Confederaţia Patronatul Român cere reformarea totală a instituţiei dialogului social

BUCURESTI - 9 decembrie 2014

Comunicat tip General in ONG

Confederaţia Patronatul Român cere reformarea totală a dialogului social, instituirea unei legislaţii benefice dezvoltării mediului de afaceri şi eliminarea din sistem a persoanelor responsabile de abuzurile săvârşite în numele celor peste 65 de instituţii de control asupra angajatorilor.

Colegiul Director al CPR salută înlocuirea din funcţie a fostului inspector general de stat al Inspectiei Muncii, Ciprian Dragomir, a cărui destituire o solicitase după ce acesta, prin controlul abuziv pe care l-a ordonat la Târgul de Turism al României, a afectat grav imaginea ţării şi a industriei autohtone a ospitalităţii.

Membrii CPR consideră că, deşi a fost constituit un minister pentru Dialog Social, cu ministru, secretar de stat şi personal asociat, acesta este total ineficient. Acest minister, condus de Aurelia Cîrstea, ignora ca şi reprezentanţii guvernărilor anterioare, dialogul social şi dezbaterile publice. Puterea, care continuă să-şi dovedească lipsa de profesionism, ignoră cu desăvârşire mecanismele existente. Consiliul Economic şi Social este blocat de mai mulţi ani, comisiile de dialog social de pe lângă instituţiile publice nu  funcţionează, legislaţia privind transparenţa decizională este şi ea neglijată sistematic. Chiar şi atunci când unele comisii lucrează, documentele sunt primite cu câteva ore înainte de reuniune, fără a le permite partenerilor sociali să-şi consulte membrii şi să aibă o dezbatere serioasă pe temele propuse. Mai mult, aproape invariabil, orice observaţii se fac şi oricât de pertinente ar fi acestea, nu sunt luate în consideraţie.

“Este timpul ca toţi cei care iau decizii în această ţară să înţeleagă că aşa nu se mai poate. Cu un aparat instituţional deprofesionalizat şi arogant, cu mecanismele sociale blocate, cu tot şirul de abuzuri comise împotriva angajatorilor şi cu o fiscalitate împovărătoare, viitorul nu poate fi decât sumbru.

Este suficient că, în criză, ţara a pierdut deja peste 600.000 de locuri de muncă şi a recuperat numai 200.000, iar masa salarială îşi va reveni peste mulţi ani, fapte ce afectează în mod evident consumul inten, cel mai lovit în aceşti ani, şi ţine economia pe loc.

Mai mult, instituţiile centrale sunt total rupte de realităţi si de problemele societăţilor româneşti. Economia merge haotic, fără direcţie şi predictibilitate, doar prin realizări individuale, astfel încât, la un moment dat,  nu mai este suficient pentru dezvoltare.

Antreprenorii sunt deja dincolo de limita suportabilităţii, iar lucrurile nu mai pot continua multă vreme aşa”, se arată în comunicatul CPR.

Cu trei ani în urmă, la presiunea instituţiilor financiare internaţionale şi a Comisiei Europene, România a adoptat un nou Cod al Muncii şi o nouă Lege a dialogului social. Noua legislaţie adoptată promitea o piaţă a muncii mai flexibilă, sincronizată cu directivele europene şi menită să atragă investitorii străini, dar fără să menţină coeziunea socială, echilibrul între o economie performantă şi protejarea populaţiei.

Deşi considerat un element de bază al modelului european, dialogul social este victima colaterală a crizei economice. Măsurile adoptate afectează profund tripartitismul, calitatea muncii şi a protecţiei sociale.

Având în vedere efectul dezastruos al modificărilor legislative asupra rolului organizaţiilor patronale şi sindicale, este necesară reevaluare legislaţiei şi adaptarea ei la necesităţile reale ale ţării. În forma ei actuală, Legea 60/2011 permite o substituire a organizaţiilor patronale de către Guvern. Dacă se adaugă şi faptul că nu se ţine deloc cont de reprezentativitate şi că sistemul este anchilozat de multă vreme, este evidentă necesitatea schimbării radicale.

Toate măsurile ce vor fi luate, de acum încolo, trebuie să fie rezultatul unui dialog tripartit. Cei care nu ţin cont de această realitate, îşi asumă intrarea în colaps, iar efectele asupra românilor vor fi de nemăsurat, se arată în încheierea comunicatului CPR.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/patronatul-roman/confederatia-patronatul-roman-cere-reformarea-totala-a-institutiei-dialogului-social