Polirom


Descrierea companiei Polirom


„Pretul a ceea ce incepuse sa mi se para a fi un trup miraculos fusese viata mea”

„La 6 decembrie 1973, cind am fost asasinata, aveam 14 ani”, spune chiar dintru inceput eroina cartii. Atunci cind o cunoastem, ea se afla deja in Rai. Ucisa de un vecin pe cind avea doar 14 ani, Susie Salmon ne impartaseste impresii din locul in care a ajuns. Mai tirziu, va invata ca Raiul este metamorfoza a tot ceea ce-si dorise vreodata pe cind mai era in viata. Susie intilneste in a treia zi a sederii sale in Rai o alta fata, Holly. Impreuna vor imparti casa lor ideala.

In timp ce se obisnuieste cu noua resedinta, Susie vegheaza asupra familiei si prietenilor care incep sa realizeze ca ea plecase pentru totdeauna dintre ei. Tonul naratoarei nu este unul furios, ci un melanj intre curiozitate si speranta. Adevaratul sau regret nu este pentru sine, ci pentru ceilalti – membrii familiei sau prietenii pe care ii lasase pe pamint dupa moarte. In opinia criticului Judi Clark (care a recenzat Minunatele oase pentru site-ul www.mostlyfiction.com), avem in fata „o carte despre Susie, care isi priveste familia si prietenii vindecindu-se de suferinta, despre recladirea unei familii devastate de durere.”

Felicia Antip, titulara rubricii de carte straina a revistei Adevarul literar si artistic, vede sinteza cartii in aceste fragment: „In jurul absentei mele a crescut o osatura incintatoare, conexiunile – uneori subrede, uneori obtinute cu costuri mari, dar adesea magnifice – care au survenit dupa ce eu n-am mai fost. Si am inceput sa vad lucrurile intr-un mod care mi-a ingaduit sa accept lumea fara mine in ea. Intimplarile determinate de moartea mea nu erau decit oasele unui trup care, cindva, intr-un moment imprevizibil din viitor, se va intregi. Pretul a ceea ce incepuse sa mi se para a fi un trup miraculos fusese viata mea.”


„As vrea ca lumea sa nu se mai rusineze de cuvintul viol”
• trei raspunsuri „marca” Alice Sebold •

Un interviu acordat site-ului powells.com

Cind ti-ai dat seama ca Minunatele oase va fi povestea familiei lui Susie dupa moarte?
Am stiut-o de la primul capitol. Cind Susie a „povestit” primele 14 pagini ale cartii, a lasat sa se inteleaga nu numai ca vorbea din Rai, dar si ca tatal, mama si sora ei se vor regasi in acel capitol. Chiar daca erau prezenti in doar citeva rinduri – nu au fost construite ca personaje „intregi” – paginile lasau sa se intrevada contururile membrilor familiei. Am scris multe pagini care nu se regasesc in carte si la care nici macar nu am mai facut ulterior referire. Asa scriu eu: descopar unde vreau sa ajung in timp ce scriu, ceea ce inseamna ca scriu mult mai mult decit ceea ce va deveni produsul final – cartea.

Ce te surpinde in cartea ta?
Sint citeva rinduri pe care nu-mi amintesc sa le fi scris. Sau imi amintesc totusi de ele, dar intr-o formula mult mai extinsa, iar acum apar in carte sub forma unor sintagme si atit. Oricum, ma numar printre scriitorii care ar schimba o mie de lucruri dupa aparitia cartii. Ce te-a determinat sa scrii o carte de memorii, Lucky? Este putin ciudat. Am scris-o tocmai pentru ca sint mii de persoane care au trait o experienta asemanatoare. As vrea ca lumea sa nu se mai rusineze de cuvintul „viol” si sa-l foloseasca cu ceva mai multa usurinta in conversatii. Sper ca Lucky sa mai fi slabit tabu-ul acesta.

Comunicate Polirom :

Vezi toate comunicatele companiei Polirom.