Igiena orală la copii: impactul educației timpurii asupra sănătății dentare

Timisoara - 25 septembrie 2023

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Un studiu INS din 2021 dezvăluie că doar 37% dintre românii adulți se spală pe dinți zilnic, iar 2% nu se spală deloc. Mai mult, 48,7% folosesc guma de mestecat în locul pastei de dinți, iar România este între ultimele locuri din Europa la consumul de pastă de dinți.

dv

dv

Într-o astfel de societate, e foarte clar că igiena orală este adesea neglijată. Specialiștii spun că răspunsurile se află la noi, în educația noastră. Dacă nu învățăm de mici să dezvoltăm obiceiuri care să fie benefice, la vârsta adultă acest lucru este mult mai dificil, lăsând astfel cale liberă problemelor dentare de care suferă jumătate dintre români, potrivit aceluiași studiu al INS.


Avem în fața noastră, astfel, un exemplu clar că educația timpurie a copiilor devine esențială pentru a forma obiceiuri sănătoase și pentru a preveni afecțiunile dentare la următoarea generație. 

De unde începem?


Potrivit unui studiu de piață, aproximativ o treime dintre părinți (33,7%) nu au dus niciodată copiii la stomatolog. Această cifră reflectă lipsa de conștientizare în rândul adulților cu privire la importanța îngrijirii orale la copii. Pentru a preveni afecțiunile orale la copii, igiena trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă.


Înainte de apariția primilor dințișori, poți curăța gingiile cu un pansament de tifon steril, umed, de două ori pe zi, dimineața și seara. Acest obicei ajută la îndepărtarea bacteriilor și la pregătirea pentru dințișorii care urmează să erupă. Apoi, odată cu apariția dinților, periajul poate fi făcut cu o periuță moale, pentru bebeluși. E important să știi că, potrivit medicilor stomatologi, dinții de lapte au un rol crucial în dezvoltarea corectă a dinților permanenți și a ocluziei (mușcăturii) corecte.


Așadar, un periaj corect, chiar dacă cei mici nu sunt familarizați cu procesul, este extrem de important, deoarece poate preveni cariile dinților de lapte și este esențial în crearea unor obiceiuri sănătoase. De asemenea, e important ca cei mici să se familiarizeze și cu termenii, dar și cu medicii stomatologi pentru a preveni anxietatea de dentist pe viitor - una din cauzele majore pentru care românii amână vizita la stomatologm chiar dacă problema persistă.

Sprijin în educație, de la grădiniță


Pentru crearea unei rutine, repetiția este mama învățării, însă în același timp, dacă învățarea este o distracție haioasă, lucrurile devin mai ușoare pentru cei mici. Pentru grădinițe, de exemplu, există o mulțime de programe menite să contribuie la procesul de învățare cu ajutor specializat.

Chiar în această lună, dm drogerie markt alături de Colgate-Palmolive lansează cea de-a treia ediție a campaniei “Dințișorii Veseli”, campanie în cadrul căreia o echipă formată din specialiști în medicină dentară cu reprezentanți ai companiei și alături mascota haioasă Crocodințilă pornesc într-un tur al mai multor orașe, în grădinițe, pentru a promova sănătatea orală în rândul preșcolarilor, oferind grădinițelor din diverse orașe oportunitatea de a se implica activ în promovarea sănătății orale în rândul copiilor.


Grădinițele interesate să se alăture acestei inițiative pot să își exprime dorința de a aduce un zâmbet sănătos pe fețele micuților lor prin înscrierea pe site-ul dm drogerie markt România: https://www.dm-impreuna.ro/ro/dintisorii-veseli/ între 21 septembrie și 5 octombrie.


Copiii din grădinițele selectate vor avea privilegiul de a primi vizita echipei "Dințișorii Veseli," care îi va îndruma într-o serie de jocuri, activități interactive și educative, contribuind astfel la dezvoltarea obiceiurilor sănătoase de îngrijire a dinților.

Educația timpurie, eficientă


România nu stă, acum, foarte bine la capitolul sănătate orală. Însă din generație în generație, putem schimba statisticile. Igiena orală la copii este o parte crucială a îngrijirii generale a sănătății lor. Educația timpurie și formarea obiceiurilor sănătoase pot preveni afecțiunile orale și pot asigura un zâmbet sănătos și strălucitor pentru viitor.


Despre PRbeta

PRbeta organizează conferințe despre comunicare online, workshop-uri de web 2.0, traininguri pentru studenții la comunicare și jurnalism.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/prbeta/igiena-orala-la-copii-impactul-educatiei-timpurii-asupra-sanatatii-dentare