Editura Polirom protesteaza fata de declaratiile ministrului Theodorescu

Iasi - 14 septembrie 2004

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Fata de cele afirmate de ministrul Theodorescu in Evenimentul zilei din 12 septembrie a.c., Editura Polirom precizeaza urmatoarele:

Editura Polirom protesteaza fata de declaratiile ministrului Theodorescu

Sintem amuzati de aprecierile subiective prin care un functionar de stat isi permite sa discearna ce edituri si publicatii ar fi sau nu „necesare” si „importante” in Romania de astazi. Ne uimeste, in egala masura, includerea Editurii Polirom printre cele „ostracizate” de ministru. Lista autorilor romani de indiscutabila valoare publicati la Polirom cuprinde sute de nume. Nu este cazul sa o prezentam aici, ministrul Theodorescu poate sa o afle de la propriii subordonati sau, pur si simplu, citind presa agreata. Cit priveste literatura universala si stiintele umaniste, autorii tradusi la Polirom se bucura de o reputatie unanim recunoscuta, nu si din partea ministrului Theodorescu. Lipsa ii apartine intru totul.

In aceste conditii, o catalogare precum cea propusa de dl Theodorescu in Evenimentul zilei nu poate fi considerata decit jignitoare, defaimatoare si, in orice caz, inadecvata pentru un functionar de stat. Logica sa pare la fel de surprinzatoare: sistemul de achizitii publice ar fi menit sa ajute editurile si publicatiile slabe sau falimentare ori pe cele pe care ministrul si comisia le agreeaza. Credeam ca atributiile unui ministru al culturii sint cu totul altele decit a pune etichete discriminatorii si lipsite de responsabilitate. Despre aceste atributii vorbesc de la sine starea jalnica in care se afla bibliotecile din Romania, taxa pe valoare adaugata aberant de ridicata, care a dus la involutia vietii editoriale din acest an, si celelalte realitati cotidiene asupra carora presa nu a contenit sa traga semnale de alarma pe intreaga durata a acestui ministeriat, inclusiv sistemul clientelar si de cumetrie prin care s-au acordat subventiile pentru editarea de carte si reviste de cultura.

In afara de faptul ca sint rauvoitoare, afirmatiile dlui Theodorescu se dovedesc si mincinoase. Contrar declaratiilor sale, Editura Polirom a inaintat an de an cereri de subventii, adica „a venit” la Minister, cum ii place ministrului sa afirme. Faptul ca intr-o dubioasa (si „ad libidum”!) tovarasie de opinii intre actualul ministru si comisie finantarea cartilor unor tineri scriitori a caror valoare este semnalata de intreaga presa culturala romaneasca – Lucian Dan Teodorovici sau Radu Pavel Gheo, de exemplu – a fost refuzata este o chestiune care depaseste discutia de fata, dar merita purtata.
Din fericire, cei care decid daca o editura este sau nu necesara ori importanta sint milioanele de cititori, si nu birocratii de diverse coloraturi politice. Ei, cititorii, vor decide si in viitor daca Polirom, Humanitas sau alte edituri fata de a caror activitate actualul ministru se pronunta depreciativ le sint sau nu pe plac. Ei sint „alegatorii” nostri, cei ce ne acorda sau nu votul. Cit despre alegatorii dlui Theodorescu, acestia au decis deja, plasindu-l pe unul dintre ultimele locuri la scrutinul preliminar PSD din Iasi. Nici macar pentru colegii sai de partid, dl Theodorescu nu pare sa mai fie un parlamentar „necesar” sau „important”.

Despre Polirom

Silviu Lupescu
Directorul Editurii Polirom
Editura Polirom, IASI
B-dul Copou nr. 4, 700506 · CP 266 · Tel & Fax: 0232-214.100, 0232-214.111
office@polirom.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/polirom/editura-polirom-protesteaza-fata-de-declaratiile-ministrului-theodorescu