Transport public computerizat

Ploiesti - 3 iunie 2004

Comunicat tip General in Administratie Publica


Primăria municipiului Ploieşti în colaboarare cu Regia Autonomă de Transport Public Ploieşti va pune astăzi la dispoziţia ploieştenilor primele autobuze echipate cu sistem complet de monitorizare computerizată. Acestea vor funcţiona pe traseul 30.

Transport public computerizat

Este pentru prima dată în România cand mijloacele de transport în comun sunt dotate cu un astfel de sistem modern, care permite o comunicare în timp real între şofer şi Dispeceratul de Urmărire Electronică în cazul în care pe traseu au loc evenimente nedorite (accidente, acte de vandalism, etc.). În urma avertizării electronice primită de la sofer, Dispeceratul va comunica datele celui mai apropiat echipaj de Poliţie sau Jandarmerie, care va putea interveni în funcţie de caz.

În acest context, în municipiul Ploieşti, transportul în comun se va alinia normelor Uniunii Europene. Sistemul de dispecerizare electronic este proiectat pentru a urmări până la maximum 300 de autobuze şi funcţionează 24 de ore din 24. Localizarea fiecărui autovehicul se va face prin intermediul unui receptor GPS (Global Position System), iar toate datele culese din interiorul vehiculului sunt gestionate de un microcalculator de bord prin care sunt transmise informaţii către dispeceratul electronic.

Autobuzele dotate cu acest sistem vor avea asigurate afişaj electronic faţă-lateral şi un dispozitiv electronic „bus vox” prin intermediul căruia călătorii sunt anunţaţi asupra staţiilor care vor urma pe traseu.

Totodată, călătorii vor beneficia în viitorul apropiat, de 8 panouri electronice de informare, care vor afişa la un interval de 2-3 minute date legate de starea vremii, cursul valutar, anunţuri utile, dar şi cât timp a mai rămas până la sosirea autobuzelor din trasee.Aceste panouri vor fi amplasate pe rutele traseelor 44, 2, 101, 102, 202, 5 şi 1, pe care municipalitatea intenţionează să le includă în sistemul de monitorizare computerizată. Panourile electronice de informare, care vor fi montate în staţiile de călători, sunt prevăzute cu senzori antiefracţie şi sunt controlate de dispecerat.

Avantajele acestui proiect derulat de actuala administraţie municipală constau în faptul că se realizează o ritmicitate bună a mijlocelor de transport în comun, se obţin permanent informaţii legate de traficul acestora, ceea ce permite o intervenţie rapidă în cazul unei deficienţe şi mai mult se asigură pentru ploieşteni un trasnport public în siguranţă, modern şi civilizat.

Proiectul este realizat de firma bucureşteană RADCOM şi constituie, alături de ecologizarea transportului în comun, un alt pas important în programul de dezvolatre durabilă iniţiat de primarul Emil Calotă.În final, 100 de autovehicule ale RATP vor fi dotate cu acest sistem electronic de monitorizare.Valoarea investiţiei se ridică la 742.000 de Euro.

Despre Primaria Municipiului Ploiesti

Biroul Comunicare Promovare
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI PLOIEŞTI
B-dul Republicii nr. 2
2000 – PLOIEŞTI
Tel.:0244 / 592.255
Fax:0244 / 513.829

alinafm@ploiesti.ro;roxana@ploiesti.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/primaria-municipiului-ploiesti/transport-public-computerizat