COMUNICAT Solicitarea PNL de dizolvare a Parlamentului prin demisia tuturor parlamentarilor, este neconstitutionala

BUCURESTI - 5 noiembrie 2015

Comunicat tip General in Politic

PNTCD considera ca solicitarea PNL, prin cei doi Co-presedinti ai sai, de dizolvare a Parlamentului prin demisia tuturor parlamentarilor, este neconstitutionala. O astfel de solicitare reprezinta o amenintare la adresa democratiei si statului de drept, precum si a suveranitatii nationale.

COMUNICAT  Solicitarea PNL de dizolvare a Parlamentului prin demisia tuturor parlamentarilor, este neconstitutionala

            PNTCD considera ca solicitarea PNL, prin cei doi Co-presedinti ai sai, de dizolvare a Parlamentului prin demisia tuturor parlamentarilor, este neconstitutionala. O astfel de solicitare reprezinta o amenintare la adresa democratiei si statului de drept, precum si a suveranitatii nationale.

            PNTCD nu-si exprima, prin prezentul comunicat, o pozitie politica, ci informeaza populatia asupra normelor constitutionale, dar si partidele politice care sunt tentate, pe valul emotiei publice, sa adopte astfel de idei si sa le promoveze. Vom enumera, succint, textele constitutionale care interzic un astfel de demers politic si, pe de alta parte, marile lipsuri ale legislatiei in materie.

            Potrivit art. 61 (1) din Constitutie ”Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii.” Acest text consacra caracterul permanent al institutiei Parlamentului, care are rol reprezentativ permanent. Textul trebuie inteles in acord cu art. 2 (1) din Constitutie: ”Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.” Astfel, nu se poate concepe disparitia Parlamentului, ca institutie, prin demisii in bloc, intr-o asemenea situatie nemaiputand a fi salvgardata suveranitatea nationala, care, ea insasi ar fi anulata, lipsita de continut, fara posibilitate de manifestare, caduca.

            Ideea ca institutia dizolvarii Parlamentului ar insemna disparitia Parlamentului este nejuridica si de o gravitate extrema. Dizolvarea Parlamentului nu inseamna disparitia Parlamentului, ci intrarea intr-o procedura de alegeri anticipate, cu un Parlament care subzista, functioneaza in anumite limite. Asa cum demisia sau demiterea unui Guvern nu inseamna disparitia Guvernului, ci, pana la votarea unui nou Guvern, desemnarea unui Guvern interimar, care continua actul guvernamental in limite prevazute de lege.

Faptul ca nu exista o lege care sa reglementeze situatia unui Parlament dizolvat, care sa-si continue activitatea, ca organ permanent al suveranitatii, este o situatie extrem de grava.

            Faptul ca nu exista proceduri, ca, in cazul demisiei unor parlamentari sau decesului lor etc., acestia sa fie inlocuiti imediat, asa, cum existau in cazul votului pe liste, cand urmatorul de pe lista intra automat in Parlament, inlocuind situatia de vacanta, este, din nou, extrem de grav.

            Pentru ca nu este locul unui demers doctrinar juridic, vom enumera cateva situatii care fac imposibila interpretarea dizolvarii Parlamentului ca o forma de inexistenta a Parlamentului, asa cum cred liderii PNL.

Ce se intampla, daca Presedintele Romaniei decedeaza sau este arestat pentru inalta tradare, in urma unei infractiuni flagrante? Daca nu exista Parlament, toti parlamentarii fiind demisionari, Presedintele Senatului nu mai poate prelua interimatul, asa incat dispare functia Prezidentiala din stat. Parlamentul fiind inexistent si Presedintele Romaniei devine inexistent.Fara Parlament, Presedintele Romaniei nu poate decreta mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate si nici nu poate lua masuri impotriva unei agresiuni armate impotriva tarii, in caz de razboi, fiind necesara convocarea de drept a Parlamentului in 24 de ore. Inexistenta Parlamentului inseamna dizolvarea, de fapt, a statului, prin blocarea tuturor acestor proceduri, de aparare a tarii.In perioada inexistentei Parlamentului, nu se mai pot da avize de urmarire penala, de retinere si arestare preventiva pentru parlamentarii si ministri impotriva carora justitia ar avea de formulat cereri, fiind bolcat sistemul judiciar.Tratatele internationale nu se mai pot ratifica, inclusiv hotarari, de pilda, ale NATO, pentru aplicarea art. 5, de aparare colectiva, care trebuie aprobate de Parlament, Romania fiind, practic in afara cadrului international de securitate.

Propunerea PNL, de dizolvare prin demisii in bloc, care conduce la disparitia institutiei Parlamentului, pentru o perioada de timp, este neconstitutionala si de o gravitate extrema. Confuzia intre dizolvare si disparitia institutiei este intolerabila la acest nivel politic, punand in pericol existenta statului democratic.

Solicit PNL sa retracteze aceasta propunere, iar, Presedintelui Romaniei, sa respinga aceasta propunere.

 

Aurelian Pavelescu

Presedinte al Partidului National Taranesc Crestin Democrat

Despre Partidul National Taranesc Crestin Democrat

PARTIDUL NAȚIONAL ȚĂRĂNESC CREȘTIN DEMOCRAT

EU, RO, București, Cod Poștal 020921, B-dul Carol I, № 24, Sector 2 Email: comunicare.pntcd@yahoo.ro
Tel/fax 021.313.66.20, mobil 0723484016

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/partidul-national-taranesc-crestin-democrat/comunicat-solicitarea-pnl-de-dizolvare-a-parlamentului-prin-demisia-tuturor-parlamentarilor-este-neconstitutionala