Cristian Grosu (Jurnalul national) si Liviu Avram (Adevarul) despre jurnalismul de investigatie • O noua aparitie editoriala in colectia Media la Polirom •

Iasi - 13 august 2004

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Fisiere atasate:

1558-coperta1.jpg

Lucrarea Jurnalismul de investigatie, semnata de Cristian Grosu si Liviu Avram si publicata recent de Editura Polirom in colectia Media, este primul ghid practic dedicat acestui subiect care a fost conceput si scris integral de jurnalisti din Romania. Cartea se adreseaza atit studentilor de la facultatile de jurnalism, cit si jurnalistilor care vor sa se „aventureze” intr-unul din cele mai dificile genuri publicistice. Autorii prezinta calea pe care jurnalistul de investigatie o are de strabatut de la aflarea unei simple informatii pina la aparitia articolului, cu probe credibile, in paginile unei publicatii. Dincolo de schema teoretica, prin care se configureaza un mod profesionist si etic de a conduce o investigatie in presa, autorii se folosesc de intreaga lor experienta profesionala in presa ultimului deceniu, sustinindu-si consideratiile teoretice cu exemple practice, unele dintre acestea fiind de notorietate in Romania de dupa 1989.

Cristian Grosu (Jurnalul national) si Liviu Avram (Adevarul) despre jurnalismul de investigatie  • O noua aparitie editoriala in colectia Media la Polirom •

„Cartea este rezultatul experientelor noastre directe. Am acordat un spatiu larg exemplelor – anchete jurnalistice aparute in presa romaneasca din ultimii ani –, insistind asupra subiectelor de o anumita notorietate. Am facut-o nu doar pentru a pune in evidenta rigoarea necesara in a aduna si verifica informatiile, ci si pentru a ne familiariza cititorii cu greutatile pe care jurnalistul de investigatie din Romania le intimpina, intr-un mediu in care legea accesului la informatii opereaza inca anevoie.” (Cristian Grosu)

„Iata ca, in cei aproape 15 ani de dezvoltare libera, breasla jurnalistica din Romania este capabila sa produca asemenea texte iesite din acumularile unor profesionisti autohtoni. Este vorba despre un transfer de competente si despre un dialog profesional. Imbogatirea seriei Media cu mai multe ghiduri practice va insemna nu numai oferirea unor instrumente utile de lucru, ci si semnalarea unui proces de maturizare si profesionalizare a breslei jurnalistice.” (Mihai Coman, coordonator de colectie)

Despre Polirom

Cristian Grosu este redactor-sef adjunct la Jurnalul national. A lucrat in presa la Monitorul de Bacau, Evenimentul zilei si Adevarul. Este laureat al Clubului Roman de Presa (1999) si trainer la Centrul de Jurnalism Independent.

Liviu Avram este jurnalist de investigatie la Adevarul. A colaborat la Monitorul de Bacau, Evenimentul zilei si BBC. Este laureat al Clubului Roman de Presa (2003) si i s-a decernat Kurt Schork Awards in International Journalism de catre Columbia University, New York, in anul 2004. Este trainer la Centrul de Jurnalism Independent.
Editura Polirom, IASI
B-dul Copou nr. 4, 700506 · CP 266 · Tel & Fax: 0232-214.100, 0232-214.111
office@polirom.ro