Micul Ghid al Marii UE deschide porti tinerilor pentru joburile din Bruxelles

BUCURESTI - 24 martie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Cate joburi europene de rang inalt sunt accesibile romanilor ? Cati romani lucreaza in posturi binemeritate in institutiile de la Bruxelles ? Ce ne lipseste ? Educatie ? Lobby ? Cert este ca romanii inca nu ocupa pozitiile cheie din Comisia Europeana de pilda. Pana la finalul anului 2009 tara noastra trebuie sa aiba nu mai putin de 700 de angajati in institutiile europene, iar pana in prezent sunt aproximativ 350 de oameni, atentie, pe post de asistenti si nu de administratori. Romania pierde capital, imagine si reprezentativitate, punand-o intr-o pozitie dezavantajoasa pe plan european si international.

Inainte de a astepta ca liderii nostri sau deopotriva cei europeni sa intreprinda ceva in acest sens, exista posibilitatea ca cetatenii sa se ajute printr-o mai buna comunicare si simt civic.

Astfel, a aparut un ghid care incearca sa rezolve macar parte din problema. Acesta doreste sa porneasca o idee inovatoare de implementare a unei materii optionale in liceele din Romania, legate de subiectul Uniunii Europene.Este un demers inovator chiar in Uniune, avand potential de imbunatatire a prezentei romanesti in institutiile europene.

Micul Ghid al Marii Uniuni Europene, scris de Codruta Filip, aparut sub indrumarea dnei europarlamentar Daciana Sarbu, a domnului dimplomat dr. Radu Serban si a profesorului Dr. Vasile Puscas, a aparut la Librarile Online si la Librarie.net si poate fi achizionata de acolo. O scurta descriere a ghidului poate fi accesata tot acolo.

Lansarea a avut loc la Colegiul Mihai Eminescu din Baia-Mare si a fost un real succes.

Intrebarea este cum procedam mai departe ? Cine se va sesiza asupra importantei acestui subiect si va reusi sa obtina o dezbatere pe aceasta tema ? Conditiile de contracarare a crizei economice si sociale depind si de felul in care ne pregatim copiii pe viitor.

Ghidul cuprinde bibliografia ceruta la examenele EPSO (European Personnel Selection Office), pentru institutiile europene, descrie istoria, tratatele UE, politici comune, procesul de decizie si legislativ, institutii si actori politici, defineste ce anume este UE, problemele cu care se confunta, esecul constitutional si Tratatul Reformator, Pentru mai multe informatii puteti contacta autoarea :
c-l.filip@effat.org

Despre PLACE BELGE

PLACE BELGE este o companie tanara cu sediul in Baia-Mare si cu legaturi puternice in capitala europeana, Bruxelles. Are ca obiectiv consolidarea comunicarii dintre cetatenii romani si deciziile politice si legislative hotarate in institutiile europene.
PLACE BELGE, Str. Bucovinei, Nr.14/8, Baia-Mare, Maramures, Codruta Filip,director, 0040/362 404 778
c-l.filip@effat.org