Pro Arhitectura, un rol-cheie în construcția celui mai mare parc industrial privat din Arad

Timisoara - 14 decembrie 2023

Comunicat tip General in Arhitectura / Design

Arad , un oraș situat în vestul României, este martorul unei evoluții economice semnificative, iar VGP Park Arad a devenit o piesă importantă în acest puzzle. Dezvoltat pe o suprafață generoasă de aproape 40 de hectare, parcul industrial găzduiește construcția a aproximativ 200.000 de metri pătrați de hale industriale certificate BREEAM Very Good și Excellent. Ce aduce o notă specială acestui proiect ambițios este implicarea echipei Pro Arhitectura , care a jucat un rol vital în reușita acestui proiect de anvergură.

pro arhitectura

pro arhitectura

Impresionanta platformă găzduiește deja companii de renume și este vizibilă la o simplă călătorie cu mașina, de la Arad la Timișoara, fiind poziționată strategic, cu conexiuni rutiere excelente (Autostrada A1, DN 69 / E671și viitoarea centură, varianta ocolitoare Arad Sud-Est). Proiectul a prins contur în mâinile arhitecților de la Pro Arhitectura din Arad. Cu toate că acum, parcul este unul impozant, proiectul a impus cerințe suplimentare în faza inițială. Terenul era izolat și la distanță de rețelele de distribuție necesare pentru desfășurarea activităților planificate. 


Arh. Ana-Maria Sîrbu, Senior Project Architect la Pro Arhitectura și coordonatorul colectivului tehnic de proiectare pentru acest proiect, a subliniat necesitatea unei abordări multidisciplinare:


"Este demn de menționat că, în calitatea de proiectant general, coordonăm activități în domenii diverse, care includ toate specialitățile, nu doar partea de arhitectură, având astfel o abordare multidisciplinară și holistică a proiectelor. Provocările arhitecturale se prezintă, de altfel, în cazul unui proiect pentru o clădire cu furnitură standardizată, în proporție foarte redusă. Deși amplasat strategic, în cel mai important nod rutier din Vestul ţării, terenul pe care grupul VGP dezvoltă în continuare parcul industrial se identifică cu un trup izolat de intravilanul municipiului Arad și astfel incinta se regăsea la momentul demarării proiectului la distanțe considerabile de cele mai apropiate rețele de distribuție privind utilitățile necesare pentru buna desfășurare a activităților preconizate", a explicat Arh. Ana-Maria Sîrbu.

Prietenos cu mediul, eficient din punct de vedere energetic


Proiectul VGP Park Arad este unul deosebit, atât prin poziționare, cât și prin amploare, însă se distinge prin angajamentul său pentru sustenabilitate și eficiență energetică. Clădirea existentă, prima realizată astfel în parc, a obținut certificarea BREEAM Very Good și tendințele viitoare, pentru următoarele construcții care urmează a fi edificate, este de a le certifica BREEAM Excellent. Echipa de la Pro Arhitectura a jucat și joacă în continuare un rol esențial în menținerea acestor standarde înalte. Arh. Ana-Maria Sîrbu a subliniat: "În cadrul acestui proiect, standardele de planificare, proiectare, dar și execuție au fost ridicate, țintind către durabilitate și sustenabilitate, conforme cu cerințele BREEAM."


Eficiența energetică a fost un aspect prioritar în proiect, astfel că, pentru a susține durabilitatea, specialiștii, parte din colectivul tehnic de proiectare, au fost nevoiți să integreze soluții inovatoare, cum ar fi panouri fotovoltaice, stații de încărcare pentru mașini electrice și elemente verzi, precum acoperișuri și pereți verzi. Toate acestea ajută la reducerea consumului de energie și la protejarea mediului înconjurător. Mai mult, clădirile vor fi fost echipate cu lămpi cu tehnologie LED în zonele de depozitare, ferestre eficiente din punct de vedere termic și multe alte soluții menite să reducă consumul de energie.


Infrastructură și accesibilitate: cheia pentru conectivitate


Un alt aspect esențial a fost asigurarea infrastructurii adecvate și a accesibilității la teren , dată fiind poziția strategică a acestuia. Arh. Ana-Maria Sîrbu a subliniat: "Pentru un proiect de asemenea amploare, aspectele legate de infrastructură și accesibilitate la teren au fost analizate de către colegii arhitecți și beneficiar în detaliu, încă din faza elaborării  documentației de urbanism."

Colaborare de durată 


Colaborarea strânsă dintre Pro Arhitectura și investitorul VGP a fost unul dintre pilonii de bază ai succesului proiectului.


“VGP Park Arad aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea regională și la stimularea economiei locale. Proiectul a creat o serie de locuri de muncă, atât în timpul construcției, cât și în timpul operațiunilor, susținând, în același timp, industria de curierat și logistică în Arad și diversificarea economică. Echipa Pro Arhitectura a jucat un rol vital în transformarea acestei viziuni în realitate și continuă să fie un partener de încredere pentru grupul VGP. Prin angajamentul lor pentru sustenabilitate și eficiență energetică, au pus bazele unui proiect industrial exemplar pentru comunitatea locală și pentru întreaga regiune”, a spus Arh. Ela Falcă, managerul Pro Arhitectura.


Halele industriale din Parcul VGP din Arad pun la dispoziție aproape 200.000 de metri pătrați de spații care să poată fi închiriate de diverse companii.Despre PRbeta

PRbeta organizează conferințe despre comunicare online, workshop-uri de web 2.0, traininguri pentru studenții la comunicare și jurnalism.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/prbeta/pro-arhitectura-un-rol-cheie-in-constructia-celui-mai-mare-parc-industrial-privat-din-arad