Lumix DMC-L1 – primul model D-SLR cu obiective interschimbabile de la Panasonic

BUCURESTI - 31 iulie 2006

Comunicat tip General in Tehnologie

Panasonic, marca sub care este cunoscut concernul Matsushita Electric Industrial, a inceput din data de 22 iulie comercializarea in Japonia a primei sale camere foto digitale SLR (single-lens reflex), modelul DMC-L1.

Lumix DMC-L1 – primul model D-SLR cu obiective interschimbabile de la Panasonic

Panasonic a dorit sa creeze o camera foto cu performante deosebite, iar DMC-L1 ofera fotografilor profesionisti tot ceea ce si-ar putea dori. Modelul DMC-L1 vine echipat cu obiectiv LEICA D VARIO-ELMARIT cu stabilizator optic de imagine, senzor Live MOS care este conform cu standardul 4/3 (Four Thirds) si care ofera o rezolutie de 7.5 MegaPixeli. Camera beneficiaza si de functia ”Live View” care, utilizand un semnal direct de pe senzorul Live MOS, permite utilizatorilor sa vada pe ecranul LCD exact aceeasi imagine existenta pe senzor.

DMC-L1 ofera de asemenea un nou sistem de eliminare a prafului de pe senzor, extrem de utila pentru obtinerea unor imagini de calitate.

In noul model DMC-L1, Panasonic a incorporat cele mai avansate tehnologii digitale, in acelasi timp mentinand un aspect si un mod de operare asemanator cu cel al camerelor SLR analogice. Timpul de expunere si deschiderea diafragmei pot fi controlate extrem de usor cu ajutorul unor butoane de control plasate intuitiv. Carcasa din aliaj de magneziu are un design care aminteste de vechile modele SLR. Prin intermediul DMC-L1, Panasonic a creat o camera foto digitala SLR care poate oferi satisfactii maxime atat profesionistilor cat si celor care au facut din fotografie un hobby. Datorita design-ului si al modalitatilor de control, acest model reprezinta cea mai buna alternativa la camerele foto SLR analogice.

Compatibilitate cu standardul Four Thirds™*
Sistemul de prindere a obiectivului a adoptat standardul Four Thirds (4/3), dezvoltat ca un standard comun pentru camerele foto digitale. Senzorul LiveMOS este de asemenea compatibil cu standardul 4/3. Acest lucru inseamna ca DMC-L1 poate fi utilizat si cu obiective realizate de alti producatori, oferind astfel mult mai multe optiuni fotografilor.
* Four Thirds™ este o marca inregistrata.


Design-ul camerei permite o mai buna utilizare
Design-ul modelului DMC-L1 reflecta preocuparea Panasonic pentru functionalitate. Datorita posibilitatii de control manual cu ajutorul unor butoane dispuse pe carcasa camerei, fotografii au acces rapid la toate functiile importante. Materialele din care este realizata carcasa asigura de asemeena o mare durabilitate pentru camera foto, precum si o buna priza pentru mana.

Imagini superbe cu ajutorul obiectivelor Leica D cu stabilizator optic de imagine
Obiectivul Leica D Vario-Elmarit, primul creat special pentru camerele SLR, reprezinta esenta colaborarii dintre Leica Camera AG si Panasonic. Noi standarde de calitate au fost stabilite special pentru acest obiectiv, astfel incat sa se obtina cea mai buna imagine.
Cu o distanta focala echivalenta a 28 mm – 100 mm la o camera pe 35 de mm, obiectivul Leica D este ideal pentru toate tipurile de imagini – de la portrete la peisaje. Obiectivul permite de asemena realizarea de fotografii macro de exceptie, de la o distanta de numai 29 mm.
Sistemul de lentile este compus din 16 elemente in 12 grupuri, cu 2 lentile asferice de mari dimensiuni. Stabilizatorul optic de imagine MEGA O.I.S. minimizeaza tremurul mainii, astfel incat sa se poata obtine imagini clare chiar si in situatii de lumina slaba, portrete nocturne etc. Datorita giro-senzorilor si al procesorului de imagine Venus Engine Plus LSI, sistemul detecteaza miscarea camerei de 4.000 ori / secunda, astfel incat compensarea tremurului mainii este extrem de precisa.
*Sistemul de stabilizare poate nu nu previna neclaritatea imaginii in toate situatiile, cum ar fi atunci cand timpul de expunere este foarte mare, sau cand vibratia camerei este excesiva.

Vizualizarea in timp real permite noi moduri creative de fotografiere
Panasonic a dezvoltat o noua functie de vizualizare in timp real – „full time Live View” care permite fotografilor sa compuna fotografiile in timp ce vizualizeaza ecranul LCD. La camerele foto D-SLR anterioare, o imagine in timp real nu putea fi obtinuta decat prin ocular. Functia Full-time Live View ofera o acoperire a campului vizual de 100%, adica exact imaginea de pe senzor. Pe ecranul LCD sunt de asemenea afisate informatii cum ar fi: histograma in timp real sau balansul de alb, utile pentru realizarea unei fotografii de calitate. Fotografii se pot bucura de functia Live View atat in mod Auto Focus cat si Manual Focus.
Atunci cand este selectat modul Manual Focus, fotografii pot selecta o anumita zona din imagine si o pot mari de pana la 10 ori, pentru a verifica claritatea focusarii.

Senzorul Live-MOS de tip 4/3, ofera 7.5 Megapixeli si un consum redus de energie
Senzorul LiveMos utilizat la modelul DMC-L1 ofera imagini superbe si cu o mare gama dinamica, asa cum numai un senzor CCD poate oferi. In plus, consumul de energie redus este asemanator cu cel al unui senzor CMOS. Utilizarea unei tehnologii speciale de procesare, permite operare la numai 5V, minimizand in acest fel zgomotul in zonele intunecate ale imaginii.

DMC-L1 ofera un sistem special de reducere a prafului, pentru a impiedica degradarea imaginii
Una din cele mai mari probleme la camerele foto digitale SLR este posibilitatea intrarii prafului in interiorul camerei, in momentul in care se schimba obiectivele. Praful se poate depune pe senzorul de imagine si poate afecta calitatea acesteia. Solutia Panasonic a fost aceea de a echipa DMC-L1 cu un sistem special numit “Supersonic Wave Filter” care foloseste vibratii supersonice pentru a elimina orice urma de praf de pe senzor.

Procesorul de imagine Venus Engine III
Procesorul de imagine Venus Engine III a fost dezvoltat special de Panasonic pentru a maximiza performanta obiectivelor Leica D si al senzorului Live MOS. Acest procesor nu numai ca reproduce imagini de rezolutie, culori si gradatie superioara, dar reduce si zgomotul imaginii.
Procesorul de imagine Venus Engine III permite obtinerea unui timp de pornire de numai 0.8 secunde, imbunatatind si performanta fotografierii consecutive. Mai mult decat atat,Venus Engine III consuma cu 20% mai putin decat predecesorul sau, Venus Engine II. Astfel se pot realiza pana la 450 de fotografii (standard CIPA), la o singura incarcare.

Mod special de fotografiere
La camerele foto clasice, marca filmului folosit afecteaza caracteristicile de culoare, saturatie si graduatie. Acest lucru permite fotografilor sa obtina diverse efecte foto, in functie de marca filmului ales. Modelul DMC-L1 permite acelasi lucru, oferind fotografilor un total de sapte moduri predefinite din care pot alege, incluzand patru moduri de culoare (Standard, Dynamic, Natural si Smooth) si trei setari monocrome (Standard, Dynamic si Smooth).

Ajustarea balansului de alb pe doua axe
Aditional setarii conventionale a balansului de alb, DMC-L1 ofera o noua modalitate care permite o ajustare mai fina a acestui balans. Permitand ajustarea atat pe axa orizontala cat si verticala, utilizatorii pot seta camera astfel incat sa obtina cele mai bune rezultate.

Zoom extra optic
Atunci cand camera este setata sa capteze imagini la o rezolutie mai mica decat cea maxima de 7.5 Megapixeli, fotografii pot beneficia de functia de zoom extra optic*. Cu ajutorul acestei functii distanta focala este extinsa de pana la 1.5 ori** (atunci cand se fotografiaza la o rezolutie de maximum 3 Megapixeli), ceea ce inseamna ca puteti realiza fotografii fara degradarea calitatii imaginii.
* numai in cazul utilizarii functiei Live-View
** atunci cand se foloseste obiectiv Leica D Vario-Elmarit 14-50mm/F2.8-3.5 ASPH

Alte functii si facilitati
Suporta noul format de card SD (SDHC)
Este compatibil cu blit extern (modele DMW-FL500, DMW-FL360)
Functie auto-bracket – permite fotografierea a trei sau cinci fotografii la expuneri diferite (pasi de +1/3 pana la 1 EV)

Despre Panasonic Romania

Despre Panasonic
Matsushita Electric Industrial Co., Ltd., renumita pentru produsele sale sub numele de marca Panasonic, este un lider international in dezvoltarea si fabricarea de produse electronice pentru o gama variata de clienti, afaceri si nevoi industriale. Cu sediul in Osaka, Japonia, vanzarile inregistrate de companie in anul fiscal incheiat la 31 Martie 2006, au fost de 76.02 miliarde de dolari US. Actiunile companiei Matsushita sunt listate la bursele din Tokyo, Osaka, Nagoya, New York (NYSE:MC), Euronext Amsterdam si Frankfurt.
Panasonic Romania
adina.dobre@punctadv.ro
laurentiu.faur@eu.panasonic.com