Astazi, pe terasa "La Motoare": Mircea Cartarescu intra in posesia Premiului National de Proza "Ziarul de Iasi"

Iasi - 3 iunie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Astazi, in cadrul Tirgului de carte de la Bucuresti, pe terasa "La Motoare", la orele 17.00, Mircea Cartarescu va primi trofeul si Premiul National pentru Proza al "Ziarului de Iasi". Premiul este in valoare de 50.000.000 lei si a fost acordat pentru volumul De ce iubim femeile, aparut la Editura Humanitas, considerat de juriul "Ziarului de Iasi" cel mai bun volum de proza romaneasca publicat in anul 2004.

Premiul National de Proza "Ziarul de Iasi" a fost initiat anul trecut, cistigatorii primei editii fiind Gabriela Adamesteanu, cu romanul "Intilnirea", si Ovidiu Nimigean, cu romanul "Mortido".
"Am fost mirat si putin intrigat. Nu prea ma mai astept, in ultimul timp, sa primesc premii, nici nu prea mi le mai doresc. Ele s-au dat, in Romania, in ultimii ani, dupa criterii atit de bizantine, incit institutia premiilor literare s-a discreditat cu totul. Cred ca a fost, in acest context, o dovada de intelepciune din partea juriului iesean sa acorde acest premiu unei persoane care nu e din Iasi, n-a publicat la Editura Polirom si nu face parte din nici un grup ideologic sau artistic", a declarat Mircea Cartarescu.
Din juriul "Ziarului de Iasi" fac parte: Alexandru Calinescu (presedinte), Emil Brumaru, Nichita Danilov, Codrin Liviu Cutitaru, Valeriu Gherghel, Gabriel H. Decuble, colaboratori permanenti ai "Ziarului de Iasi".

Despre Polirom

„Suplimentul de cultura” este o publicatie saptaminala, cu distributie nationala, editata de Editura Polirom si Ziarul de Iasi.

www.polirom.ro/supliment.html
Editura Polirom, IASI
B-dul Copou nr. 4, 700506 · CP 266 · Tel & Fax: 0232-214.100, 0232-214.111
office@polirom.ro