Workshop “Se lovesc ca două stânci - sau despre viața personală și carieră ”

BUCURESTI - 1 aprilie 2016

Comunicat tip Produse / Servicii in Educatie / Cultura

Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, în parteneriat cu Asociaţia SOS Satele Copiilor România, a organizat miercuri, 30 martie 2016, workshopul “Se lovesc ca două stânci-sau despre viața personală și carieră”, eveniment desfășurat în cadrul proiectului “Centrul Zebra Zou - Un serviciu incluziv de îngrijire și educație timpurie în cartierul Floreasca din Municipiul București”.

 Workshop “Se lovesc ca două stânci - sau despre viața personală și carieră ”

Evenimentul este parte din campania de promovare privind egalitatea de gen și reconcilierea dintre viața profesională și viața personală și a reunit reprezentanți ai autorităților locale, ai angajatorilor, sindicatelor, asistenti sociali, psihologi, profesori universitari, reprezentanți ai comunitătilor de romi și alte organizatii non-guvernamentale care lucrează cu grupuri vulnerabile.

Tema reconcilierii dintre viața privată, familie și carieră, chiar dacă pare a fi o temă nouă, prezentată în această formulă, s-a dovedit a fi foarte bine cunoscută de participanții la întâlnirea de lucru. Mai mult decât atât, problemele identificate în discuțiile cu părinții (avute în cadrul unor focus grupuri) au revenit sistematic și în discuțiile cu reprezentanții diverselor instituții invitate la întâlnire: discriminările de pe piața muncii, lipsa intimității generată de nevoia de a locui cu familia extinsă care ajuta în creșterea copiilor, deteriorarea pe acest fond a relațiilor cu diverși membrii ai familiei, lispa timpului de odihnă, angajatori insensibili la problemele părinților și nu în ultima instanța lipsa serviciilor.

În cadrul workshopului, specialiștii prezenți au propus o serie de soluții pentru îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea personală și au identificat clar responsabilitatile actorilor ce ar putea contribui la rezolvarea problemei (angajatori, sindicate, politic/administratie, ONG-uri). S-a putut observa și tendinta de a pune accent pe implicarea ONG-urilor și a angajatorilor, și mai puțin pe responsabilii politici și sindicate, la fel cum s-a putut observa și în cazul părinților. În final, una din concluziile principale a fost aceea că este mare nevoie de servicii de îngrijire publice, accesibile și de calitate (creșe și grădinițe), dar și de măsuri de stimulare a angajatorilor în dezvoltarea unor politici de reconciliere pentru angajați precum program de lucru flexibil, creșe și grădinițe în apropierea punctelor de lucru, programe recreative pentru părinți și copii, etc.

Acest proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, în cadrul programului RO11 “Promovarea egalității de gen și a echilibrului între viața profesională și cea privată”, program operat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Scopul inițiativei este de a contribui la promovarea egalității de gen și la îmbunătățirea echilibrului echilibrului dintre viața profesională și cea personală. Astfel, se va avea în vedere atât creșterea numărului de servicii de educare și îngrijire pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani din Municipiul București, cât și derularea unei campanii locale privind egalitatea de gen.

Proiectul va conduce la creșterea gradului de conștientizare privind problematica de gen în rândul grupului țintă și mai ales a populației de etnie romă din cadrul comunității din cartierul Petricani, prin desfășurarea unei acțiuni locale de promovare. O parte dintre obiectivele pentru anul viitor sunt oferirea de sprijin pentru 10 familii de romi cu scopul creșterii gradului de autonomie și integrarea / reintegrarea femeii pe piața de muncă și încurajarea ei activă să caute un loc de muncă.

Beneficiarii direcți ai proiectului “Centrul Zebra Zou“ sunt 27 de copii între 0-3 ani, dintre care cel puțin 10 vor fi de etnie romă, 27 de părinți ai copiilor înscriși, dintre care cel puțin 10 vor fi de etnie romă. Părinții copiilor vor participa la activitățile centrului, la focus grupurile din cadrul campaniei de informare și la un eveniment special menit să aducă în atenție chestiunea egalității de gen.

Despre SOS Satele Copiilor România

SOS Satele Copiilor România a fost înființată în anul 1990. Asociația implementează 3 programe la nivel național în București, Sibiu și Bacău, oferind servicii de îngrijire de tip familial (Sate SOS), servicii de consiliere (Centre de Consiliere şi Sprijin pentru Părinţi şi Copii) și servicii educaționale (Tabăra de Vară, Proiecte Educaționale). Misiunea SOS Satele Copiilor România este aceea de favoriza educaţia copiilor într-un mediu familial propice dezvoltării sănătoase şi armonioase. În satele SOS, cei mici sunt încredințați unei mame SOS, care are în grijă câte 5-7 copii, de a căror educație, îngrijire și evoluție se ocupă îndeaproape. De aproape 25 de ani, organizaţia luptă să schimbe viitorul copiilor din România, prin programe de consiliere şi sprijin pe termen lung pentru cei care au pierdut sau riscă să piardă îngrijirea familiilor biologice.În acest moment, peste 1000 de copii beneficiază direct de sprijinul asociației SOS Satele Copiilor România și peste 15000 de copii au interacționat cu unul dintre programele SOS. Mai multe informații despre SOS Satele Copiilor România puteţi găsi și pe pagina de Facebook SOS Satele Copiilor.

Pentru detalii suplimentare despre proiect:

Iuliana Ghiță, Manager Proiect, telefon 021.314 23 15.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/pixozz/workshop-se-lovesc-ca-doua-stanci-sau-despre-viata-personala-si-cariera