Fălticeniul la sărbătorit pe Sfântul Ilie

Falticeni - 20 iulie 2004

Comunicat tip General in Administratie Publica

Trofeul „Şezătoarea” al Festivalului Folcloric Naţional "Şezătoarea" pentru autenticitate, a revenit duetului instrumental din Gălăuţaşi, Harghita.

Fălticeniul la sărbătorit pe Sfântul Ilie

Hramul de Sfântul Ilie a debutat în dimineaţa zilei de marţi, cu sluba religioasă ţinută de un sobor de preoţi în biserica Sf. Ilie din centru municipiului Fălticeni.
Spre orele 9 ale dimineţii, a început animaţia în principalele puncte de atracţie ale manifestărilor. Semnalul a fost dat de sosirea în autogară a autobuzelor de pe rutele comunale şi a personalului Dolhasca – Fălticeni. La numai 50 de metri de gară, bâlciul - varianta modernă a bătrânului iarmaroc -, şi-a aşteaptat clientela.
La ora 10 au început emoţiile celor 30 de concurenţi ai spectacolului-concurs „Moştenite din bătrâni”, parte integrantă a celei de-a XIII a ediţii a Festivalului Folcloric Naţional „Şezătoarea”. Juriul condus de interpretul Grigore Leşe alături de care au jurizat compozitorul George Sârbu, Marin Constantin – profesor al Şcolii de Artă „Ion Irimescu” şi Ion Ilişescu – directorul festivalului, a avut o misiune dificilă, stabilind în final un număr de 9 premii şi trei.
Trofeul festivalului – „Şezătoarea”, pentru autenticitate a revenit duetului instrumental din Gălăuţaşi, Harghita.
La secţiunea solişti vocali, pe locul III s-au clasat Mariana Carabeţeanu din Videle, judeţul Teleorman şi Lenuţa Rusu din Vadul Moldovei – Suceava. Locul II a fost ocupat de Loredana Bolohan din Fălticeni, iar primul loc i-a revenit Magdei Ionela Viorica din Lenauhain, judeţul Timiş.
La secţiunea solişti instrumentişti, exigenţa juriului şi-a spus cuvântul, acordându-se doar premiul II lui Vasile Bucă din Videle Teleorman pentru interpretarea sa la caval.
Grupurile folclorice premiate la festival au fost: premiul III - Grupul de Fluieraşi din Braniştea – Galaţi şi premiul I - Grupul Vocal Instrumental din Buneşti, judeţul Suceava. Locul II nu s-a acordat. Menţiune a primit Grupul Folcloric „Glanetaşii” din Bistriţa.
Concursul la secţiunea copii i-a adus premiul I lui Dorin Rus din Bistriţa. Premiul II i-a revenit Dianei Ecaterina Nechifor din Fălticeni, urmată pe locul III de Maria Curic din Bosanci Suceava. Menţiunile au revenit interpreţilor Laura Mariana Lungu din Praxia Suceava, şi Gabriel Hopulele din Vadul Moldovei, Suceava.
Căldura ridicată de afară, nu i-a împiedicat pe fălticeneni şi pe numeroşii oaspeţi ai municipiului de pe Şomuz, să se bucure de distracţia pe care o instituie bâlciul şi festivalul berii organizat de sponsorul festivalului, BERMAS Suceava. Tone de bere şi zeci de colaci ardeleneşti – Kurtos sunt consumaţi de mulţimea adunată deja în Piaţa „Nada Florilor”, în aşteptarea spectacolului de gală „Şezătoarea”. La ora transmiterii corespondenţei, cerul lăsasă să se întrevadă posibilitatea unei ploi, care în ultimii ani a fost nelipsită în ziua de Sf. Ilie.
Aurel Tamaş şi Grigore Leşe vor fi piesele de rezistenţă ale spectacolului de gală ce se va desfăşura începând cu ora 21. Alături de aceştia, în secţiunea rezervată vedetelor vor urca pe scena festivalului: Ansamblul Folcloric „Romanaţi” din Caracal şi Ansamblul folcloric „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
La şezătoare vor participa Ansamblul folcloric „Rarăul” – Câmpulung Moldovenesc, Grupul vocal bărbătesc „Bogdana” – Bogdăneşti, Grupul vocal bărbătesc „Flori de măr” – Râşca, Ansamblul folcloric „Şezătoarea” – Fălticeni şi Taraful „Balada” al Casei de cultură din Fălticeni.
Aşa cum a intrat în tradiţia evenimentului, de la orele două ale dimineţii şi până în zorile dimineţii de miercuri, atmosfera de sărbătoarea va fi întreţinută, sub genericul „Hora de Sf. Ilie”, de către fanfara din comuna Calafindeşti.

Despre Primaria Municipiului Falticeni

Mass-media
ref. Alexandru Mitu

massmedia@falticeni.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/primaria-municipiului-falticeni/falticeniul-la-sarbatorit-pe-sfantul-ilie