Orange anunta castigatorul primei editii FameLab din Romania

BUCURESTI - 29 martie 2007

Comunicat tip General in IT&C

Orange, liderul telecomunicatiilor mobile in Romania, a sustinut initiativa British Council de a organiza pentru prima oara in Romania concursul FameLab.

Acesta isi propune sa incurajeze tinerii oameni de stiinta sa isi dezvolte abilitatile de comunicare si prezentare a unor subiecte stiintifice in fata unei audiente largi, intr-un mod cat mai deschis, entuziast si captivant.

Camelia Chira, din Cluj-Napoca, este castigatoarea primei editii a concursului FameLab, cu proiectul „Agenti inteligenti si modele de calcul inspirate de natura”. In luna iunie, ea va lua parte la Festivalul de Stiinta din Cheltenham, Marea Britanie.

Locul al doilea a fost ocupat de Sebastian Dan, din Bucuresti, care a impresioant juriul cu lucrarea „Eroziunea plajelor sau este Marea Neagra cel mai bun vecin al Romaniei?”. Alina Tanase, din capitala, a ocupat locul al treilea, participand cu proiectul „Contributia amprentei genetice la identificarea criminalistica”.

Din juriul care a selectat lucrarile au facut parte Alexandru Mironov, Secretar General al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, Irina Pacurariu, realizator de emisiuni la TVR, Mihai Popa, lector la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geofizica, Roxana Bojariu, sef al grupului de cercetari climatice, Administratia Nationala de Meteorologie, Anca Ghinescu, consilier, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, Departamentul de Integrare Europeana si Cooperare Internationala.

„Stiinta si tehnologia pot imbunatati calitatea vietii, insa uneori sunt dificil de comunicat unui public nespecializat. De aceea, proiectul FameLab, derulat impreuna cu British Council, ne-a oferit o ocazie inedita de a incuraja dezvoltarea si valorificarea abilitatilor de comunicare ale tinerilor oameni de stiinta romani. Astfel, ei vor putea sa isi prezinte mai atractiv si competitiv proiectele valoroase in fata potentialilor beneficiari si a societatii civile”, a declarat Richard Moat, CEO Orange Romania.

In urma inscrierilor desfasurate la inceputul lunii februarie, toti cei interesati de stiinta au participat la preselectiile organizate de centrele British Council din Iasi, Cluj-Napoca si Bucuresti. Fiecare concurent la FameLab a avut la dispozitie trei minute pentru a demonstra ca dispune de toate calitatile necesare unui comunicator de stiinta din noua generatie.

Apoi, cei 10 finalisti s-au pregatit pentru ultima etapa a concursului intr-un training pentru dezvoltarea aptitudinilor de comunicare, prezenta scenica si prezenta in fata camerei de televiziune. Trainingul a fost sustinut de o echipa de specialisti in comunicare stiintifica din Marea Britanie si Romania.

Echipa de televiziune prezenta la training a dat posibilitatea fiecarui finalist sa aplice noile cunostinte dobandite prin realizarea unui film demonstrativ de 30 de secunde. Fiecare finalist a sustinut un subiect original, abordand diverse teme, de la IT la genetica si geologie, intr-o maniera cat mai inedita.

Cele 10 mini-clipuri au putut fi vizionate pe website-urile British Council si Orange Romania, iar publicul a avut posibilitatea sa voteze clipul preferat.

Simona Mancas din Bucuresti a fost preferata publicului, proiectul sau „Pot juca nevazatorii sah?” obtinand o majoritate de 1249 de voturi.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/orange-romania-s-a-/orange-anunta-castigatorul-primei-editii-famelab-din-romania