DRAMA MIGRANTILOR IN DIFICULTATE NU POATE FI IGNORATA

BUCURESTI - 16 decembrie 2005

Comunicat tip General in Social

DRAMA MIGRANTILOR IN DIFICULTATE NU POATE FI IGNORATA, CONFORM OIM CU OCAZIA ZILEI INTERNATIONALE A MIGRANTILOR

Sub embargo pana la 0001 GMT 18 decembrie 2005
No. 889

GENEVA – Mai multa atentie trebuie acordata de catre comunitatea internationala numarului mare de migranti aflati in dificultate, departe de casele lor si avand nevoie de asistenta si protectie, conform OIM care marcheaza azi Ziua Internationala a Migrantilor.

Din ce in ce mai mult, sperantele intr-un viitor mai bun continua sa impinga mii de migranti sa caute orice cale posibila pentru a-si gasi un loc de munca si o viata mai buna in strainatate, chiar cu pretul vietii, incredintandu-se retelelor ilegale de contrabanda cu persoane ale caror membri adesea isi abandoneaza „marfa vie” departe de destinatia finala.

„Contrabandistii ne-au lasat in mijlocul desertului si ne-au furat tot ce aveam. Nu am fi supravietuit fara omenia localnicilor care ne-au dat hrana si apa,” a declarat oficialitatilor OIM un migrant din Mali abandonat in Magreb.

Evenimentele recente din Africa de Nord cu un grup de migranti ilegali din tari sub-sahariene care incercau sa ajunga in Europa, este doar un caz din drama miilor de oameni abandonati intr-o tara de tranzit fara posibilitatea de a-si continua drumul spre tara de destinatie finala ori de a se intoarce acasa in siguranta si demnitate. Departe de camerele de filmat, inca alte multe istorii dureroase a mii de migranti aflati in dificultate raman de cele mai multe ori necunoscute. Printre acestia sunt si miile de oameni care zac in inchisori peste tot in lume, fara acte de identitate si fara posibilitatea de a iesi de acolo si de a se intoarce acasa.

In ultimele doua decenii, OIM a acordat asistenta umanitara unui numar de aproape 12.000 migranti aflati in dificultate, care nu au putut fi asistati de alte programe umanitare, ajutandu-i sa se intoarca acasa. Cei 1.200 de migranti aflati in dificultate si asistati de OIM incepand cu 2004, din care mai mult de 100 sunt minori neinsotiti, provin din toate regiunile lumii.

„Migrantii provin de obicei din tari in curs de dezvoltare ale caror guverne nu au mijloacele pentru a-i ajuta. Nici guvernele din tarile tranzitate nu au aceste mijloace. Si unii, si ceilalti asteapta ajutor din partea organizatiei noastre, dar din nefericire nici noi nu am avut intotdeauna posibilitatea de a acorda acest ajutor, din acelasi motiv al lipsei de resurse. Cu toate acestea, nu le putem intoarce spatele acestor oameni si nici umanitatea nu poate face asa ceva,” a declarat Brunson McKinley, Directorul General OIM.

O parte a unei solutii pe termen lung este necesitatea ca toti actorii implicati sa recunoasca nevoia unor programe de migratie legala in scopuri de munca, reducand astfel tentatia de a recurge la retelele de contrabandisti fara scrupule.

Intre timp, OIM a creat un program special pentru a ajuta migrantii aflati in dificultate, permitand organizatiei sa continue sa ofere asistenta umanitara atat de necesara. Programul de asistenta umanitara lansat la inceputul acestei luni, va oferi asistenta rapida si flexibila acelor migranti lipsiti de mijloace pentru a se intoarce acasa. Deja programul a inceput sa se bucure de sprijin.

Birourile OIM din diferite tari vor identifica migrantii care raspund criteriilor programului si vor organiza si desfasura intoarcerea lor in tarile de origine. OIM va identifica de-asemenea alte forme de ajutor necesar migrantilor la si dupa intoarcerea lor acasa. Migrantii asistati vor fi intrebati daca doresc sa contribuie la program astfel incat sa vina in sprijinul altor migranti aflati in situatii similare.

„Este important sa se sublinieze, insa, ca resursele programului sunt limitate si ca acest program nu poate veni in ajutorul tuturor celor aflati in dificultate. Din acest motiv, mai multa atentie si efort sunt necesare din partea comunitatii internationale pentru a adresa cauzele migratiei clandestine si a face un progres mai rapid inspre un sistem mai echitabil si mai efficient de gestionare a mobilitatii in contextul unei lumi globalizate,” a concluzionat McKinley.

Despre Organizatia Internationala pentru Migratie, Misiunea din Romania

.
Pentru informatii suplimentare:
Jean-Philippe Chauzy Tel: 41 22 717 9361 - Mobil: 41 79 285 4366
Jemini Pandya Tel 41 22 717 9486 - Mobil: 41 79 217 3374

pchauzy@iom.int

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/organizatia-internationala-pentru-migratie-misiunea-din-romania/drama-migrantilor-in-dificultate-nu-poate-fi-ignorata