie de factori pentru a afla dacă acoperișul imobilului este compatibil cu instalarea panourilor. În primul rând, trebuie să vă asigurați că porțiunea de acoperiș pe care vor fi montate să nu fie umbrită și să aibă acces la razele soarelui în majoritatea timpului.

De asemenea, dimensiunile acoperișului trebuie să permită montarea panourilor în pantă, astfel încât unghiul de înclinare să fie de minimum 15 grade. Un alt factor important recomandat de experții în panouri solare este legat de faptul că acestea ar trebui montate cu fața spre sud pentru a produce cea mai mare cantitate de energie electrică.

2. Costurile de achiziție, montaj și întreținere

În calculele costurilor sistemului de energie solară trebuie să includeți costurile de achiziție, de instalare (deoarece acestea pot fi montate doar de firme specializate) și nu în ultimul rând, costurile de întreținere.

Din moment ce pe piață există diferite tipuri de panouri solare, costul acestora diferă. Un aspect important este reprezentat de creșterea costurilor pentru energia electrică din țara noastră, ceea ce transformă instalarea panourilor solare nu doar într-o alternativă mai bună și mai economă, dar și într-o investiție bună pe termen lung.

3. În cât timp se amortizează investiția?

Deoarece instalarea panourilor solare presupune niște costuri, este lesne de înțeles să vă gândiți și la perioada de amortizare a acestora. Acest lucru depinde de modul în care au fost instalate și modul de folosință. În condiții optime, amortizarea poate apărea chiar și la 5 ani de la montare.

Montarea și utilizarea corectă a panourilor poate acoperi până la 60% din necesarul de energie, iar pe timpul verii aceste procente pot crește până la 100%. În acest fel, crește inclusiv valoarea locuinței dumneavoastră, deoarece energia este produsă prin metode prietenoase cu mediul, amprenta de carbon este redusă, iar costurile de întreținere scad.

4. De câte panouri solare aveți nevoie?

Numărul de panouri solare de care aveți nevoie pentru alimentarea locuinței va depinde de doi factori:

• Locația dumneavoastră;


• Cantitatea de energie electrică pe care o utilizați.

În funcție de locație este determinată cantitatea de energie electrică produsă de panourile solare. O echipă de profesioniști va știi să estimeze corect cheltuielile lunare în funcție de energie și locație, astfel încât să aflați de câte panouri solare aveți nevoie, dar și ce tip s-ar potrivi nevoilor căminului dumneavoastră.

5. Durata de viață a panourilor solare

Producătorii de panouri solare oferă garanții de 25 de ani și uneori chiar de 30 de ani la brandurile premium. Acest lucru înseamnă că producătorul garantează că pe o perioadă de 25 de ani, puterea panourilor solare nu va scădea sub 85%. Inclusiv garanția în cazul defecțiunii componentelor este de obicei de 10 ani, ceea ce înseamnă funcționarea optimă a panourilor solare pentru o perioadă îndelungată de timp.

În concluzie, indiferent de costurile inițiale și de toți acești factori de care trebuie să țineți cont, montarea panourilor solare va reduce în mod substanțial costurile energiei și nu în ultimul rând, veți avea parte de împlinirea faptului că vă veți folosi de surse regenerabile, devenind astfel prieteni ai mediului înconjurător.

Taguri: clima center