Partidul Noua Republică se reformează: va fi condus de trei puteri egale și legitime, alese la Congres

BUCURESTI - 20 aprilie 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, ONG, Politic, Social, Juridic, Institutii Publice

Partidul Noua Republică a adoptat un set de cinci principii de reformare, din care al doilea principiu menționează că: „Pentru a preveni blocajele sau abuzurile, cele trei puteri interne ale partidului - politică, executivă și jurisdicțională - vor fi egale și vor avea aceeași legitimitate, conferită de alegerea lor directă de către Congres”.

Checks and Balances

Checks and Balances

Constituția României prevede la Articolul 8, că partidele politice se constituie şi contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând principiile democraţiei, iar la Articolul 40, menționează că partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva principiilor statului de drept sunt neconstituţionale.

Pentru a convinge cetățenii despre onestitatea și conformitatea organizării Partidului Noua Republică cu principiile constituționale, dar și pentru a menține interesul pentru jocul legitim al puterii politice, alegerea celor trei puteri va fi menționată în noul Statut și aplicată la următorul Congres, conform deciziilor asumate de conducerea PNR în 11 aprilie 2015, detalii aici: http://www.agerpres.ro/comunicate/2015/04/11/comunicat-de-presa-partidul-noua-republica-16-08-11

Partidul Noua Republică se desprinde, astfel, de principiile centralismului democratic, care mimează democrația și dă posibilitatea liderilor să acapareze prea multă putere în detrimentul celorlalţi, ceea ce duce la baronizarea partidelor şi apoi la corupția generalizată.  

Mecanismele de cenzurare reciprocă dintre cele trei puteri, bazate pe principiul „checks and balances”, vor genera încrederea alegătorilor în selectarea şi promovarea candidaţilor și vor preveni situaţiile în care parlamentarii promovați de partid și aleşi pe listele acestora sunt condamnaţi pentru acte de corupţie sau conflicte de interese.

Cele trei puteri, au legitimitate și puteri egale, dar responsabilități diferite. Deciziile lor nu pot fi atacate de nicio altă putere a partidului, iar membrii acestor puteri nu vor putea face parte concomitent din celelalte puteri ale partidului:

- prima putere în partid – conducerea politică: Consiliul Politic Naţional (CPN), echivalentul Parlamentului, se va organiza și manifesta ca un for deliberativ, garantul principiilor și mecanismelor accesului corect la puterea politică, arbitrul neutru al respectării organizării democratice și al eficienței electorale, atât în viața politică internă, cât și în administrația statului, la toate nivelurile în care sunt implicați membrii partidului.

- a doua putere în partid – conducerea executivă: Consiliul Executiv Național (CEN), echivalentul Guvernului, va aplica în practică deciziile Congresului și ale CPN.

- a treia putere în partid – conducerea jurisdicţională: Consiliul de Integritate și Arbitraj Național (CIAN), echivalentul Curții Constituționale, a cărei existenţă este impusă de Legea partidelor, care garantează respectarea Statutului și a regulilor interne, având atribuţii privind tranşarea conflictelor de ordin juridic dintre membrii partidului şi organismele de conducere sau dintre diversele organisme de conducere ale partidului. CIAN va valida candidaţii partidului, din punctul de vedere al integrității, atât pentru funcţiile eligibile din partid cât şi pentru alegeri, și va reprezenta principalul mecanism de garantare a integrității candidaţilor propuşi pentru diverse funcţii în stat şi un mecanism de prevenire a corupției.

Partidul Noua Republică

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/partidul-noua-republica3/partidul-noua-republica-se-reformeaza-va-fi-condus-de-trei-puteri-egale-si-legitime-alese-la-congres