Cum să alegi centrala potrivită pentru casa ta

BUCURESTI - 11 mai 2022

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Află mai multe detalii despre principalele tipuri de centrale și vezi care se potrivește cel mai bine pentru casa ta.

Dacă locuiești într-o casă, atunci singur trebuie să decizi care este cea mai bună modalitate de încălzire a casei și/sau a apei. Acest lucru nu este neapărat unul rău, pentru că ai libera alegere și poți analiza tipurile de centrale existente pe piață și care ți se potrivește cel mai mult ție și familiei tale.


Centrala de încălzire este un aparat care transformă combustibilul în căldură. Acestea diferă în ceea ce privește tipul de combustibil folosit, dar principiul de funcționare este aproximativ același: combustibilul este furnizat către centrală, este ars în camera de ardere, iar căldura generată este transferată printr-un schimbător de căldură către un lichid de răcire și apoi prin țevi trece către radiatoare sau robinete de apă.


Tipuri de centrale


Centrale termice pe gaz

Cele mai bune centrale termice pe gaz folosesc gaz natural drept combustibil. Costul gazului în ceea ce privește căldura generată este mai mic decât cel al altor materiale. Prin urmare, economisirea este principalul avantaj al cazanelor pe gaz.


Gazul natural are un transfer ridicat de căldură. Când este ars, se formează emisii ecologice, care includ dioxid de carbon și vapori de apă. Dar, pentru a folosi un cazan pe gaz este necesar ca gazul să fie sau să poată fi racordat la casă. Centrala pe gaz trebuie întreținută o dată pe an - acest lucru se face de către specialiștii pe gaz.


Centrale electrice

Centralele electrice sunt o variantă mai simplă: nu necesită aprobări administrative și sunt ușor de instalat. Centrala nu necesită întreținere anuală, așa cum este cazul unei unității pe gaz. Este suficient să-l curățați la fiecare câțiva ani. Pentru un consum eficient și pentru posibilitatea de a analiza temperatura din cameră, achiziționați termostat pentru centrală.


Centrale pe lemne

Cazanele cu combustibil solid ard, precum cele mai bune centrale pe lemne și cărbune pentru a produce căldură. Sunt instalate atunci când nu se poate folosi nici gazul, nici electricitatea. Astfel de cazane, au o cameră de încărcare specială în care este plasat combustibilul pentru ardere.

Cazanele pe combustibil solid sunt ieftine și ușor de utilizat. Combustibilul este mai ușor de găsit și funcționează fără electricitate. Dar, astfel de cazane trebuie întreținute: încărcarea cărbunelui și a lemnului de foc și apoi curățarea cazanului de funingine și cenușă - o astfel de muncă manuală trebuie efectuată frecventă. În plus, trebuie să depozitați undeva lemn de foc uscat sau cărbunele.


Centrale pe peleți

În cazanele pe peleți, granule cilindrice de combustibil - peleți - sunt folosite pentru a produce căldură. Este un biocombustibil care este produs din deșeuri de lemn, turbă și deșeuri agricole.

Peleții simplifică încărcarea combustibilului în cazan - poate funcționa autonom câteva zile.

Siguranța

Siguranța în timpul funcționării cazanelor depinde de regulile de instalare și funcționare adecvate. La instalarea cazanului, este important să respectați toate cerințele de siguranță recomandate de producător și să coordonați legătura cu autoritățile de supraveghere, dacă este necesar. Toate cazanele automate vor fi sigure dacă sunt utilizate corect și întreținute la timp. Siguranța utilizării cazanelor cu combustibil solid și lichid depinde și de încărcarea și depozitarea corectă a combustibilului.

Ce să alegi

Pentru o clădire rezidențială în care veți locui tot timpul anului, este mai bine să cumpărați un cazan puternic, dar economic, cu echipament automat. Dacă este posibil să conectați gaz, alegeți un cazan pe gaz. Încălzirea unei case cu energie electrică este mult mai scumpă. Dar, dacă casa este bine izolată și pierderea de căldură este mică și este costisitor să conectați gazul la casa dvs., atunci un cazan electric va fi o soluție bună.

Pentru o vilă este potrivită o centrală cu combustibil solid sau lichid, care va încălzi cu ușurință casa noaptea, în timp ce nu sunt necesare rezerve mari de combustibil.

Pentru o cabană sezonul de primăvară-toamnă, unde nimeni nu locuiește iarna - este suficient un cazan electric. În sezonul cald, centrala va încălzi în principal apă caldă la robinete, iar încălzirea nu va fi practic necesară. Primăvara și toamna, temperaturile încă nu merg „minus” - cazanul nu va „mânca” mulți kWh.