România luptă alături de Marile Puteri Europene împotriva şomajului

BUCURESTI - 10 mai 2013

Comunicat tip Administrativ / Management in Administratie Publica, Afaceri, Educatie / Cultura

Dezastru social şi economic – este situaţia Uniunii Europene în 2012, cu aproximativ 4 milioane de locuri de muncă vacante. Locurile de muncă ce necesită calificare tehnică rămân constant neocupate, iar solicitanţii dornici să ocupe astfel de poziţii au devenit pentru angajatori un vis care nu pare să se mai îndeplinească. În acest scop, Platforma Europeană de Dezvoltare organizează la Bruxelles Summit-ul European Salvarea “Generației Pierdute” a Europei.

România luptă alături de Marile Puteri Europene împotriva şomajului

Unul din cinci tineri sub 25 de ani nu are loc de muncă, iar în unele ţări Sud - Europene, precum Spania, unul din doi tineri sunt neangajaţi.

“Există o discrepanţă între sistemul educaţional şi piaţa muncii. De aceea trebuie să construim legături mai bune între educaţie şi business. Facem acest lucru în mai multe feluri. Spre exemplu, Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT), oferă programe masterale şi doctorale. Pentru ca aceste diplome să poată fi obţinute, tinerii nu trebuie să îşi însuşească doar informaţiile teoretice necesare, dar trebuie să aibă contact şi cu diferite centre ale EIT unde au şansa să dobândească experienţă în câmpul muncii”, a declarat Comisarul European pentru Educație, Cultură, Multilingvism și Tineret, Androulla Vassiliou.

În rândul tinerilor europeni creşterea constantă a deficitului demografic şi creşterea dramatică a şomajului aduc în prim plan nevoia de a pune pe ordinea de zi problema competenţelor şi a educaţiei.   

“Toți cei care au contact direct cu tinerii trebuie să dea o mână de ajutor pentru a duce la îndeplinire această promisiune. Serviciile de ocupare a forței de muncă trebuie să le ofere tinerilor consiliere personalizată și sprijin. Acest ajutor trebuie să vină atât pentru angajator (spre exemplu, prin costuri reduse pentru angajator), dar şi pentru angajat prin susţinerea educației și a formării profesionale de calitate. Programele care dau o nouă șansă sunt, de asemenea, parte a puzzle-ului. Este momentul să abordăm dificultățile structurale cu care se confruntă tinerii în tranziția lor de la școală la locul de muncă”, a declarat  Directorul General pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune din Comisia Europeana, Koos Richelle.

Lipsa unui loc de muncă înseamnă mai mult decât  absenţa unei surse de venit.    Inactiviatea după terminarea studiilor blochează integrarea tinerilor în societate şi întârzie pornirea unei vieţi normale de familie. Lipsiți de experiență de muncă și adesea de competențe tehnice, tinerii din Europa reprezintă o provocare cu adevărat descurajatoare pentru politicieni și factorii de decizie.

Mai mult decât atât, Comisarul European pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune, László Andor a declarat că “Șomajului în UE nu se referă doar la muncitorii din domeniul construcțiilor, în țările periferice, dar vizează şi domeniul producției, al vânzărilor și sectorul public din întreaga UE. Şomajul reprezintă o pierdere imensă de potențial de producție, precum și o gaură în creștere a cererii interne. Guvernele europene și partenerii sociali trebuie să se concentreze în mod concret pe modalitatea în care vor crea sau menține locuri de muncă”.

Salvarea “Generației Pierdute” a Europei nu este doar un summit, ci o cauză, un ţel care va reuni factori de decizie politică și oficiali guvernamentali, reprezentanți ai mediului de afaceri, organizații internaționale, mediul academic, parteneri sociali și presa internațională. Noile strategii din domeniu vor deschide tinerilor căi de acces către educaţie.

La eveniment vor participa Comisarul European pentru Educație, Cultură, Multilingvism și Tineret - Androulla Vassiliou, Directorul General pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune din Comisia Europeană - Koos Richelle şi Comisarul European pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune, László Andor. România va fi reprezentată la nivel înalt de către Ministrul Educaţiei - Remus Pricopie şi Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstince - Mariana Câmpeanu.

Doamna Ministru Câmpeanu a afirmat că Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale colaborează cu o serie de instituţii şi organizaţii relevante, pentru susţinerea de parteneriate în scopul creării unui sistemul de garantare pentru tineri finanţat de FSE în cadrul POSDRU, cu potenţial de implementate în perioada 2014-2020.

Un aspect important al summit-ului este prezența pe toate canalele de comunicare online și pe platforma de comunicare – Debating Europe – o platformă online inovativă care permite cetățenilor să urmărească discuțiile în direct și să intre în contact cu liderii europeni prezenți la summit.

Platforma Europeană de Dezvoltare (E.D.P.) are ca principal scop valorificarea dublului său atribut, de organizație românească prin statut și europeană prin vocație. E.D.P. reunește companii publice și private, din toate sectoarele economiei românești, ONG-uri și persoane fizice cu o înaltă probitate morală din România, Uniunea Europeană și țările candidate.

Această platformă de dialog, bazată pe generatori de dezbateri și întâlniri între grupurile de afaceri autohtone și străine, își propune să ofere soluții economice inteligente, să sprijine dezvoltarea economiei românești în contextul structurării viitorului Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.

Evenimentul va avea loc în Bruxelles în data de 15 Mai 2013 la Hotel Renaissance.

Despre FUNDATIA VALENTE UMANE

Platforma Europeana de Dezvoltare este un demers care are drept scop sprijinirea companiilor romanesti pentru afirmarea in spatiul european, astfel incat politicile europene, partenerii din statele membre ale Uniunii Europene, institutiile europene sa tina mai bine seama de interesele economice ale Romaniei.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/platforma-europeana-de-dezvoltare/romania-lupta-alaturi-de-marile-puteri-europene-impotriva-somajului