Mercedes-Benz si Cercetașii României: Gata Oricând!

BUCURESTI - 16 august 2010

Comunicat tip General in ONG

Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” (ONCR) a finalizat între 1-15 august un program cu durata de 5 ani dedicat dezvoltării sustenabile a zonei Ţara Făgăraşului sub numele Masivul Făgăraş - mai curat, mai accesibil turiştilor.

Filiala „Orion” Miercurea Ciuc, iniţiatoarea acestui proiect de amploare, alături de alţi peste 60 de cercetaşi din Târgu Mureş, Giurgiu, Bucureşti şi Braşov:

-Au marcat şi au refăcut trasee montane. Acestea au fost omologate in iulie 2010 de Ministerul Turismului şi Dezvoltării Durabile, unind Masivul Piatra Craiului de creasta Munţilor Făgăraş ▲(triunghi galben) Mărgineni – Vf. Comisu, ● (punct roșu) Hârseni – Vf. De Amiază – Vf. Berevoiescu, | (dungă albastră) Recea – Picioru Bătrân – Muchia Scoarţa, ● (punct albastru) Lisa – Vf. Trăznita – Vf. Caţaveiu
-Cercetaşii alături de localnici au participat la recondiţionarea a 3 cabane de vânătoare - Coliba Haşilor din Valea Pojortei, coliba Remus Sofonea din Muchia Drăguşului şi Crăiasa Munţilor din Văcarea Mică au fost reamenajate de către voluntarii din ONCR. Prin forţe proprii, aceştia au cărat până la altitudini de peste 1600 de metri lambriu, unelte, cuie, lacuri pentru protejarea lemnului şi tot felul de alte materiale necesare reamenajării.
Cabanele au fost renovate în memoria partizanilor din Ţara Făgăraşului. Acţiunea a avut ca scop introducerea temei mişcării de rezistenţă în circuitul turistic, mişcare foarte puternică în Ţara Făgăraşului.
-Pe 14 august, cercetaşii alături de peste 100 de copii din localităţile Lisa, Sâmbăta de Sus şi Viştea au participat la o o acţiune de ecologizare desfăşurată concomitent pe Colţii Brezei, spre cabana Urlea şi pe Valea Sâmbetei, spre cabana Sâmbăta. Aceştia au urcat pe cărări de munte pentru a stânge gunoaiele “uitate” de “turiştii neglijenţi”.
-Pe 15 august cercetaşii au participat la pelerinajul Mânăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta, unde au împărţit pliante care descriu proiectul desfăşurat de aceştia în comunitatea locală, dar şi saci menajeri tuturor turiştilor care au luat parte la acest eveniment. La sfârşitul zilei o utilitară pusă la dispoziţie de firma Mercedes-Benz a colectat gunoaiele predate de turişti.
-Mai mult, camionul Mercedes-Benz Atego şi autovehiculele comerciale uşoare Mercedes-Benz Vito şi Sprinter au stat non-stop la dispoziţia echipelor de ecologizare, pentru mai bine de două săptămâni, străbătând astfel sute de kilometri pe drumurile forestiere şi şoselele care legau locaţiile în care s-au desfăşurat acţiunile.
-În urma acestor activităţi de ecologizare s-au colectat peste 500 de saci (1 sac – capacitate de 160 de litri) plini cu deşeuri, în acelaşi timp fiind împărţite şi 2.000 de flyere împreună cu 5.000 de saci menajeri celor care au venit duminică să sărbătorească în zonă ziua de Sf. Marie.
„Tinerii, membri filialei din Miercurea Ciuc ai O.N.”Cercetaşii României”, alături de prietenii lor din ţară, s-au aventurat să transforme muchia estică a Masivului Făgăraş într-un loc accesibil nouă tuturor. Acesta este doar un exemplu despre cum, în fiecare zi Cercetăşia prin programul său educativ, transformă oameni, construieşte caractere şi contribuie la crearea unei lumi mai bune.” a declarat Bianca Neşiu-Bedreag, preşedintele Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României”. “Sprijinirea proiectului de către Mercedes-Benz România ne onorează. Autovehiculele puse la dispoziţie de către partenerii noştri au facilitat activităţile de ecologizare şi reconstrucţie a cabanelor prin transportarea voluntarilor şi materialelor către zonele de vizate şi prin preluarea deşeurilor menajere colectate”, a continuat Bianca.

,,Implicarea Mercedes-Benz România în această acţiune şi parteneriatul cu Cercetaşii României sunt menite să demonstreze faptul că protecţia mediului reprezintă o prioritate pentru noi – atât la nivel global, cât şi local, acolo unde ne desfăşurăm activitatea. Obiectivul Mercedes-Benz este reprezentat de sustenabilitatea pentru un viitor mai bun,“ a declarat Gabriel Crăciun, Corporate PR/Communications Mercedes-Benz România. El a adăugat: ,,Dincolo de tehnologiile pentru protectia mediului implementate modelelor noastre, asocierea cu Cercetaşii României vine să ilustreze asemănarea dintre două filosofii care presupun reacţii imediate şi soluţii eficiente pentru protecţia mediului. Cercetăşia a reprezentat şi va reprezenta întotdeauna un puternic instrument de educare, de promovare a unor valori care oferă alternative durabile provocărilor actuale.”

Acest program a fost susţinut de:
Mercedes-Benz România
Ocolul silvic Pădurile Făgăraşului
Primăriile din zonă
Salvamont Victoria
Jandarmeria Harghita
Firma de elicoptere Cobrex
Asociaţia S.O.S Ţara Făgăraşului

Despre Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei

Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” (ONCR – www.scout.ro) este cea mai mare organizaţie educativă de tineret din România, cu circa 2500 de membri în peste 53 de centre locale (filiale) răspândite în toată ţara. Organizaţia naţională este, de asemenea, integrată în cercetăşia mondială, prin apartenenţa ei ca membră cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout (WOSM - www.scout.org), fiind singura organizaţie de cercetaşi recunoscută ca atare din Romania.
Cercetăşia este o mişcare educativă a copiilor şi tinerilor, bazată pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisă tuturor, indiferent de naţionalitate, rasă, sex, credinţă sau condiţie socială, în concordanţă cu metoda Scout. Cercetăşia contribuie la dezvoltarea tinerilor, în vederea împlinirii lor fizice, intelectuale, sociale, spirituale, pentru a deveni cetăţeni responsabili ai comunităţii locale, naţionale şi internaţionale.
Cristian Moldovan - Responsabil Comunicare ONCR - 0721 514 839
Vasile Grecu - coordonator proiect ONCR - Miercurea Ciuc - 0740 131 561
comunicare@scout.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/organizatia-nationala-cercetasii-romaniei2/mercedes-benz-si-cercetasii-romaniei-gata-oricand