La Falticeni, a IX a editie a Festivalului National al Obiceiurilor de Craciun si Anul Nou

Falticeni - 28 decembrie 2004

Comunicat tip General in Administratie Publica

Obiceiurile şi datinile populare de iarnă au scos ieri in stradă mii de fălticeneni. Cea de a IX-a editie a Festivalului Naţional al Obiceiurilor de Crăciun şi Anul Nou "Sculaţi gazde, nu dormiţi!" s-a bucurat de un adevarat succes. Primăria Municipiului Fălticeni şi Fundaţia Culturală “Şezătoarea”, au organizat luni, ca în fiecare an de sărbători „Festivalul Obiceiurilor de Crăciun şi Anul Nou” – ediţia a IX a. Pentru mai bine de patru ore Fălticeniul a răsunat de colindele şi urăturile ansamblurilor populare inscrise la festival. În acest au participat formaţii de obiceiuri

La Falticeni, a IX a editie a Festivalului National al Obiceiurilor de Craciun si Anul Nou

În întâmpinarea Sfintei Sărbători a Naşterii Domnului şi a Anului Nou, alaiurile de obiceiuri tradiţionale din Calafindeşti, Dolhasca, Drăgoieşti, Rîşca, Vama, Zvoriştea, Vadu Moldovei, Preuteşti, Bogdăneşti, participante la festival au fost bucuroase să-i primească în mijlocul lor pe toţi românii, pentru a le adresa urări de sănătate şi prosperitate.
Manifestarea a debutat la ora 16, pe traseul Colegiul Agricol – Aleea Pietonală “Republicii” – Piaţa “Nada Florilor”, cu parada portului popular, generic intitulată: “Din străbuni, din oameni buni”. Pe platoul din faţa Primăriei Fălticeni, în faţa oficialităţilor locale şi a unui public numeros, au fost prezentate cele mai reprezentative datini şi obiceiuri de iarnă. Publicul a putut admira costumele populare şi măştile realizate de maeştrii artizani. În continuare, de la ora 16.30, pe scena amplasată în Piaţa “Nada Florilor” a avut loc loc spectacolul de gală al formaţiilor de obiceiuri “Sculaţi gazde, nu dormiţi!”. În numele organizatorilor, mesaje de salut au transmis primarul Vasile Tofan, directorul festivalului Ioan Ilişescu şi Emil Ursu – directorul Direcţiei pentru Cultură Suceava, cel care a anunţat oficial că acţiunea de la Fălticeni încheie anul manifestărilor consacrate Voievodului Ştefan cel Mare.
Invitaţii de onoare ai festivalului au fost în acest an membrii grupului etno-folcloric “Ştefan Vodă” din Căpriana - Basarabia. Prezenţa lor în festival, pentru un concert special, urmat de lansarea pe casetă şi C.D. a albumului “La poartă la Ştefan Vodă”, a încheiat simbolic anul cultural “Ştefan cel Mare şi Sfânt – 500”.
Participantii au primit din partea organizatorilor traditionalul colac moldovenesc, cupe lucrate de sticlarii fălticeneni şi diplome.
Festivalul de iarnă de la Fălticeni este una dintre cele mai cunoscute manifestări de gen din zona Sucevei. El şi-a câştigat un loc aparte în cadrul manifestărilor culturale găzduite de oraşul de pe Şomuz, cu toate vicisitudinile materiale ce s-au abătut asupra locuitorilor. De fiecare dată, la sarbatori, prin bogăţia lor spirituală, fălticenenii au reuşit să se detaşeze de neajunsuri, pentru a se regăsi în obiceiuri şi datini.
La reuşita acţiunii din acest an au mai contribuit Direcţia pentru Cultură Culte şi Patrimoniu Naţional Suceava, Centrul Creaţiei Populare Suceava şi sponsorii locali: persoane fizice Mihai Fîntînaru, Constantin Mocanu şi Dumitru Niţuleasa, SC ASTRAL TELECOM, S.C. ASTRATEX, S.C. PIRANA, S.C. GOSCOM, S.C. FALTIN, S.C. BUJY EXCHANGE, SC COMIXT, SC RAITAR, SC CLIMATERM, SC TEHNOCON, SC NADA FLORILOR ALTEX, SC PROVECTOR, SC BOTUŞANU, SC COSIMEX, SC EUROTOUR NEXT, SC FORESTFALT, SC CONSTAR, SC STICLA, SC BRAXCOM, SC INTER-MOBILA.

Despre Primaria Municipiului Falticeni

Mass-media
ref. Alexandru Mitu

massmedia@falticeni.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/primaria-municipiului-falticeni/la-falticeni-a-ix-a-editie-a-festivalului-national-al-obiceiurilor-de-craciun-si-anul-nou