„Cea mai mare problema in teatru a devenit valoarea”

Iasi - 25 februarie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Tinarul regizor Radu Afrim comenteaza pe larg in cel mai recent numar al „Suplimentului de cultura” starea actuala a teatrului romanesc. Acesta considera ca Teatrul National din Bucuresti „rivalizeaza in plictiseala si penibil cu Comedia franceza”. Afrim acuza contractele pe termen nelimitat pe care teatrele romanesti le incheie cu actorii. „Contractele pe viata sint un dezastru. Si nu doar pentru actori, ci si pentru regizori. Stiu teatre (numite) nationale in Romania care mostenesc de decenii bune cite un regizor «prim» absolut mediocru. Acesta isi pune amprenta nefasta asupra trupei. Si opreste intrarea in teatru a unor regizori ai momentului.” In ceea ce priveste teatrele nationale regizorul a constatat ca „cea mai mare problema a devenit valoarea. Proximitatea, adierea ei deranjeaza enorm in TN-uri.”

Radu Afrim este autorul cunoscutelor spectacole „De ce fierbe copilul in mamaliga”, de la Teatrul Odeon sau „KinkyZoOne” de la Teatrul Luni, Green Hours. In anul 2004 a obtinut premiul pentru „Opera prima”acordat de Fundatia Anonimul.

Anchetei lansate de „Suplimentul de cultura”, saptaminal editat de Polirom in colaborare cu „Ziarul de Iasi” mai raspund Ion Caramitru, actor, presedinte al UNITER, Silviu Purcarete, regizor, fost director al Centrului National Dramatic de la Limoges, Franta, fondatorul si directorul Companiei „Silviu Purcarete” din Lyon si Dan Puric, actor si regizor.

La citeva saptamini de la initiativa Ministerul Cuturii si Cultelor de a organiza un concurs pentru functia de director a Teatrului National din Bucuresti (TNB) inca nu s-au gasit candidati. Concursul pentru ocuparea postului de director al TNB a fost aminat de Ministerul Culturii si Cultelor pentru ca in spatiul public sa se adune cit mai multe sugestii de reformare a teatrelor national. Actorul Dan Puric sau fostul director al TNB, Andrei Serban au refuzat expres sa preia directoratul nationalului acuzind starea grava in care se afla aceasta institutie. Mai mult, demisia lui Dinu Sararu din fruntea Nationalului bucurestean a declansat o dezbatere aprinsa referitoare la felul in care ar trebui gestionat un Teatru National.

Numarul 14 al „Suplimentului de cultura” mai contine de asemenea un interviu cu profesorul Sorin Antohi, care afirma ca „Oricite manele, telenovele si altele ar consuma, masele nu pot demonta cultura pina la capat”.Alte repere: Circul nostru va prezinta: „Luptatorul din spatele bunicutei” de Lucian Dan Teodorovici; Actualitate: Iulia Blaga despre a 55-a editie a Festivalului de Film de la Berlin; Cronica de carte: Costi Rogozanu despre Al patrulea element de Dan Taranu.

Despre Polirom

„Suplimentul de cultura” apare simbata la Iasi si poate fi gasit in toata tara la principalele puncte de difuzare a presei.

www.polirom.ro/supliment.html
Editura Polirom, IASI
B-dul Copou nr. 4, 700506 · CP 266 · Tel & Fax: 0232-214.100, 0232-214.111
office@polirom.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/polirom/cea-mai-mare-problema-in-teatru-a-devenit-valoarea