Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat?

BUCURESTI - 13 mai 2022

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Potrivit oamenilor de știință americani, lenjeria de pat nespălată la timp poate găzdui între trei și cinci milioane de bacterii pe 6,5 cm pătrați după primele șapte zile de utilizare.

Cele mai bune perne si pilote

Cele mai bune perne si pilote

 „Organisme microscopice care pot cauza alergii, pot agrava starea bolnavilor de astm, pot agrava eczemele. Aceştia se hrănesc cu particule de piele moartă pe care le elimini pe parcursul zilei şi care se acumulează în cearşafuri” 

Lisa Ackerley, consultanta Societăţii Regale pentru Sănătate Publică M.Britanie

Lenjeria de pat neschimbată și nespălată la timp poate dezvolta bacterii care pot afecta sănătatea umană. Unele perne de dormit ajung să adune cu 17.442 ori mai multe bacterii decât un capac de toaletă, chiar în prima săptămână de folosire. 

Anual, potrivit Huffington Post, aproximativ 700.000 de oameni mor din cauza bacteriilor, care nu reușesc a fi combătute cu ajutorul antibioticelor și fac ca bolile precum pneumonia sau tuberculoza să fie mai dificil de tratat. 

„Organisme microscopice care pot cauza alergii, pot agrava starea bolnavilor de astm, pot agrava eczemele. Acestea se hrănesc cu particule de piele moartă pe care le elimini pe parcursul zilei şi care se acumulează în cearşafuri”, Lisa Ackerley, consultantă a Societăţii Regale pentru Sănătate Publică din Marea Britanie.

Studiul prezintă faptul că peste 24,94% din bacteriile găsite pot provoca Helicobacter Pylori sau Stafilococ auriu. Pe fețele de perne se regăsesc 40,76% bacterii gram-negative (rezistente la antibiotice), iar pe pilote de iarnă și cearșafuri se găsesc 42,10% bacterii gram-negative.

Recomandabil este să schimbați lenjeria de pat o dată pe săptămână, mai ales vara și primăvara. Iarna, aceasta poate fi schimbată o dată la două săptămâni. Fețele de perne ar trebui să fie schimbate mai des, mai ales dacă tipul părului este gras. De asemenea, optați pentru cele mai bune perne și cele mai bune pilote de iarnă, realizate din materiale precum bumbacul, care permit pielii să respire și nu favorizează apariția bacteriilor.

Atunci când spălați pilota de iarnă, cearșafurile, fețele de perne indicat este ca temperatura apei să nu fie mai mică de 60 de grade pentru a scăpa de toți factorii nocivi. Chiar și cea mai bună pernă, necesită o spălare și o igienizare la temperaturi mai mari.

Un lucru important de care trebuie să ținem cont este că în pat există o mulțime de microorganisme - ciuperci, bacterii și acarieni. Iar, celulele umane sunt un teren perfect pentru acarienii de pat. Alți factori care duc la murdăria lenjeriei sunt: mucegaiul, parul animalelor de companie, secrețiile pielii, praful, fibre, produse cosmetice.