Ce impact va avea Brexit in industria modei din Marea Britanie

BUCURESTI - 4 februarie 2020

Comunicat tip General in Afaceri

Industria modei britanice se bazeaza pe comertul international si si-a manifestat dorinta de a ramane in UE. Ramane de vazut, insa, cum se pregateste sa faca fata schimbarilor pe masura ce numaratoarea finala catre Brexit este in plina desfasurare.

brexit

Lifestyle, moda si Brexit

Industria de moda din Marea Britanie nu a votat pentru Brexit. Mai bine de 90% dintre designeri au declarat pentru British Fashion Council ca voteaza pentru a ramane in UE. Pentru a fi posibil acest lucru, insa, inainte ca Marea Britanie sa taie legaturile in mod oficial cu Uniunea Europeana, sectorul lifestyle si fashion trebuie sa urmeze trei aspecte diferite pentru viitoarele afaceri.

Cele trei posibile scenarii in lifestyle

Richard Lim, directorul executiv la Retail Economics, consultant independent de cercetare in domeniul economic si industrial din Marea Britanie, prezinta posibilele scenarii. Astfel, el vorbeste despre “Hard Brexit” - care presupune disparitia tranzactiilor comerciale existente si faptul ca designerii, comerciantii si producatorii ar trebui sa plateasca pentru comertul cu UE. Acest lucru ar insemna un trafic de cca 11%, sau cu putin peste un miliard de lire sterline anual, pentru traficul de imbracaminte si incaltaminte.

O a doua optiune este cea care presupune un acord de comert liber. Acest lucru, insa, este dificil de analizat in prezent, tinand de planificarea intreprinderilor.

Al treilea scenariu posibil presupune ca Marea Britanie sa ramana o parte a uniunii vamale. Aceasta a treia varianta, insa, nu mai este este posibila din cauza faptului ca Theresa May a respins posibilitatea in timpul mandatului ei.

Dupa Brexit vor creste preturile la blugi

Orice s-ar intampla, dupa toate probabilitatile, pretul unei perechi de blugi va creste dupa Brexit. Acest lucru este influentat de tarife si exodul de personal al magazinelor, al designerilor, al depozitelor, al soferilor care se ocupa de livrare, etc.

In timp ce Marea Britanie va prelua controlul frontierelor, se va micsora personalul disponibil, acest lucru avand impact inflationist asupra salariilor.

Marea Britanie importa haine si incaltaminte din Europa

In fiecare an, Marea Britanie importa haine si incaltaminte din Europa in valoare de aproape 10 miliarde de lire sterline. Totodata, peste 10.000 de angajati europeni lucreaza in industria modei britanice.

Industria modei se reorienteaza

Katharine Hamnett, o creatoare de moda de origine engleza, a devenit cunoscuta pentru tricourile ei cu mesaj politic, vanzand mii de bucati cu mesajul “CANCEL BREXIT”. Ea a lansat de curand o noua versiune cu textul “FASHION HATES BREXIT”, si chiar a facut o campanie sustinuta pentru al doilea referendum. Din fericire, are si un plan de rezerva. Si-a infiintat propria companie italiana, in apropiere de Venetia, pentru a se ocupa de productie si logistica, atfel incat sa nu aiba probleme cu birocratia si importurile dupa Brexit.

Pierderile in industria fashion se vor reflecta in economie

Faptul ca Marea Britanie va iesi pe 31 ianuarie din UE va avea impact si in industria fashion, acest lucru contribuind la agravarea situatiei economice si culturale. Totusi, sunt si avantaje ale acestui lucru. Astfel, faptul ca Brexitul a dus la scaderea valorii lirei, a crescut numarul de turisti chinezi, arabi si americani care au rulat sume considerabile de bani.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/pr2advertising3/ce-impact-va-avea-brexit-in-industria-modei-din-marea-britanie