Viitorul oraşelor româneşti, în atenţia Patronatului Român.

BUCURESTI - 3 octombrie 2014

Comunicat tip General in ONG

Viitorul oraşelor româneşti şi cel al comunităţilor urbane sunt temele primei dezbateri publice organizate în această toamnă de către Confederaţia Patronatul Român.

Viitorul oraşelor româneşti şi cel al comunităţilor urbane sunt temele primei dezbateri publice organizate în această toamnă de către Confederaţia Patronatul Român. Evenimentul a fost coordonat de Dna. Carmen DUMITRIU - Vicepresedinte.

Manifestarea  i-a avut ca invitaţi pe ambasadorul agreat al Republicii Austria la Bucureşti, Gherhard Reiweger şi pe doi dintre cei mai buni specialişti ai acestui stat în dezvoltare urbană si prin dialog direct Dr. K. Puchinger - expert vienez în planificare urbană şi dezvoltare regională şi prin dialog direct pe Dr. Gustav Lebhart – şeful departamentului pentru coordonarea registrelor, managementul datelor şi statistică a Landului Viena.

Dezbaterea, intitulată “Aşteptările şi contribuţia mediului de afaceri la dezvoltarea urbană şi regională” a avut loc, cu câteva zile în urmă, la Muzeul Satului şi deschide seria unor astfel de manifestări, în care experţi români şi străini vor prezenta teme de interes din domeniul dezvoltării urbane, transport, servicii de utilităţi, schimbărilor climaterice şi protecţiei mediului, politicilor financiare etc, precum şi impactul acestora asupra pieţei şi costurilor de producţie.     

Dezbaterile au ca obiectiv creşterea capacităţii de a contribui la procesul decizional în cadrul dialogului tripartit  a celor doi principali actori, angajatorii şi salariaţii. De asemenea, proiectul îşi propune să favorizeze accesul partenerilor sociali la informaţii privind bunele practici folosite în alte state membre, precum şi creşterea capacităţii de consultare la nivel regional.

“În cadrul acestui eveniment ne propunem să reunim reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai mediului de afaceri, ai mediului academic şi ai societăţii civile care sunt interesaţi de modernizarea modului de operare al comunităţilor urbane din perspectiva angajatorilor, salariaţilor şi administraţiei, pentru creşterea calităţii vieţii. Invitaţii noştri sunt experţi cu o deosebită competenţă în managementul marilor aglomerări urbane şi dezvoltării regionale”, a declarat Gheorghe Naghiu, preşedintele Confederaţiei Patronatul Român.

Viitorul marilor aglomerări urbane va deveni, în perioada următoare, o preocupare de maxim interes pentru autorităţi şi pentru comunităţi, care vor încerca să îşi construiască un mod de viaţă, o familie şi o carieră în acest mediu.

Dacă un oraş cum este Viena primeşte anual aproximativ 20.000 de noi locuitori cărora se străduieşte să le ofere condiţii de locuire şi de pregătire cu scopul asigurării unui venit acceptabil, probabil şi un oraş cum este Bucureştiul trebuie să facă faţă unor provocări similare, au apreciat participanţii la dezbatere.

Din păcate, astăzi constatăm că infrastructura oraşului este din ce în ce mai deficitară fie că vorbim de utilităţi, de căi de rulare, de servicii strict necesare ca acelea de sănătate sau de educaţie, de comunicaţii şi altele.

Piaţa locală este semnificativă, dar oferta este complet neadaptată, au precizat aceştia.

Potrivit experţilor în dezvoltare urbană, unul dintre actorii care au de suferit consecinţe dintre cele mai dureroase este mediul de afaceri care, în pofida unei pieţe cu potenţial de creştere, este în pericol să se confrunte cu o serie de riscuri majore, generate de costurile serviciilor publice, consumului de energie, cele generate de trafic şi de calitatea scăzută a pregătirii forţei de muncă.

“Din această perspectivă, astfel de dezbateri sunt necesare pentru identificarea de soluţii şi modele de bune practici, realiste şi operative, care să fie de folos tuturor celor implicaţi în domeniile care vor intra în discuţie”, a conchis preşedintele Confederaţiei Patronatul Român.

 

Gheorghe NAGHIU - Presedinte

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/patronatul-roman/viitorul-oraselor-romanesti-in-atentia-patronatului-roman