Editura Polirom lanseaza vineri, 19 noiembrie, in cadrul Tirgului de Carte Gaudeamus de la Bucuresti ultimul roman al lui Umberto Eco: Misterioasa flacara a reginei Loana.

Iasi - 18 noiembrie 2004

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

„Batrinul adolescent” – asa cum il descriu studentii sai pe Umberto Eco – a lansat in 2004 un nou roman: Misterioasa flacara a reginei Loana. Incepind de vineri, acesta poate fi gasit si in limba romana, in traducerea Stefaniei Mincu. Volumul contine ilustratii color si are 464 de pagini.
Personajul principal al romanului, Yambo, sufera un accident vascular in urma caruia isi pierde memoria. Astfel, intregul fir epic se constituie intr-o incercare disperata a eroului de a-si reconstitui viata, de a aduce in memoria sa vida imagini ale trecutului, ale existentei sale. Pentru aceasta, el apeleaza la familia si prietenii sai si la colectii de reviste pentru copii, benzi desenate, romane de aventuri, scrisori sau fotografii, la elemente care ii pot reaminti, in mod indirect, ceea ce a uitat despre viata sa.

Editura Polirom lanseaza vineri, 19 noiembrie, in cadrul Tirgului de Carte Gaudeamus de la Bucuresti ultimul roman al lui Umberto Eco: Misterioasa flacara a reginei Loana.

Un al doilea atac cerebral il arunca pe Yambo in coma, iar tot materialul biografic adunat se reorganizeaza intr-o insiruire de vise, unele ciudat de coerente, altele ca niste mici povestiri independente. Practic, asistam la un proces de rememorare a subconstientului, la o incercare ascunsa a mintii de a reactualiza lucruri, sentimente sau intimplari pierdute. Toate acestea il conduc pe muribund spre viziunea primei fete iubite in adolescenta, care este, totodata, si revelatia mortii.
Ineditul romanului consta in faptul ca Eco nu-si ascunde sursele cu care jongleaza pentru a crea aceasta lume a amintirilor, apelind la reproduceri de vechi ilustratii, afise, pagini de ziare si reviste sau comicsuri.
Romanul se incheie cu o lista de peste 250 de trimiteri bibliografice, in care gasim afise Fiat, desene de Walt Disney, traduceri italiene din Barbey d’Aurevilly sau cartea din 1934 a americanului Lyman Young – Misterioasa flacara a reginei Loana – de la care Eco imprumuta insusi titlul romanului sau ilustrat.
Umberto Eco a devenit celebru o data cu publicarea romanului Numele trandafirului. La data aparitiei, in 1980, editorii s-au aratat destul de sceptici in privinta succesului, aproximind numarul de exemplare ce s-ar fi vindut la maximum 30.000. Romanul a reusit insa, in timp, sa cucereasca un public de peste 9 milioane de cititori.

Despre Polirom

In prezent, Umberto Eco isi continua activitatea ca jurnalist la ziarele „Il Giorno”, „La Stampa”, „Corriere della Sera”, „La Republica”, „L’Espresso”, „Il Manifesto”, „The Guardian”, este membru al Institutului Aspen din Italia si colaboreaza ca editor cultural la televiziunea italiana RAI. Preda la Universitatea din Bologna de mai bine de 30 de ani si ramine directorul Institutului de Stiintele Comunicarii, pe care l-a fondat in 1993. Are o biblioteca ce adaposteste peste 30.000 de carti si inca isi surprinde publicul cu noile sale scrieri.
Editura Polirom, IASI
B-dul Copou nr. 4, 700506 · CP 266 · Tel & Fax: 0232-214.100, 0232-214.111
office@polirom.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/polirom/editura-polirom-lanseaza-vineri-19-noiembrie-in-cadrul-tirgului-de-carte-gaudeamus-de-la-bucuresti-ultimul-roman-al-lui-umberto-eco-misterioasa-flacara-a-reginei-loana-