Outsourcing in România. Cat ma costa? Primul studiu autohton despre costurile externalizarii unui proiect de software

BUCURESTI - 10 mai 2005

Comunicat tip General in IT&C

Firmele romanesti care isi ofera serviciile de outsourcing pe piata internationala de software si servicii practica, in medie, preturi cuprinse intre 17 - 21,4 euro /ora de programare, conform studiului “Outsourcing in Romania: Cat ma costa?”, realizat in perioada 8 Februarie – 5 Martie 2005 si publicat pe site-ul www.pintilie.ro.

Outsourcing in România. Cat ma costa? Primul studiu autohton despre costurile externalizarii unui proiect de software

Studiul a reliefat faptul ca firmele romanesti care au raspuns la studiu, au in medie sapte ani de activitate in domeniul dezvoltarii de software si au in prezent peste 20 de programatori. Chiar daca media este cuprinsa intre 17 – 21,4 euro/ora, pretul pe ora de lucru variaza de la caz la caz, in functie de experienta si expertiza fiecarei companii in parte si a angajatilor acesteia, marimrea si durata proiectelor etc.

Romania, ca multe alte tari din Europa de Est, in principal Cehia si Bulgaria, concureaza cu tari ca India si China pe piata de outsourcing a proiectelor de IT din SUA, Canada si tarile Uniunii Europene. Considerat un al doilea “Internet bubble”, outsourcingul este o industrie de aproximativ 49 miliarde USD pe an. “Se poate observa o mica crestere a preturilor din Romania, justificata printr-o scadere a ofertei de specialisti in IT din Romania. Totusi, si in aceste conditii, pretul mediu pe ora de 18euro ne situeaza in avantaj fata de celelalte tari din Europa de Est si justifica statutul de destinatie favorita in zona pentru outsourcing provenit in special de la firmele europene.” A declarat Adrian Pintilie. Recenta depreciere a dolarului American fata de euro, a diminuat avantajul pe care Romania il avea fata de India, unde pretul mediu este de 20USD/ora (echivalentul a aproximativ 17euro/ora).

Impartit pe tehnologiile folosite, studiul ofera o imagine detaliata a preturilor practicate de firmele romanesti ce au luat parte la acest studiu. Studiul realizat de pintilie.ro, primul in aceasta formula din Romania, este o referinta utila atat pentru firmele straine interesate de outsourcing in Romania, dar si pentru firmele romanesti din domeniu, oferindu-le posibilitatea de a analiza preturile oferite de firmele similare romanesti si de a-si pozitiona mai bine oferta pe aceasta piata. Printre firmele participante se numara: Ambo Consulting, estWest Informatique, Fasma, SIS SA, Nextate, Nexus Romsystems, InterAKT Online, etc. Studiul este oferit gratuit la adresa www.pintilie.ro

Despre pintilie.ro

Pintilie.ro este o colectie online de articole si noutati legate de outsourcing in Romania. Siteul realizat integral in limba engleza, vine in intampinarea firmelor straine interesate de outsourcing in Romania, punandu-le la dispozitie informatiile care ii ajuta sa raspunda la intrebarile Cine, Ce si De Ce? prefera outsourcingul in Romania.


Persoana de contact:
Adrian Pintilie
Tel: 0723 381 815
E-mail: info@pintilie.ro

info@pintilie.ro